În 2018, MApN are programe masive de înarmare pentru toate categoriile de forţe: blindate, rachete, corvete, camioane, arme de asalt şi elicoptere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de dotare a Armatei Române cu armament şi echipament modern continuă în forţă în acest an. Având la dispoziţie 2% din PIB, MApN vizează realizarea a câteva programe mari de înzestrare.

Ministrul Mihai Fifor a declarat că în această săptămână finalizează înţelegerea cu General Dynamics vizând producerea şi livrarea de vehicule blindate Piranha 5. 

„Negocierile cu partea americană au durat un pic mai mult pentru că am dorit un preţ cât mai bun pentru noi". 

Este vorba de 227 de transportoare bindate pe platforma PIRANHA 5. Programul prevede furnizarea de blindate şi derivate cu suportul logistic iniţial afferent de către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Acordul de furnizare se face luând în considerarea calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., unde se vor integra şi produce 197 de transportoare.

“Urgenţa operaţională este dată atât de actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât şi de termenele asumate privind realizarea capacităţii operaţionale complete de către Brigada Multinaţională de la Craiova”, arăta cu ceva timp în urmă MApN.

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

"Într-o fază avansată suntem şi cu tratativele pentru achiziţionarea de rachete HIMARS sau corvete multifuncţionale. Pentru aceste două proiecte documentaţia este aproape gata şi o vom trimite la Guvern”, a mai declarat ministrul Apărării.

Mihai Fifor a precizat că tot în acest an se va achiziţiona un al doilea sistem de rachete Patriot şi vor fi abordate programele de înzestrare a Armatei Române cu autocamioane de transport general şi noi arme de asalt. 

Elicopterul de atac

În acest context reamintim că se continuă tratativele cu compania Bell Helicopters pentru achiziţionarea a 45 de elicoptere de atac AH-1Z Viper. Conform unor surse, din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenţionează să le achiziţioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Braşov.

AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.

Elicopterul este unul bimotor şi este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps. I se mai spune şi Zulu Cobra şi este privit drept unul dintre cele mai eficiente elicoptere de atac alături de Boeing AH-64 Apache.

Varianta multirol

MApN vrea şi înlocuirea elicopterelor Puma ale Forţelor Aeriene Române, dintr-o generaţie veche de 45 de ani. În acest context există o serie de discuţii cu oficiali de la Lockheed Martin care şi-au arătat disponbilitatea de a fabrica elicoptere Sikorsky în România. La fel de interesaţi de un astfel de contract sunt şi francezii de la Airbus Helicopters.

Celebrele elicoptere amercane de la Sikorsky

Americanii au propus fabricarea în România a deja celebrului Black Hawk, un elicopter cu o vastă experienţă în teatrele de operaţii. 

Se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi. Este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală)  sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament) şi chiar transport VIP. Echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată.

Sikorsky UH-60 Black Hawk are o vastă experienţă de luptă fiind folosit, printre altele, în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu.  Unele surse susţin că celebrele elicoptere folosite în raidul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost Sikorsky UH-60 Black Hawk modificate folosind tehnologia stealth pentru a fi mai puţin vizibile pentru radar.

Oferta francezilor

Competitor al lui Black Hawk în cursa pentru dotarea Forţelor Aeriene Române s-a declarat a fi H215 al Airbus Helicopters. Este considerat un elicopter utilitar mediu şi ca misiuni militare poate aborda lupta anti-navă şi anti-submarin sau operaţiuni de căutare şi salvare. În plus, H215 poate fi echipat cu diverse sisteme de armament (rachete, tunuri, sau mitraliere rapide) pentru misiuni de atac la sol, dar trebuie subliniat că nu este un “razboinic” din naştere. Chiar pe site-ul companiei producătoare la rubrica “Misiuni” prima este trecută MEDEVAC şi mai apoi cea de atac. Se pare că militarii francezi au folosit acest tip de aparat în operaţiuni din Afghanistan şi Libia.

Ce spun specialiştii despre cei doi competitori

Însă unii experţi citaţi de news.ro, susţin că H215M nu este un elicopter militar în adevăratul sens al cuvântului. "Dacă iei un elicopter comercial şi îl vopseşti în verde nu înseamnă că ai un elicopter militar. Un elicopter ca Black Hawk a fost creat special pentru luptă, pe baza experienţei din Vietnam cu modelul Huey. Americanii ştiau ce probleme au fost în operaţiuni reale şi ce voiau de la un elicopter, ceea ce nu este neapărat cazul pentru alte elicoptere de pe piaţă".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite