UPDATE Câteva zeci de moldoveni au protestat în faţa sediului B1 TV faţă de declaraţiile lui Radu Banciu: „Moldovenii sunt români“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva zeci de tineri moldoveni s-au adunat în faţa sediului B1 TV FOTO Lina Vdovîi / Adevariul
Câteva zeci de tineri moldoveni s-au adunat în faţa sediului B1 TV FOTO Lina Vdovîi / Adevariul

Scandalul iscat de declaraţiile injurioase la adresa cetăţenilor moldoveni ale realizatorului TV Radu Banciu a luat amploare. După ce o studentă basarabeancă din Timişoara i-a dat o replică ursturătoare pe blogul său, stârnind reacţii în întreaga comunitate de tineri moldoveni din România, câteva zeci de tineri moldoveni s-au adunat, joi seară, în faţa sediului B1 TV pentru a protesta faţă de declaraţiile lui Banciu.

UPDATE 20.40 Protestul a fost unul paşnic şi s-a încheiat fără a fi semnalate incidente. Protestatarii au scandat: „Trăiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească“. Câteva persoane au fost legitimate.

UPDATE, ora 20.08: Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sediului postului de televiziune B1. Protestatarii şi-au pus în piept ecusoane pe care scrie: „O mizerie de om“, „borfaş“, „Incompetentă“, „Terchea-berchea“, „Cerşetor“. De asemenea aceştia au adus mai multe steaguri şi pancarte. Pe una dintre pancarte scrie: „Români, deci borfaşi?“, „Marseille merde“ (echipa de fotbal al cărei fan este Radu Banciu). Oamenii sunt pe troutar, fiind vegheaţi de câţiva jandarmi.

Aproximativ 500 de bucureşteni vor protesta joi seară în faţa postului de televiziune B1 TV, ca urmare a afirmaţiilor jignitoare ale lui Radu Banciu adresate moldovenilor. Deviza protestatarilor este: „Moldovenii sunt români“.

„Limbajul injurios folosit de realizatorul emisiunii «Lumea lui Banciu», acuzaţiile nejustificate şi atacurile dizgraţioase îndreptate împotriva unei părţi a poporului român ne determină să credem fie că autorul lor se afla în căutarea unui rating confortabil, fie că «patria», «neamul» şi «ţara» sunt pentru acesta nişte concepte abstracte, care îi repugnă“, a declarat Mihai Nicolae, co-preşedintele Platformei Acţiunea 2012.

Organizatorii manifestaţiei au realizat şi un clip video:

Reprezentanţii Platformei Acţiunea 2012 susţin că „Radu Banciu nu reprezintă societatea din România, ci un caz izolat, încadrat în cele 12 procente ale persoanelor care nu susţin unirea celor două state româneşti. Proverbul «Câinii latră, caravana trece» ne motivează să neglijăm astfel de poziţii secundare, menite să dezbine, şi să privim spre ceea ce îi uneşte pe români, fie că sunt în Ardeal, în Oltenia, în Republica Moldova sau Muntenia: limba, istoria, obiceiurile şi tradiţiile. De asemenea, declaraţiile tot mai pronunţate în favoarea unităţii naţionale ale unor oficiali de rang înalt de la Bucureşti arată aprecierea la justa valoare a tuturor românilor, fie că se află în dreapta Prutului, fie în stânga lui.“

Replica studentei de la Timişoara

Virginia Romanovici, studentă la Timişoara, i-a transmis un mesaj realizatorului de emisiuni Radu Banciu, de la B1 TV, care i-a catalogat pe moldovenii veniţi la studiu “o ruşine de oameni”

Replica integrală a Virginiei– cel mai citit articol de pe www.adevarul.ro

Virginia Romanovici (foto), studentă în anul II la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Vest din Timişoara, a ţinut să îi răspundă omului de televiziune Radu Banciu, care i-a jignit pe moldovenii de peste Prut, în emisiunea „Lumea lui Banciu“, pe care o moderează la B1 TV. 

Virginia Romanovici

În general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi”, a spus Radu Banciu. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat B1 TV cu 10.000 de lei.

Internauţii i-au modificat pagina de Wikipedia

Atacul lui Radu Banciu la adresa premierului moldovean Iurie Leancă, a studenţilor basarabeni şi a Moldovei din emisiunea „Lumea lui Banciu“ nu a rămas fără reacţii în mediul virtual. Pe Facebook, moldovenii s-au coalizat şi au răspuns prin umor şi ironie.

Două lucruri au ieşit în evidenţă, mai ales prin reprezentanţii blogosferei din Moldova. 

Eugen Luchianiuc a postat numărul de telefon al lui Radu Banciu şi i-a îndemnat pe prietenii săi să transmită un mesaj, iar Dragoş Galbur a modificat pagina de Wikipedia în română, dedicată lui Banciu.

Pe pagina de Wikipedia dedicată lui Radu Banciu a fost schimbat textul. "Radu Banciu este un porc sălbatic. În prezent, Banciu este duşmanul tuturor moldovenilor, dat fiind faptul că acesta şi-a permis să denigreze Republica Moldova şi să-i înjure pe cetăţenii moldoveni în cel mai josnic mod posibil, la postul B1 TV", se arată pe pagina de Wikipedia modificată de Dragoş Galbur.

Pagina modificată din Wikipedia - click pe link pentru dimensiune completă

image

Radu Banciu, în centrul conflictelor media

Radu Banciu, realizatorul emisiunii „Lumea lui Banciu“ de la B1 TV, a reintrat în lumina refelectoarelor printr-un nou scandal iscat de declaraţiile dure făcute la adresa cetăţenilor moldoveni. Postul B1 TVa fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu 10.000 de lei pentru ediţia de pe 29 noiembrie a emisiunii „Talk B1 TV“, dar şi pentru cea din Ajunul Crăciunlui a emisiunii „Lumea lui Banciu“, când realizatorul l-a numit pe premierul Iurie Leancă un „un terchea-berchea“.

Radu Banciu

Radu Banciu, un moderator care stârneşte controverse
    

El a vorbit şi despre tinerii moldoveni veniţi la studii în România: „(...) Zeci, erau bursieri pe banii statului român, primiţi în braţe, toate curvele alea ale lor care rămâneau gravide în primul semestru şi aşa mai departe. O ruşine de oameni! Da?“

Radu Banciu nu se află însă la primul scandal de acest tip. Tot spre sfârşitul anului trecut acesta a fost implicat în cearta dintre jurnalistul Ion Cristoiu şi realizatorul Robert Turcescu. În urma scandalului, Cristoiu a decis să înceteze colaborarea cu postul TV şi a motivat prin faptul că Banciu nu şi-a prezentat scuzele.
 

Într-un alt scandal, Andreea Berecleanu, prezentatoarea Observatorului de la postul Antena 1, i-a acţionat în judecată postul B1 TV şi pe Radu Banciu, pentru afirmaţiile pe care acesta din urmă le-a făcut la adresa ei. Instanţa i-a dat câştig de cauză, iar „pârâţii“ trebuie să-i dea prezentatoarei despăgubiri de 30.000 de lei. De asemenea, postul B1 TV, cât şi Radu Banciu trebuie să-şi exprime scuze în mod public. Decizia instanţei nu este, însă, definitivă. 


Realizatorul Radu Banciu nu a putut fi contactat pentru a comenta reacţia studentei moldovence care i-a dat o replică pe blogul său.

Articole pe aceeaşi temă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite