10 acte inedite de corupţie din dosarul în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată. Din ce bani se finanţau „Vanghelioanele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie Foto: Click
Marian Vanghelie Foto: Click

Un denunţ făcut în toamna anului 2014 avea să fie scânteia care a pornit dosarul în care primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost pus sub acuzare pentru corupţie. Surprize la percheziţii – documente fierbinţi - ce au făcut obiectul unui alt dosar, interceptări făcute chiar în biroul din Primărie al politicanului şi denunţuri pe bandă rulantă completează ancheta procurorilor DNA.

În primele 11 luni ale anului 2015, între persoanele trimise în judecată de procurorii anticorupţie figurează patru foşti miniştri, 20 actuali sau foşti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcţie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă preşedinţi de consilii judeţene şi un prefect), precum şi o persoană care la data trimiterii în judecată deţinea funcţia de prim ministru (Victor Ponta - n.r.).

Probabil unul dintre cele mai spectaculoase dosare, ca amploare a acuzaţiilor este cel în care este pus sub acuzare şi deja trimis în judecată primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. 

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.

“Adevărul” a făcut o selecţie a lucrurilor mai puţin cunoscute din acest dosar de corupţie. Menţionăm că Marian Vanghelie este cercetat în acest moment sub control judiciar şi a negat acuzaţiile de corupţie. Politicianul a  stat în arest preventiv în perioada martie - iulie, iar din iulie în decembrie a fost în arest la domiciliu. El a fost trimis în judecată pe 7 iulie, iar dosarul este pe rolul Tribunalului Bucureşti.

1.    Denunţul de la care a pornit dosarul

9 septembrie 2014 – Începe oficial ancheta în cazul lui Marian Vanghelie după ce martorul cu identitate protejată „Roxana Ionescu” a făcut un denunţ la DNA în care arăta că primarul primea mită de la afaceristul Marin Dumitru pentru acordarea unor lucrări publice.  „În majoritatea cazurilor (aproximativ 90% din cazuri), Marin Dumitru îi plătea în numerar lui Marian Vanghelie comisionul perceput de acesta din urmă pentru atribuirea contractelor de lucrări publice în favoarea Dioma Internaţional Exim şi Imob Lux Construct”, declara Roxana Ionescu. Denunţătoarea dădea detalii precise despre firmele şi imobilele pe care primarul le controla prin interpuşi.

Roxana Ionescu: „De asemenea, cunosc că Vanghelie Marian, prin persoane interpuse, a dobândit două imobile (case) în Bragadiru, str. Mărăcineni nr. 26 literele G sau H, case care au fost construite de SC Imob Lux Construct SRL. Aceste case au fost vândute de SC Imob Lux Construct S.R.L. în favoarea interpuşilor primarului Vanghelie Marian, fără ca aceştia să achite vreodată contravaloarea acestor imobile către SC Imob Lux Construct SRL. Cunosc că Vanghelie Marian, prin interpuşi, deţine şi hotelul Bulevard din Predeal, jud. Braşov. Totodată, cunosc că, pentru garantarea plăţii comisionului de 20% din valoarea contractelor publice în favoarea primarului Vanghelie Marian, acesta din urmă a cerut lui Dumitru Marin ca nişte apropiaţi ai lui Vanghelie Marian să fie trecuţi ca asociaţi în actele societare al SPLAI SA, societate iniţial controlată de Dumitru Marin, această societate are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri. Acesta este denunţul penal pe care îl formulez şi în scopul de a fi protejată, doresc să mi se atribuie o altă identitate, întrucât îmi este teamă de eventualele repercusiuni ce pot apărea faţă de integritatea mea, a familiei mele în urma acestui denunţ”.

2.    Surpriza de la percheziţii: jurnalul mitei

7 noiembrie 2014 – La percheziţiile efectuate la soacra lui Daniel-Nicolae Dinuţ - apropiat al afaceristului Marian Dumitru - este găsită o mapă plină cu documente a lui Marian Dumitru în care erau trecute „comisioanele” date lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea Sorin Niculae - vărul primarului. Percheziţiile erau într-un alt dosar, de evaziune fiscală, instrumentat de Parchetul Capitalei. În urma acestei descoperiri, afaceristul Marin Dumitru - cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, face şi el un denunţ împotriva lui Marian Vanghelie şi recunoaşte că plătea “comisioane” între 15 şi 20%.

„Toate aceste însemnări eu le-am ţinut într-o mapă de culoare neagră pe care o ţineam în maşină. În vara anului 2014, i-am dat lui Dinuţ această mapă, zicându-i să aibă grijă de ea, întrucât cuprinde socotelile mele personale. Mai arăt că uneori, comisionul cerut de Vanghelie era de doar 10-15%, în schimb eu angajându-mă ca o parte din lucrări să le subcontractez către firme indicate de acesta, cum a fost cazul Competent Mehedinţi, Intrakat SRL, deţinută de o femeie, şi a unei firme apropiate viceprimarului Sectorului 5. Cu privire la însemnările mele din mapă arăt că: «cash M.C.» reprezintă sumele pe care le-am dat lui Mircea Nicolae”, arăta acesta în faţa procurorilor.

3.    Filmat în biroul din Primăria Sectorului 5

În biroul lui Marian Vanghelie din Primăria Sectorului 5 a fost montată, cu mandat de la judecător, o cameră care înregistra ambiental audio-video. Astfel, primarul este înregistrat atunci când discuta, în februarie 2015, cu avocata firmelor lui Marin Dumitru că-I va angaja apărători, doar să nu facă plângeri la DNA. 

„Îi rezolv toate problemele să stea dracu liniştit!”, „dacă face ca prostu` în loc să... în loc să folosească de puterea pe care o am, ce dracu vorbeşte tot felu` de prostii”, „şi lăsaţi-l dracu DNA-ul, că nu fac peste ...[cuvânt obscen]..., scuzaţi-mă!”, „dacă eu fac lucruri care să mă aresteze, n-a rezolvat nimic!”, „tre să stea ca să se ajute cu mine nu să se încurce cu mine!”, „rugaţi-l, rugaţi-l că mă ocup eu, n-am uitat, mă ocup”, spunea acesta printre altele.

De altfel, aceasta este una din probele cheie din dosarul DNA.

4.    „Vanghelioanele”, organizate pe şpagă

„Vanghelionele”  organizate de primarul Sectorului 5 erau finanţate din mită, potrivit celor implicaţi în acest dosar. „La ultimele 7-8 petreceri de revelion organizate de Vanghelie, firmele mele au cumpărat următoarele produse: pâine, cozonac, apă plată/minerală, Cola/Fanta, coniac, pe care le-am pus la dispoziţia organizatorilor”, a arătat afaceristul Marin Dumitru, la DNA.

De exemplu: Pe 15 decembrie 2004, Dioma Internaţional a sponsorizat Primăria Sectorului 5, pentru organizarea de „evenimente socio-culturale – Crăciun, Revelion la pavilionul Romexpo”, cu produse, după cum urmează: 6564 de sticle de coca-cola 2l şi 6108 de sticle de apă minerală 2l, în valoare de 321.474.000 de lei vechi; 1243 de sticle de coniac şi 12.120 de bere, în valoare de 350.605.000 de lei vechi; 3500 de sticle de şampanie şi 700 de sticle de vin, în valoare de 976.500.000 de lei vechi, 520 de cozonaci, în valoare de 19.145.000 de lei vechi”.

Ion Popescu, apropiat al lui Marian Vanghelie, a confirmat acest lucru. „Mâncarea era achiziţionată din banii rezultaţi din vânzarea biletelor. Acelaşi lucru l-am făcut şi pentru ultimele 4 „Vanghelioane”, dar în acte erau alte firme pe care mi le comunica Vanghelie Marian. (...). Arăt faptul că în meniul despre care declar eu nu erau incluse băuturile alcoolice şi nealcoolice şi pâinea. Băuturile alcoolice şi nealcoolice, precum şi pâinea erau asigurate de aşa-zişi „sponsori”. Aceştia difereau de la an la an, dar unul dintre principalii aşa-zişi „sponsori” era Dumitru Marin, prin firmele sale”, a arătat acesta.

5.    Achiziţii imobiliare şi bani grei pentru familia extinsă

Când Alexandru, fiul lui Marian Vanghelie a împlinit majoratul, în august 2012, tatăl său a cheltuit o sumă enormă pentru o petrecere cu focuri de artificii, dansatoare şi baie de spumă în piscină. Afaceristul Marin Dumitru a explicat la DNA: „Menţionez că, între altele, reţin că în 2012, când fiul acestuia şi-a serbat majoratul, i-am dat aproximativ 95.000 euro, cash”.

Mai mult, pe 18 noiembrie 2009 -  Oana Niculescu-Mizil-Ştefanescu, iubita lui Marian Vanghelie a cumpărat, cu suma de 750.000 de euro, o suprafaţă de teren situat Snagov (Ilfov). Procurorii DNA leagă această achiziţie prin faptul că în intervalul 22 octombrie 2009 – 11 ianuarie 2011 Administraţia Domeniului Public Sector 5 şi Primăria Sectorului 5 au plătit către firmele controlate de Dumitru Marian în total suma de 39.305.000 de euro, iar “comisionul” primarului ar fi fost de 7.861.000 de euro.

În plus, pe 20 august 2014, Hannerl Charlotte Dragoe, mama fiului lui Marian Vanghelie,  a cumpărat, cu suma de 270.000 de euro, o vilă în Bucureşti, pe strada Dragoş Vodă. Procurorii pun şi această achiziţie în legătură cu faptul că în intervalul 21 ianuarie 2013 – 18 decembrie 2014 Administraţia Domeniului Public Sector 5 şi Primăria Sectorului 5 au plătit către firmele controlate de către Dumitru Marin în total suma totală netă de 16.125.000 de euro. “Comisionul” primarului ar fi fost de 3.225.000 de euro.

6.    Sume uriaşe de bani, cărate cu geanta

Anchetatorii mai spun că fostul primar Marian Vanghelie a cumpărat în 2003 magazinul Bucureşti cu un diplomat plin cu euro şi dolari, echivalent a 3,2 milioane de lei, pe care l-a dat vărului său pentru a îl duce la AVAS, arată Mircea Sorin Niculae - vărul edilului în declaraţia dată anchetatorilor DNA.

"Vanghelie Marian mi-a dat o geantă diplomat ce conţinea dolari şi euro, echivalentul la acea dată a 32.000.000.000 ROL. Două plăţi pe care le-am efetuat către AVAS din contul Băncii Ion Ţiriac au avut la origine sume de bani de aproximativ 6.000.000.000 ROL pe care le primisem cash de la Lupeanu Iulian şi pe care le depusesem în contul meu de la bancă", a menţionat Niculae.

Marin Dumitru a explicat şi el la DNA cum dădea şpaga: “Plata comisionului în numerar se făcea fie de către subsemnatul, fie de către numitul Dinuţ Daniel, angajat al SC Dioma International Exim SRL, la indicaţiile subsemnatului… Plăţile în numerar, care se aflau în genţi, plăţile cu titlu de comision către primarul Sectorului 5, Vanghelie Marian-Daniel, erau efectuate în următoarele locaţii:
- Piaţa 13 Septembrie, aflată pe strada Antiaeriană;
- strada Brezoianu, în faţa sediului Apa Nova (fostă R.A.G.B);
- sediul Bucureşti SA, din zona Orzari - strada Agricultori, în biroul lui Nicolae Mircea;
- strada Mărăcineni – strada Dantelei, în direcţia de mers spre Şoseaua Alexandriei;
- biroul nr. 2, folosit de primarul Vanghelie Marian-Daniel, aflat la etajul 1 al Primăriei”.

7.    Chiriaşi surpriză în vila primită ca şpagă şi ceasurile lui Geoană

Într-una din vilele pe care Marian Vanghelie le-ar fi primit mită de la Marin Dumitru a stat cu chirie Ancuţa-Gianina Opre - presedintele Autorităţii Naţionale pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, fosta consilieră a lui Mircea Geoană.

Într-o interceptare ambientală, Vanghelie o învăţa pe Mariana-Carla Dinu, proprietara din acte ce să declare la DNA: “Am şi uitat, eu ştiind că nu stă nimeni, nu mi-am dat seama c-am lăsat-o pe fata aceea să stea acolo, înăuntru, că urma să facem actele. Şi tot mi-a zis că ia un credit, că mai are nişte bani şi nu ştiu ce. Ea se numeşte Anca, Anca Opre. Domn'e, nici nu ştiu ce e, ba deputată, ba ministră, nici nu ştiu ce-a fost! E adevărat că mi-a... am cunoscut-o la domnul Vanghelie. Da, la el!”

Printre martorii audiaţi la DNA în acest dosar este şi Mircea Geoană, fost candidat la Preşedinţia României şi fost preşedinte al Senatului. Audierea a avut ca scop elucidarea modului în care acesta a primit cadou trei ceasuri de la Vanghelie.

Acesta a ajuns să dea cu subsemnatul la DNA după ce un martor a declarat: “Din discuţiile purtate cu Vanghelie Marian şi din bârfa de la partid, cunosc faptul că acesta i-a făcut cadou un ceas destul de scump domnului Geoană Niculae Mircea-Sorin, cu o anumită ocazie festivă, posibil ziua lui. Nu cunosc cine a plătit acest ceas şi nici de unde s-a cumpărat, dar presupun că de la Helvetansa, unde Niculae Mircea-Sorin îl cunoştea pe patron”.

Din declaraţia lui Geoană, procurorii DNA au reţinut următoarele aspecte: „Îl cunosc pe numitul Vanghelie Marian-Daniel din anul 2002, pe linie de partid, prin intermediul preşedintelui Organizaţiei de Partid P.S.D. Bucureşti, domnul Dan-Ioan Popescu. Cu Vanghelie Marian-Daniel nu sunt prieten, ci sunt coleg de partid. În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono, nr. 000223, No. reference 19501110104, Date of sale 05.08.2008. Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas”.

8.    Bani pentru imaginea PSD

7 iulie 2010 - Dioma Internaţional Exim a sponsorizat Primăria Sectorului 5 cu 6.489 de containere de 6 litri de apă plată şi 2304 de containere de 6 litri de apă carbogazoasă (bunuri în valoare totală de 26.000 de lei), pentru a fi distribuite familiilor sinistrate din judeţul Botoşani. La data de 9 iulie 2010, o delegaţie a partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedinte acestuia, Dragnea Liviu, şi Marian  Vanghelie) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate.

Sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din anul 2009, Mircea Geoană, precum şi sediul PSD sector 5 Bucureşti au fost renovate cu bani primiţi ca mită de Marian Vanghelie. Alţi bani erau daţi de acesta pentru organizartea unor evenimente PSD sau unor consultanţi - care lucrau la imaginea partidului.

Petrecerile cu mici de 1 Mai organizate de Marian Vanghelie erau organizate uneori cu produse cumpărate din mită. 

Aşa a fost cazul în 2010, potrivit lui Valentin Buda, şofer angajat la Dioma International Exim: “Eu personal, din dispoziţia dată de Dumitru Marin şi Dinuţ Daniel, am cumpărat carne de mici de la abatorul din Bulevardul Timişoara. La abatorul respectiv, mi se emitea factura pe carnea de mici către Dioma International Exim şi transportam carnea la Piaţa Izvor. Aici, de organizarea mesei festive de 1 Mai, se ocupa Dumitru Marin, fiind prezent, din partea lui Vanghelie Marian-Daniel, şi vărul acestuia, Niculae Mircea-Sorin. Celelalte produse necesare mesei festive (bere, muştar, pâine, farfurii, cărbuni, grătare) erau aduse tot de către Dumitru Marin, prin intermediul altor persoane din Dioma International Exim”.

9.    Vinuri de la tatăl lui Dan Nica

Marian Vanghelie i-a impus în 2009 lui Marian Dumitru că cumpere o cantitate mare de vinuri de la societatea comercială Viticom S.R.L. Panciu, a familiei fostului ministru Dan Nica. În perioada 2008-2009, Dan Nica a fost viceprim-ministru şi Ministrul Administraţiei şi Internelor. Era perioada în care presa a scris că Vanghelie încerca să controleze prin intermediul unor apropiaţi, DGIPI - serviciul secret al MAI.

Tranzacţia s-a făcut prin intermediul firmei Calex Business Grup S.R.L- controlată de Marian Vanghelie, prin intermediul unui off-shore. Era vorba de vinuri în valoarea de 1.180.775 de lei (în total 50.000 de sticle de 0,75 l de vin, 15.000 Traminer, 15.000 Tămâioasă Romanescă, 10.000 Muscat Ottonel, 5.000 Merlot şi 5.000 Băbească Neagră). Vinurile au fost achiziţionate prin societatea Premier Palace - controlată de Marin Dumitru.

Marin Dumitru a confimat acest lucru la DNA: “În 2009 sau 2010, Vanghelie Marian mi-a spus să cumpăr o cantitate mare de vin care provenea de la nişte podgorii din zona Panciu, deţinute de tatăl fostului ministru de interne Dan Nica, anume 50.000-60.000 de sticle. Am fost de acord, cu toate că preţul de achiziţie era unul ridicat faţă de produsele similare de pe piaţă. La indicaţiile lui Vanghelie Marian, cumpărarea s-a făcut prin intermediul firmei Calex, în sensul că aceasta a luat vinul de la Panciu şi mi l-a vândut mie, adică firmei Premier Palace, acesta fiind depozitat în incinta Splai SA. Din tot acest vin, am vândut efectiv câteva sute de sticle, cred că peste 20.000 de sticle le-am vândut către Economat Sector 5, care le-a dat către Primăria Sectorului 5 Bucureşti pentru organizarea evenimentelor, respectiv „Masa profesorilor”, „Revelionul bătrânilor” şi „Vanghelioane””.

10.     A apelat la serviciile “Regelui Off-shore-urilor”

Ion Popescu, fost coleg de partid cu Marian Vanghelie, a povestit la DNA că off-shore-ul folosit de Marian Vanghelie a fost înfiinţat de Kiss Laszlo - cunoscut în media ca „Regele off-shore-urilor”. Kiss Laszlo - a fost arestat în dosarul Petromservice - SOV - Liviu Luca, şi este cerecetat în mai multe dosare. El era principalul consultant al VIP-urilor din România care voiau să-şi înfiinţeze un off-shore.  

Popescu a povestit că sfatul de a folosi un off-shore în spatele unei societăţi l-a primit de la Ovidiu Muşetescu, fostul ministru al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS), care i-ar fi anunţat de anumite oportunităţi de privatizare a unor companii de stat.

“Ca urmare a deciziei luate de mine şi Vanghelie Marian, împreună cu acesta am decis să înfiinţăm societatea SC Calex Business Grup SRL. Această societate ar fi trebuit să fie 50% - Vanghelie Marian, 50% - eu. Am hotărât totodată ca acţionar majoritar la această societate, în acte să apară un offshore, respectiv Business Grup LTD, din Delaware, întrucât domnul Ovidiu Muşetescu ne-a spus că aşa ar fi cel mai bine. Offshore-ul Business Grup LTD a fost înfiinţat de către Lazslo Kiss, la solicitarea mea. Ca reprezentant al Calex Business Grup am fost trecut doar eu, de comun acord cu Vanghelie Marian. Costul înfiinţării firmei a fost de 1.800 dolari USA pe care i-am plătit eu, urmând ca 900 dolari să mi-i plătească Vanghelie Marian mai târziu. Menţionez că nici până în acest moment, Vanghelie Marian nu mi-a plătit aceşti bani”, le-a spus Popescu anchetatorilor.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite