VIDEO Autorul „imnului golanilor“, Cristian Paţurcă a decedat. El a fost găsit mort în locuinţa sa de către o prietenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul suferea de mai mult timp de tuberculoză. El a fost găsit decedat în locuinţa sa de către o prietenă, în jurul orei 14.00, după ce femeia a constatat că nu mai răspundea la telefon.

În această seară, trupul neînsufleţit al artistului va fi depus la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, iar mâine va fi dus la sediul Asociaţiei 21 Decembrie.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei. bărbatul în vârstă de 46 de ani a fost găsit mort în casă de către o prietenă. Paţurcă nu mai răspundea la telefon şi aceasta a venit la el să vadă ce s-a întâmplat. Ea a sunat la 112. Agenţii de la Secţia 22 au constatat că este vorba despre o cauză naturală şi astfel trupul neînsufleţit a fost luat de către familie şi nu a mai fost dus la INML pentru autopsie.

Solistul ar fi trebuit să fie supus unui un transplant de ficat anul trecut. Asemănător cazului solistului de la Iris,Cristi Minculescu, „Trubadurul mineriadelor” ar fi trebuit să primească o porţiune de ficat de la prietena sa.

Cristi Paţurcă a devenit cunoscut în aprilie 1990, cînd a compus celebrul "Imn al Golanilor". Cristi Paţurcă, idolul „kilometrului 0 al zonei libere de neocomunism", a scris, în versurile unui cântec simplu, cea mai scurtă descriere a fenomenului „Piaţa Universităţii". „Mai bine haimana decât trădător / Mai bine huligan decât dictator, / Mai bine golan decât activist, / Mai bine mort decât comunist", le cânta Cristi Paţurcă, de la balconul Facultăţii de Geografie, tuturor celor care îşi dădeau seama că nu vor scăpa, prea curând, de bătăile din palme pe imnuri socialiste.

CITIŢI ŞI:

VIDEO Secretele Mineriadei / Cristi Paţurcă, trubadurul „golanilor“: „Ne-au lăsat 53 de zile, după care ne-au ucis“

"Este tragic ce s-a întâmplat"

Mai multe cunoştinţe ale solistului, printre care şi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, sunt la el acasă şi îi pregătesc pentru funeralii. „Acum îl îmbrăcăm. Este foarte tragic ce s-a întâmplat. Nu pot vorbi acum“, a declarat, pentru „Adevărul de SearăĹ, Doru Mărieş.

De la începutul anului trecut viaţa celui care a compus „Imnului Golanilor” într-o toaletă, cântec devenit apoi simbol al Mineriadelor din ’90 atârna de-un fir de aţă.

Ultimii ani şi i-a petrecut în spitale, sanatorii, în sediul Asociaţiei 21 Decembrie din strada Batişte din Capitală  sau chiar pe stradă, după ce, în urmă cu doi ani, a rămas fără casă. Înainte să moară, el locuia cu chirie într-un apartament din zona Moghioroş din Bucureşti.

Avea un copil în vârstă de 12 ani

În 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii.

În ultimii ani, Paţurcă a mai cântat doar de două ori cântecele care l-au făcut celebru: o dată la un miting de comemorare a victimelor Revoluţiei, în decembrie 2009, şi altă dată la o ceremonie organizată la sediul Asociaţiei 21 Decembrie, câteva săptămâni mai târziu.
Albumul său, care urma să aibă titlul "La majorat", nu a fost încă lansat.

În decembrie 2010 a fost lansat ultimul CD al lui Cristian Paţurcă, pe care a înregistrat colinde în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.
Paţurcă are un copil în vârstă de 12 ani.

Producătorul lui, Alexandru Blidăreanu, a declarat, pentru Evenimentul Zilei: „Una dintre dorinţele sale, exprimate de nenumărate ori în timpul vieţii, a fost aceea că, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. Îi vom respecta dorinţa".

image

Cristian Paţurcă, la ultimul interviu acordat pentru „Adevărul de Seară“. Foto; Mariam Vilău

Imnul golanilor

A fost odată ca-n poveşti, a fost în România,
O gaşcă mare de golani ce-au alungat sclavia.
Noi nu ne-am confundat nicicând cu oamenii de bine,
Numiţi şi neocomunişti, şi fără de ruşine.

Mai bine haimana decât trădător,
Mai bine huligan decât dictator,
Mai bine golan decât activist,
Mai bine mort decât comunist! (refren)

Vrem libertate, nu comunism şi nici schimbări de formă
Şi de aceea, securişti, să nu ne puneţi normă.
Noi nu vrem neocomunism, nici neolibertate,
Democraţii originale şi nici minciuni sfruntate.

Ne-aţi întrebat ce vrem aici, dar ştie toată ţara,
Noi susţinem punctul 8 de la Timişoara.
A căzut 473, ce ţinea TVR,
Legată în lanţurile ei, dar tot degeaba e!

Alegeri fără comunişti, fără nomenclatură,
Şi nu vă temeţi de golani fără coloratură.
Din cei care-au murit aici, ne-am reîntors năluci
Să nu mai fie cum a fost măcelul de atunci.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite