Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă răspunde scrisorii unei angajate 112 din România: Nu sistemul românesc 112 este de vină, ci legislaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă a trimis o scrisoare prin care sprijină activitatea 112 din România, considerând sistemul românesc "de referinţă în Europa". " De vină este legislaţia şi modul în care 112 este reglementat, care trebuie să se schimbe"

Raluca Cojocaru, operatoare 112 în România, a semnat o scrisoare în care acuză "campania murdară, plină de insulte şi minciuni, care s-a revărsat, fără niciun Dumnezeu“, asupra ei şi a colegelor sale, prin mass media şi prin vocile unor politicieni. Răspunsul de la EENA a venit repede, fiind semnat de Gary Machado, directorul executiv al asociaţiei.

Redăm răspunsul integral al Asociaţiei:

„Noi, Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă, am primit o scrisoare deschisă trimisă de Raluca Cojocaru, operator 112 în România. Candoarea şi deschiderea din scrisoarea ei ne-au impresionat şi ne-au emoţionat mai mult decât se poate exprima în cuvinte.

În acest moment, ne-am dori să-i transmitem sprijinul nostru deplin pentru activitatea sa şi a colegilor ei care contribuie la salvarea de vieţi omeneşti, în fiecare zi. A fi operator 112 este unul dintre locurile de muncă cele mai dificile şi stresante, în care operatorul 112 răspunde, fără teamă sau favoruri, întotdeauna cu profesionalism, empatie, dedicare şi, mai presus de toate, răspunde întotdeauna. Operatorii merită tot respectul pentru ceea ce fac, fiind aici 24 x 7 x 365 poate în momentul cel mai stresant din viaţa noastră, răspunzând la apelurile despre moarte şi disperare. Operatorii 112 sunt, de multe ori, eroii ascunşi care fac legătura dintre durere şi suferinţă, pe de o parte, şi ajutor şi asistenţă, pe de alta. Ei sunt puntea dintre întuneric şi lumină, dintre disperare şi speranţă. Blamarea operatorilor 112 pentru eşecuri în alte domenii este calea cea mai uşoară pentru unii oameni. De multe ori, adevărul se află în altă parte, dacă privim cu atenţie.

Mass-media şi politicienii au acoperit pe larg pierderea de vieţi omeneşti din 20 ianuarie 2014, atunci când un avion cu şase lucrători medicali, în drumul lor spre a colecta organe pentru o operaţie de transplant, s-a prăbuşit în apropiere de Petreasa, România.

Cetăţenii români ar trebui să fie conştienţi de faptul că sistemul românesc 112 este la fel de bun ca în majoritatea ţărilor UE şi că este considerat de către mulţi ca fiind un punct de referinţă în Europa. Experţi, cum ar fi Dr. Raed Arafat, sunt consultaţi pe plan internaţional pentru expertiza şi calităţile lor de leadership.

EENA nu crede că această campanie împotriva sistemului românesc 112 este echilibrată sau echitabilă şi românii ar trebui să fie conştienţi de faptul că înlocuirea mai multor miniştri şi directori nu vor schimba situaţia.

Legile care guvernează 112 trebuie să fie schimbate, iar primul pas spre îmbunătăţirea situaţiei vine de la Bruxelles.

Pe parcursul celor cinci ani de mandat, Vice-Preşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a refuzat să reglementeze operatorii de reţele de telefonie mobilă pentru a-i forţa să trimită informaţii sistemului 112 despre locaţia exactă a apelantului (cum ar fi informaţii GPS). 

Dacă ar fi făcut acest lucru, este foarte probabil ca supravieţuitorii teribilului accident de avion să fi fost salvaţi la timp. Acesta este mandatul domniei sale şi este responsabilitatea domniei sale să facă acest lucru în conformitate cu legislaţia UE (articolul 26.7 din Directiva privind Serviciile Universale).

Guvernul României a trimis deja o scrisoare în 2013 doamnei Vice-Preşedinte Neelie Kroes, îndemnând-o să ia măsuri privind localizarea apelantului în cazul apelurilor de urgenţă 112. Cerem Preşedintelui României, Prim-ministrului şi fiecărei autorităţi implicate în serviciile 112 să ceară în mod public Comisiei Europene reglementarea operatorilor de reţele mobile pentru a oferi date precise şi fiabile privind localizarea apelantului.

Autorităţii Naţionale de Reglementare ANCOM şi altor autorităţi responsabile din România ar trebui să le fie, de asemenea, cerut să propună un regulament privind operatorii de reţele mobilă cât de curând.

Încă o dată, sistemul românesc 112 nu este de vină. De vină este legislaţia şi modul în care 112 este reglementat, care trebuie să se schimbe.

Vă rugăm să salvaţi onoarea şi mândria operatorilor 112, eroii noştri de zi cu zi. Ei ne salvează viaţa în fiecare zi.

Sperăm ca vocea noastră va fi auzită!

Cu stimă, Gary Machado, Director Executiv EENA“. 

Raluca Cojocaru a trimis o scrisoare asociaţiei după accidentul aviatic din Munţii Apuseni, când mass-media şi politicienii au acuzat STS că a întârziat localizarea şi salvarea victimelor. 

"În aceste trei săptămâni de când, printr-un concurs nefericit de împrejurări, un accident aviatic a dus la pierderea tragică a două vieţi, am trăit cea mai dificilă şi mai amară perioadă din activitatea mea profesională. Când ştiu că-mi fac meseria zilnic cu onestitate profesională şi cu seriozitate, nu pot rămâne impasibilă în faţă campaniei murdare, plină de insulte şi minciuni, care s-a revărsat, fără niciun Dumnezeu, asupra mea şi a colegelor mele, prin mass media şi prin vocile unor politicieni", scria Raluca Cojocaru.

"Nimeni, niciodată, din câte cunosc, nu şi-a pierdut viaţa pentru că o operatoare 112 nu a făcut imediat legătură, în câteva secunde, la dispeceratele colegilor noştri de la ambulanţă, poliţie, jandarmerie, SMURD sau pompieri. Fiindcă pentru asta sunt pregătită şi asta fac: triez miile de apeluri zilnice şi le direcţionez. Nimic altceva. 

Cunosc exact cât de importantă este munca mea pentru oamenii acestei ţări, fie ei bogaţi sau săraci, fie ei politicieni, jurnalişti, profesori sau muncitori. Şi mai ştiu cât de periculoasă este, nu numai în aceste zile, dar pe termen lung incitarea la ură împotrivă noastră, a operatoarelor 112, şi decredibilizarea acestui serviciu care funcţionează de zece ani fără erori, pentru că fiecare minut irosit cu un apel fals înseamnă un minut furat omului aflat într-o reală situaţie de urgenţă", susţine Raluca Cojocaru.

"În aceste trei săptămâni de scandal, numărul apelurilor false şi abuzive pot spune nu că s-au triplat, ci s-au înzecit, iar cei care sună disperaţi după ajutor răspund cu din ce în ce mai mare reticentă întrebărilor mele de triaj.  

  

Inconştienţa jurnaliştilor şi politicienilor care clamează pe de o parte grija pentru români, iar pe de altă parte pun vieţile lor în real pericol prin această atitudine.  

  

Dacă, din diverse considerente străine mie, nu vă puteţi opri, măcar aveţi decenţa de a vă îndrepta atacurile spre ţinte reale. Lăsaţi-ne să ne facem treaba! Lăsaţi-ne să salvăm acele vieţi care înseamnă pentru voi doar statistici şi nimic mai mult!", scrie Raluca Cojocaru. 

  

"Vor exista, fără îndoială, şi voci care vor încerca să decredibilizeze acest apel la decentă şi adevăr, sau poate chiar să-şi bată joc de el. Nu pot decât să le doresc ca în această perioadă încărcată de ură şi plină de bătălii care nu mă privesc, să nu fie nevoiţi să sune la 112, întrucât este posibil ca acea secundă necesară pentru a-i salva viaţa să fie ocupată de cetăţeanul care sună şi mă înjură în timp ce se uită la televizor", încheie scrisoarea Raluca Cojocaru.

Citiţi şi

Ponta: „Ramona Mănescu nu este responsabilă pentru accident“. Încă o anchetă pentru cazul accidentului aviatic Premierul Victor Ponta consideră că Ramona Mănescu, în calitate de ministru al Transporturilor, nu are nicio responsabilitate în cazul accidentului aviatic şi nu ar trebui să demisioneze. După accidentul din Apuseni au fost demarate două anchete: una a Guvernului, finalizată cu raportul vicepremierului Gabriel Oprea. Şi încă o anchetă strict juridică, începută de Parchet.

Unde a greşit Ramona Mănescu în cazul tragediei aviatice din Apuseni Ministrul Transporturilor a ignorat Hotărârea de Guvern care o plasează pe Ramona Mănescu în fruntea listei celor obligaţi să se ocupe de accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Apărarea ei a fost un Ordin de ministru, normă inferioară unei HG.

PNL va propune noul ministrul de la Interne abia peste o săptămână Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Relu Fenechiu, a declarat, pentru „Adevărul”, că propunerea privind înlocuitorul lui Radu Stroe va fi făcută de liberali pe 1 sau pe 2 februarie, la Delegaţia Permanentă a partidului.

   

OPINIE Sebastian Zachmann, editor Politică: Regret că Radu Stroe e ministru în timpul vieţii mele Domnule Radu Stroe, ştiu că nici prin cap nu vă trece să demisionaţi. Totuşi, poate că pentru o secundă, o să vă descoperiţi faţa umană, o să coborâţi printre muritori (aviatori, pădurari, medici etc) şi “o să luaţi în calcul”, cum vă place dumneavostră să spuneţi, să demisionaţi. Să nu fiţi slab! Să nu o faceţi! Ar fi incorect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite