VIDEO Au înfruntat ploaia şi frigul pentru a dansa Hora Unirii în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au stat în jur de 40 de minute lângă monument. FOTO Adevărul
Tinerii au stat în jur de 40 de minute lângă monument. FOTO Adevărul

În jur de 40 de oameni, tineri şi bătrâni, au îndurat joi seară ploaia şi frigul pentru a face Hora Unirii în mijlocul Capitalei, mai exact în jurul Monumentului-reper „Kilometrul 0” din parcul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.

Voluntarii Platformei Civice Acţiunea  2012” s-au adunat în jurul orei 18.00, pentru a comemora Unirea Principatelor Române şi pentru a semnala necesitatea reîntregirii naţionale, prin unirea Ţării Româneşti cu Moldova. „Astăzi marcăm 154 de ani de la unificarea Ţării Româneşti cu Moldova, nu peste multă vreme vom sărbători şi unirea României cu Republica Moldova”, a declarat cu această ocazie, Marius Lulea, co-preşedintele Platformei Civice Acţiunea 2012.

Punctuali, oamenii s-au strâns în jurul orei 18.00 lângă „roza vânturilor” fluturând cu mândrie drapelurile naţionale, cu toate că ploaie începuse să cadă din ce în ce mai tare. După ce au simulat puţin în ce direcţie să înceapă hora, un tânăr a pornit portavocea din care s-au auzit acordurile Imnului Naţional.

Au cântat cu foc Imnul Naţional

Printre tinerii care s-au prins în horă au fost şi doi bătrânei care, în timp ce se învârteau în jurul monumentului, au cântat cu foc imnul. „S-au ţinut bine, nu am ce zice la ce frig e afară”, discutau după horă tineri.

Peste gard, manifestanţii au fost urmăriţi de un grup al Jandarmeriei care a preferat să stea la distanţă şi să îi lase în pace pe activişti. Câţiva paşi mai încolo, o mână de oameni zgribuliţi de frig priveau nedumeriţi la hora din jurul monumentului. O singură femeie a îndrăznit să vină ceva mai aproape de gardul care înconjoară parcul pentru a afla despre ce este vorba, însă nu a îndrăznit să se prindă în horă cei patruzeci de oameni.

După horă manifestanţii au mai rămas preţ de câteva minute să asculte discursul lui Mircea, un reprezentant al asociaţiei „România Vie”, care le-a vorbit despre importanţa istorică a zilei şi a menţionat în câteva rânduri dorinţa unirii cu Republica Moldova.

Iulia Modiga, un reprezentant al „Platformei Civice Actiunea 2012”, a povestit că astfel de acţiuni au avut loc simultan la Iaşi, Balş, Piteşti, Timişoara şi în alte oraşe mari din România, dar şi la Chişinău, în Republica Moldova. „Vremea i-a cam speriat pe oameni sau pur şi simplu s-au dus la Kilometrul 0 din faţa teatrului, aşa cum s-a mai întâmplat şi data trecută”, povesteşte Iulia.

Discursul s-a terminat şi oamenii au început să se îndrepte spre ieşire. Câţiva patrioţi au rămas în urmă pentru a discuta evenimentul de acum 154 de ani, cu toate că vântul şi ploaia începuse să se înteţească.

Platforma Civică Acţiunea 2012 reprezintă o alianţă de organizaţii non-guvernamentale şi alte grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România. Ei organizează pe tot parcursul anului o serie de evenimente în toate oraşele mari din ţară, dar şi din Republica Moldova cu scopul de a conştientiza opinia publică cu privire la unirea României cu Basarabia.

Patruzeci de persoane au înfruntat ploaia pentru a dansa „Hora Unirii” la Kilometrul 0

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite