UPDATE FOTO A noua duminică de proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană: protestatarii au comemorat tragedia de la Certej

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni protestează şi în această duminică în Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană FOTO Răzvan Băltăreţu
Mii de oameni protestează şi în această duminică în Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană FOTO Răzvan Băltăreţu

Protestatarii din Bucureşti care se opun proiectului de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană au mărşăluit, duminică, încă o dată prin centrul oraşului. De data aceasta, protestatarii au schimbat traseul, ajungând la final în Piaţa Unirii, şi nu în Piaţa Universităţii, ca de obicei. Oamenii prezenţi la miting au comemeorat 42 de ani de la tragedia de Certej, din 1971.

UPDATE 21.30 Intersecţia de la Piaţa Unirii s-a eliberat. Protestatarii pleacă spre case. Mitingul s-a încheiat.

UPDATE 21.00 Mitingul se apropie de final, tot mai mulţi protestatari încep să plece. În Piaţa Unirii mai sunt aproximativ 1.000 de oameni. 

UPDATE 20.50 În Piaţa Unirii au rămas în jur de 2.000 de protestatari. Oamenii încep să plece.

UPDATE 20.28 Mulţiumea a ajuns în Piaţa Unirii pe care a ocupat-o complet, iar traficul este blocat. Poliţia Rutieră încearcă să redirecţioneze traficul. Jandarmii au rămas în urmă, pregătindu-se pentru zona Universitatăţii, nebănuind că mulţimea va schimba traseul. Protestatarii scandează lozincile obişnuite şi bat PET-urile  umplute cu pietricele.

UPDATE 20.22. Grupul de protestatari ajunge în Piaţa Unirii. Pe Splai, sensul de mers către Unirii este blocat.

UPDATE 20.00 Grupul de protestatari se îndreaptă, pe Calea Victorei, spre Centrul Vechi al Capitalei. Negociatorii Jandarmeriei încearcă să se sincronizeze cu protestatarii pentru a-i conduce într-un mod organizat, fără succes.  

UPDATE 18.45 Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei, unde continuă să scandeze lozinci precum „Demisia“ şi „Ponta, nu uita, noi tragem linia“. 

UPDATE 18.34: Mulţimea se află la Piaţa Romană pe sensul de mers spre Piaţa Victoriei. Sunt în jur de 5.000 de protestatari. „N-au loc de muncă, de aia ies în stradă!“, comentează unii dintre cei care se află pe margine.

UPDATE 18.13 Manifestanţii au pornit în marş spre Piaţa Romană. În acest moment, sunt aproximativ 3.500-4.000 de oameni, iar numărul lor este în continuă creştere. Au reuşit să blocheze Bulevardul Magheru în sensul de mers spre Piaţa Romană, mulţimea întinzându-se de la Intercontinental până la Cinema Patria. Protestatarii sunt furioşi şi scandează încontinuu „Demisia“. 

rosia bucuresti
protest rosia montana 9

UPDATE 18.01 Peste 2.000 de oameni protestează la Universitate, iar înspre Piaţa Romană, manifestanţii au început să rupă cordonul de jandarmi şi să ajungă pe şosea. Înspre Bulevardul Magheru, traficul este îngreunat. 

UPDATE 17.53 În jur de 2.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii. Reprezentanţii Jandarmeriei îi roagă să meargă pe trotuar şi să folosească pasajul, însă protestatarii nu sunt de acord. Se scandează „Jandarmeria apără hoţia“. Traficul nu este blocat. 

UPDATE 17.42 „Pe 30 octombrie, comemorăm dezastrul de la Certej. 89 de oameni au murit în cianuri. Când ne opunem exploatării prin cianuri, de asta o facem. La Certej a fost exploatare mică, la Roşia Montană va fi cea mai mare. Nu putem lăsa corporatiştii sau politicienii corupţi să ne spună că metoda cianurii este fără pericol“, a spus unul dintre manifestanţii la portavoce. Apoi, a urmat un moment de reculegere. 

UPDATE, ora 17.34 Câţiva profesori de la Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu“ au spus, la portavoce, că protestatarii ar trebui să propună personalităţi valoroase în locul celor a căror demisie o cer. „Până acum ne-am organizat foarte bine, dar ar trebui să facem un parlament civic în care să propunem aceste personaje de valoare. Având în vedere că vine vremea rea, ar trebui să ne organizăm şi în spaţii precum Sala Palatului şi să înfiinţăm acest parlament“, am spus ei. 

UPDATE, ora 17.18 Organizatorii protestului au anunţat că vor mai aştepta în jur de 20 de minute până vor porni în marş. „Începând cu ministrul incompetent (n.r. - Ministrul Culturii, Daniel Barbu), continuând cu ceilalţi implicaţi şi terminând cu Primul Ministru şi preşedintele României, Traian Băsescu, le cerem demisia“, a spus unul dintre protestatari, la portavoce. Mulţimea a strigat în cor „Demisia“.

UPDATE, ora 17.05 Locul de întâlnire al protestatarilor nu a mai fost la Fântână, ca de obicei, ci în piaţeta cu statui din faţa Universităţii. În acest moment, câteva sute de oameni s-au strâns aici, iar manifestanţii continuă să vină. Liderii protestului au declarat, la portavoce, că se dezmint de acuzaţiile care li s-au adus în ceea ce priveşte incidentul produs în Club A, când Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost bruscat, şi consideră că ancheta pornită în acest caz este o comandă politică.  

Manifestanţii care se opun proiectului minier ies încă o dată pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de proiectul de lege ce se află în continuare în Parlament şi a cărei votare a fost amânată pentru luna noiembrie.

Marşul din această duminică va fi unul mai scurt, de circa 2,7 kilometri, care va porni din Piaţa Universităţii, de la ora 17.00, şi se va întinde spre Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.

„Politicienii trag de timp, noi rezistăm pentru că ştim că lupta va fi lungă. Săptămâna trecută am aflat că parlamentarii au prelungit mandatul Comisiei cu încă o lună, ceea ce înseamnă că vor să ne mai ţină în stradă până vine frigul sau ne plictisim“, este descris evenimentul pe pagina de Facebook.

Reporterii „Adevărul“ transmit în timp real de la faţa locului.

În jurul orei 12.45, circa 1.400 de oameni au anunţat că vor veni şi alţi 400 că poate vor veni. Cu toate acestea, numărul celor care spun că vin pe reţeaua socială şi numărul celor prezenţi la marş de-a lungul ultimelor duminici nu a mai fost acelaşi, cel mai probabil acţiunea de protest fiind deja o acţiune offline.

Comemorarea a 42 de ani de la accidentul minier de la Certej

Potrivit paginii marşului de astăzi de pe Facebook, protestatarii din Bucureşti vor comemora, astăzi, şi 42 de ani de la accidentul minier de la Certej, produs în localitatea hunedoreană Certeju de Sus, în care 89 de persoane au murit din cauza ruperii digului şi alunecării muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere. Organizatorii protestului de astăzi îi îndeamnă pe participanţi să vină la manifestaţie cu o lumânare sau să aprindă una la fereastră, în cazul în care rămân acasă.

Duminica trecută, marşul a culminat cu înconjurarea Palatului Parlamentului de circa peste 4.000 de oameni care s-au oprit pentru câteva minute în faţa Academiei Române unde manifestanţii s-au oprit şi au aplaudat, scandând „Academia salvează România”.

În urmă cu două săptămâni, protestatarii au participat la un flash mob prin care miile de oameni au format semnul frunzei roşu cu verde, simbolul campaniei Salvaţi Roşia Montană. Atunci, protestatarii s-au aliniat sub formă de frunză şi au strigat „Demisia“.

Deşi manifestaţiile împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au loc de aproape două luni, protestatarii din Bucureşti susţin că nu se vor lăsa intimidaţi de amânarea deciziei privind proiectul aflat în Parlament, pentru luna noiembrie. 

Tot astăzi, însă în celălalt colţ al României, 15.000 de secui au mărşăluit pe Drumul Naţional 11 cerând autonomia maghiară în cadrul „Marelui Marş al Secuilor“.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Proteste în Piaţa Universităţii faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Circulaţia este oprită

UPDATE Proteste faţă de proiectul Roşia Montană, în Capitală. Manifestanţii: „DNA, DNA, vrem dosarul Roşia!“

De ce ieşim în stradă. Cultul protestului

Ponta, despre protestele privind Roşia Montană: „Unii vor să facă din România o grădină botanică“

Ionel Haiduc: „În forma actuală, proiectul Roşia Montană nu este acceptabil“

VIDEO Dragoş Tănase, directorul RMGC: „Nu vedem niciun motiv ca proiectul Roşia Montană să nu fie aprobat“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite