În fiecare oră, în judeţul Iaşi sunt reclamate două infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

corporale grave. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi a întocmit şi o hartă cu cele mai periculoase cartiere ale oraşului, dar şi cu localităţile în care se

corporale grave. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi a întocmit şi o hartă cu cele mai periculoase cartiere ale oraşului, dar şi cu localităţile în care se înregistrează cele mai multe probleme.
Rezultatele raportului nu i-a bucurat deloc pe poliţişti. Aceasta deoarece, potrivit documentului, în judeţul Iaşi, infracţionalitatea sesizată a crescut cu 25%. Cu alte cuvinte, ieşenii au reclamat la poliţie, în primele şase luni, cu câteva mii mai multe infracţiuni decât anul trecut. Pe de altă parte, din raportul poliţiei reiese că numărul infracţiunilor constatate a înregistrat o creştere cu 32%. "Acum câteva luni ne-am propus să reducem numărul infracţiunilor. Până acum, pot spune că am reuşit doar să ţinem sub control acest fenomen, dar trebuie să fim mai fermi", este de părere comisarul-şef Liviu Zanfirescu, şeful IPJ Iaşi. Potrivit lui Zanfirescu, cel mai frecvent întâlnite infracţiuni sunt furturile din buzunare şi din autoturisme. Infractorii ieşeni nu se dau în lături nici de la furturile din apartamente. "Se fură bani sau telefoane mobile din mijloacele de transport în comun, se fură chiar şi bijuterii de la gâtul celor care merg pe stradă", mai spune Zanfirescu. De asemenea, poliţiştii ieşeni au constatat o creştere a numărului de furturi din autoturisme, maşinile Dacia situându-se, de departe, în topul preferinţelor. Deloc de neglijat pentru poliţiştii ieşeni este şi numărul ridicat al cazurilor de vătămare corporală gravă. "Anul trecut am avut 27 de astfel de situaţii, pe când anul acesta înregistrăm 35. Nici numărul violurilor nu poate fi trecut cu vederea", precizează Liviu Zanfirescu.

Hartă cu zonele periculoase ale Iaşiului
În încercarea de a interveni cât mai prompt, poliţiştii ieşeni au întocmit şi o hartă cu zonele în care se înregistrează cele mai multe infracţiuni. Centrul oraşului reprezintă, de departe, zona preferată a hoţilor. "Centrul Iaşiului este una dintre zonele cu cele mai multe infracţiuni, mai ales furturi din buzunare şi din maşini. De asemenea, zona gării, intens circulată, se află în atenţia noastră. Mai rămân cartierele mărginaşe, cum ar fi Păcurari, Canta sau Dancu", spune şeful IPJ Iaşi. Referindu-se la mediul rural, Zanfirescu este de părere că în oraşele Paşcani şi Târgu Frumos infracţionalitatea este o problemă.

Deşi ar dori să diminueze fenomenul infracţionalităţii în judeţul Iaşi, comisarul-şef Liviu Zanfirescu recunoaşte că nu are suficienţi poliţişti. "Iaşiul se situează pe locul doi în ceea ce priveşte deficitul de angajaţi. Dacă, în mod normal, ar trebui să existe un poliţist la o medie de 400 locuitori, la IaşI, raportul este de un poliţist la 519 persoane. Nevoia de ofiţeri la IPJ Iaşi este cu atât mai mare, cu cât, în câteva luni, vom deschide o nouă secţie de poliţie în oraş", spune Zanfirescu. Pe de altă parte, şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a solicitat în numeroase rânduri reprezentanţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor deblocarea de posturi pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite