În Capitală, din 421 de unităţi de învăţământ de stat, doar 43 au autorizaţie ISU; restul - în avizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportului privind starea învăţământului din municipiului Bucureşti

"Avem o statistică cu privire la numărul de clădiri în care-şi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti. Sunt 913 corpuri de clădire în care-şi desfăşoară activitatea cele 643 de unităţi de învăţământ din municipiul Bucureşti, atât de stat, cât şi particulare. Există o situaţie detaliată cu anul în care au fost construite, cu ultima reabilitare care a avut loc, (...) situaţie statistică completată în aplicaţia pe care ministerul a pus-o la dispoziţie Inspectoratului Şcolar. (...) În majoritatea unităţilor de învăţământ sunt asigurate condiţiile pentru buna funcţionare şi prezintă siguranţă pentru elevi. Ceea ce s-a vehiculat în mass-media, vizavi de lipsa avizelor sau autorizaţiilor ISU, (...) într-adevăr, în municipiul Bucureşti, din cele 421 de unităţi de învăţământ de stat, doar 43 au autorizaţie din punct de vedere ISU. Cele care nu au această autorizaţie nu înseamnă că prezintă un risc pentru siguranţa elevilor şi a personalului acelor unităţi de învăţământ. Restul unităţilor sunt în procedură de avizare", a spus Florian Lixandru, întrebat de presă dacă elevii sunt în siguranţă în unităţile de învăţământ din Capitală.

El a adăugat că avizarea este un proces de durată, pentru că primirea avizului este condiţionată de anumite standarde impuse de legislaţia actuală.

"Îndeplinirea acestor standarde necesită timp şi, bineînţeles, investiţii. Este vorba de lucrări care ar trebui să se efectueze. Au început, deja, aceste lucrări în unităţile de învăţământ, aşteptăm o prelungire a termenului cu privire la obligativitatea obţinerii acestor avize, respectiv autorizării, pentru că vorbim de două aspecte distincte. Vorbim de avizare, acolo unde s-au făcut verificări şi s-a constatat că acea clădire nu îndeplineşte anumite criterii pentru a primi autorizaţie ISU, s-a demarat lucrarea pentru aducerea la standardele cerute, s-a obţinut avizul pentru securitatea la incendiu, iar după finalizarea lucrării urmează a se reverifica şi a se obţine autorizaţia", a explicat Lixandru.

În acelaşi timp,  potrivit unui proiect de hotărâre pus luni în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, se propune şi mărirea ariei desfăşurate în funcţie de care este necesară avizarea sau autorizarea clădirilor pentru învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preşcolari, elevilor, studenţilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi sau fără adăpost, astfel:  de la 150 de metri pătraţi la 600 de metri pătraţi pentru clădirile cu destinaţie de învăţământ secundar, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spaţiile de cazare aferente, de la 150 de metri pătraţi la 175 de metri pătraţi pentru grădiniţe, creşe şi învăţământ primar, de la 150 de metri pătraţi la 175 de metri pătraţi pentru clădirile cu destinaţie de servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a copiilor, de la 150 de metri pătraţi la 50 de locuri, indiferent de suprafaţă pentru clădirile cu destinaţie de servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a bătrânilor şi a persoanelor cu dizabilităţi  sau a celor fără adăpost.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite