VIDEO Reţea internaţională de droguri distrusă: aduceau cocaină din America de Sud în România în containere de peşte congelat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au desfăşurat o amplă  acţiune vizând destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni columbieni, români şi de alte naţionalităţi, specializat în traficul internaţional de droguri de mare risc –cocaină, conform unui comunicat emis de DIICOT. Trei persoane sunt cercetate pentru trafic de droguri de mare risc. Două dintre ele sunt reţinute.

Ofiţerii antidrog spun că cei trei fac parte din cea mai mare reţea de traficanţi de droguri la nivel mondial şi sunt în legătură cu cartelurile de droguri Los Mellizos şi Medellin.

Nucleul reţelei de crimă organizată se află în Columbia, fiind reprezentat de către liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera ("Gemenii" sau "Los Mellizos").

Inculpaţii au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, pe ruta ECUADOR (GUAYAQUIL) – SPANIA (ALGECIRAS) – ITALIA (GIOIA TAURO) – ROMÂNIA (PORTUL CONSTANŢA – AGIGEA - SUD) a unor mari cantităţi de cocaină disimulate în containere încărcate cu peşte congelat.

364 de kg de cocaină de 22 milioane de euro în containere de peşte
Preluarea drogurilor era realizată sub forma  importului legal de mărfuri, inculpaţii  folosind în acest scop o societate comercială având sediul în com. Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pentru importarea unor  containere test, în scopul verificării reacţiei autorităţilor.

Dupa efectuarea testului, inculpaţii au realizat un transport efectiv de  cocaină, pe ruta maritimă ECUADOR – ROMÂNIA, destinaţia finală a drogurilor fiind către beneficiari din Europa de Vest.

La data de 5.12.2007, autorităţile ecuadoriene au capturat  acest transport de 364 kg. cocaină, în valoare de 22 milioane de euro, drogurile fiind disimulate în cutii  cu peşte  congelat.

Intentia inculpaţilor a fost aceea de  a  trafica, pe ruta  America De Sud -  România - Vestul Europei,  cantitatea totală de 1.5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane euro.

În cauză au fost efectuate  un număr de 7 perchezitii domiciliare în mun. Bucureşti şi în jud. Ilfov.

Activitatea infracţională a fost desfăşurată în România de către inculpaţii Nadolu Constantin, zis „Paco” şi Iosef Cătălin, zis „JESI” şi „CARLITOS”, sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez,  aceştia asigurând preluarea în România  a drogurilor de mare risc din America de Sud.

Victor Manuel Porto Sanchez zis „EL VIEJO”, de naţionalitate columbiană, este cercetat  pentru savârşirea unor infracţiuni  de trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor.

Acţiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. de monitorizare a membrilor grupării  a fost realizată în mod coordonat şi în cooperare cu ofiţerii D.E.A. şi cu autorităţile competente din Ecuador, Italia şi Spania.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul   I.G.P.R.-D.C.C.O. - Serviciul Antidrog. Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor NADOLU CONSTANTIN şi IOSEF CĂTĂLIN.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite