VIDEO REPORTAJ Zeci de bucureşteni „vânează“ pokemoni în toiul nopţii, în parcul Herăstrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Virusul" PokemonGo a cuprins şi România, după ce milioane de fani din întreaga lume şi-au instalat aplicaţia-joc şi au început să "bântuie" prin oraşe cu ochii în telefoane. Fostele personaje de benzi şi desene animate i-au făcut pe bucureşteni să ia cu asalt Herăstrăul la ore târzii.

E trecut de miezul nopţii, iar aleile pustii ale Herăstrăului nu vestesc ceea ce se întâmplă în "inima" parcului. Brusc, asfaltul din jurul lacului devine animat de armate de "zombie", aşa cum le spun trecătorii nocturni celor care umblă să prindă pokemoni cu telefoanele. 

Zeci de tineri, răzleţi sau în grupuri, se plimbă pe aleile parcului, încercând să îşi dovedească inamicii din "realitatea augmentată", cum spun utilizatorii noctambuli. La o plimbare printre ei, într-adevăr, te simţi ca printre nişte zombie. Toţi îşi văd de drum, absorbiţi de duelurile pe care le duc cu inamicii virtuali. 

Un tânăr care se află în parc cu prietena mă apostrofează în momentul în care vede camera video: "să îţi bagi aparatul în fund!", strigă el supărat, cel mai probabil pentru că nu a prins un pokemon cu punctaj mare. Prietena lui se uită prin ochelarii cu ramă groasă şi îl aprobă tacit. Mai multe cupluri care la prima vedere par într-o plimbare romantică, se dovedesc, la o privire mai atentă, căutătoare de pokemoni. Se formează şi găşti mai numeroase, de prieteni sau colegi de serviciu.

Oamenii vin din mai toate cartierele Bucureştiului, pentru că Herăstrăul este un "spot", un loc în care se adună foarte mulţi pokemoni, numai buni de lovit cu bile virtuale, aruncate cu dibăcie prin mişcări circulare de deget pe ecran. 

image

Chiar dacă sunt suprinşi târziu după miezul nopţii în parc, cu telefoanele în mână, majoritatea fanilor Pokemon Go nu recunosc că jocul i-a "vrăjit" şi că le-a dat un fel de dependenţă. Dar nici nu vor să vorbească "la vedere" despre faptul că un joc virtual i-a scos din casă cum nu au reuşit campanii întregi de promovare, campanii electorale, concerte importante sau alte manifestări dedicate lor.

Pe o alee, un cuplu are întinsă pe jos o pătură. Ea, blondă, butonează de zor. El, cu un alt telefon, strânge puncte virtuale. Se ignoră reciproc şi din când în când bombăne nemulţumiţi. Pe o bancă se înghesuie patru prieteni, toţi cu ochii pironiţi în telefoane. La un moment dat, se aud indicaţii tehnice, înjurături sau încurajări, nume de "personaje", punctaje sau indicaţii transmise "găştii".

Unul dintre "vânători" are o tabletă şi este dispus să povestească ce se întâmplă: 

"Sunt diferiţi pokemoni, îi prinzi cu totul aleator, de obicei ăsta este un spot bun în Parcul Herăstrău, unde se strâng mai mulţi oameni şi vin mai mulţi pokemoni. Totul se întâmplă aleator, cam o dată la cinci minute, în cazul în care există un modul care atrage pokemonii. Apare, iar oamenii vin şi stau într-un loc să prindă pokemonii", declară participantul la "măcel".

El spune că de fapt pokemonii nu apar numai noaptea, ei sunt prezenţi în număr mare non-stop în Herăstrău, un loc plin "de peşte". Un alt "zombie cu telefon" îmi spune că a preferat să vină seara pentru că este mai răcoare. Pe o bancă, doi tineri care îmi mărturisesc că sunt medici rezidenţi butonează de zor, în căutarea unor pokemoni mai valoroşi. Angajaţii unei firme de pază patrulează amuzaţi printre tinerii care nu îi bagă în seamă. Din când în când, tinerii se mai împrăştie şi pe alte alei, cu paşi lenţi, aproape târâţi pe asflat.

"Ideea e că trebuie să te plimbi, să găseşti pokemoni şi să-i capturezi. Sunt mai mulţi de obicei în parcuri sau în locuri publice şi monumente. Trebuie să strângi cât mai mulţi şi să evoluezi şi să creşti în nivel", îmi spune un tânăr care pare că abia a terminat liceul. 

Are nivel 14, înţeleg că maximum ar fi cam la 40, din ce îi zic ceilalţi doi prieteni care îl însoţesc, o fată care spune că nu se joacă şi un tânăr care se fereşte de camera video.

Pe biciclete, skateboard-uri sau pe jos, unii chiar cu maşina, participanţii la Pokemon Go parcurg în fiecare noapte distanţe impresionante în căutarea unor inamici cât mai puternici, care să le aducă puncte cât mai multe. Numărul "zombilor" cu telefoane creşte de la o zi la alta, sau mai degrabă de la o noapte la alta. În jurul orei 2:00, luni noapte, încă se duceau lupte grele cu pokemonii. Iar bateriile telefoanelor rezistă cu greu sau sunt încărcate din mers. Victoria poate să vină odată cu răsăritul soarelui. Sau, de ce nu, cu o nouă noapte în Herăstrău.

Zeci de bucureşteni "vânează" pokemoni noaptea în Herăstrău!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite