10 concepţii greşite despre vikingi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ne gândim la vikingi, avem de foarte multe ori înrãdãcinatã în minte imaginea unor barbari blonzi, violenţi, care pradã totul în cale lãsând în urmã praf şi pulbere. Multe dintre aceste idei sunt însã stereotipii nerealiste.

Vikingii au dominat peisajul European în secolele VIII-XI, iar scurta lor istorie a avut un impact considerabil asupra civilizaţiei occidentale, scrie historia.ro. Care sunt cele mai mari concepţii eronate despre ei?

1) Vikingii purtau coifuri cu coarne. Trebuie sã fie prejudecata de cea mai largã rãspândire. Nu exoista nicio dovadã cum cã astfel de coifuri ar fi existat cu adevãrat. Toate reprezentãrile vikingilor din perioada în care aceştia au activate aratã coifuri simple şi singura piesã autenticã nu are aşa ceva. O explicaţie plauzibilã ar fi adãugarea acestui detaliu de cãtre creştinii contemporani, pentru a-I face sã parã şi mai fioroşi şi pãgâni. Zeul Nordic Thor purta un coif cu aripi, care seamanã oarecum cu coarnele.

2) Vikingii trãiau doar de pe urma jafurilor. De fapt un procent destul de redus din populaţie se ocupa cu rãzboiul, majoritatea fiind fermieri, meşteşugari şi comercianţi. Pentru vikingii care trãiau mai mult pe mare, jafurile erau doar unul dintre scopuri. Ei s-au stabilit în mod paşnic în foarte multe locuri, ca de pildã Islanda sau Groenlanda, erau comercianţi de rang internaţional la vremea lor, fãcând negoţ aproape în toate regiunile cunoscute atunci.

Citeşte articolul integral pe historia.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite