Ultimele repetiţii pentru parada de Ziua Naţională în Capitală. Soldaţii au defilat, dar au făcut şi fotografii: „Mami, ce tare! Soldatul mi-a făcut poză din tanc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de soldaţi şi pompieri au făcut, duminică dimineaţă, ultimele repetiţii pentru parada de 1 Decembrie care va fi organizată în Piaţa Constituţiei din Capitală, la fel ca anul trecut, în faţa Casei Poporului.

Duminică, ora 10.30. Parcul Kiseleff din Capitală s-a transformat într-o adevărată câmpie pe care zeci de cai se odihnesc alături de militarii români. Curioşii se apropie, pozează animalele şi, din când în când, îi întreabă pe militari dacă pot face o poză alături de cai. „Sunt cuminţi, doamnă, caii ăştia. Depinde cine îi educă. Vedeţi cum stă ăsta de aici, l-am crescut bine, stă la poze, e cuminte“, râde bărbatul care are grijă de animal. Au început ultimele repetiţii pentru parada de Ziua Naţională a României. Printre momentele solemne, militarii le fac poze cuplurilor care vor să păstreze o amintire cu un cal.

În 30 de minute, ochii tuturor celor care au venit să vadă repetiţiile pentru parada militară se îndreaptă spre mijlocul parcului, de acolo de unde încep să se tragă cele 21 de salve de tun, semnalul caracterictic debutului de paradă. Unii dintre bucureştenii care au venit duminică probabil nu vor mai prinde loc a doua zi, nu vor mai avea vizibilitate sau vremea îi va ţine închişi în case, un motiv numai bun să vadă cu o zi înainte cum se va sărbători Ziua Naţională. 

Tancurile, principalele atracţii

Peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi Poliţia Locală aşteaptă să pornească defilarea. Soldaţii sunt relaxaţi, glumesc, fac poze şi îşi freacă mâinile încercând să şi le încălzească. Spectatorii sunt puţini şi cei mai mulţi sunt doar în trecere prin faţa Palatului Parlamentului.

Un copil îşi trage mama de mână până în faţa unui tanc, ridică privirea până la soldatul sprijit de ţeava de tun şi bărbatul se întoarce să-l pozeze pe cel mic. „Mamă, ce tare! Mi-a făcut poză din tanc“, strigă micuţul entuziasmat. Militarii încep să defileze. Întâi este momentul celor fără utilaje. După aproape un minut de mărşăluit, prima formaţie se opreşte pe o străduţă adiacentă celei principale care găzduieşte parada. Zeci de oameni se duc către ei să facă poze.

„Doamna, militarii s-au îndrăgostit“

Militarii aflaţi în tancuri stau înşiraţi, în utilaje, într-un cordon care se întinde pe sute de metri. După vreo 15 minute de la debutul repetiţiilor aşteaptă încă să le vină rândul şi să înceapă ultima simulare înainte de parada oficială care va avea loc marţi dimineaţă. Trei copii ai străzii, atânaţii de gardul Parcului Kiseleff, se uită fascinaţi, minute în şir, la tancurile şi armele militarilor.

Din când în când, micuţii le fac cu mâna militarilor care se amuză şi îi analizează cu privirea pe trecătorii care merg spre staţia de metrou Izvor. O tânără trece prin faţa tancurilor cu o cafea în mână şi printre câteva fluierături un militar strigă de pe tanc: „Ce-ar fi să ne bem împreună cafeaua de dimineaţă?“. Unul dintre cei trei puşti cocoţaţi pe gard trage o concluzie: „Doamna, militarii s-au îndrăgostit de dumneavoastră“.

Hohotele de râs ale militarilor sunt acoperite repede de zgomotul făcut de aeronavele care traversează cerul de deasupra Palatului Parlamentului. Peste zece elicoptere, un avion care zboară destul de aproape de sol şi alte trei care lasă în spate fum colorat în roşu, galben şi albastru atrag ca un magnet privirile tutror. După circa o oră de demonstraţie, repetiţiile se încheie şi privitorii veniţi să asiste la eveniment promit că se vor întoarce marţi, de Ziua Naţională a României, când Piaţa Constituţiei o să găzduiască o adevărată desfăşurare de forţe.

Arcul de Triumf va fi gata anul viitor

Pentru al doilea an consecutiv, parada de 1 Decembrie din Bucureşti nu va fi organizată pe sub Arcul de Triumf pentru că lucrările de reabilitare ale monumentului sunt îngheţate. Deşi ar fi trebuit să se încheie până la sfârşitul acestui an, reabilitarea şi consolidarea Arcului de Triumf va fi gata abia în 2016, iar municipalitatea va pierde o parte din finanţarea europeană din cauza întârzierilor.

image

Lucrările de consolidare şi reabilitare de la Arcul de Triumt sunt finalizate în proporţie de 70-80%,  după cum au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Consiului General. Deşi ar fi trebuit ca până pe 1 decembrie 2015 reabilitarea monumentului să fie gata, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că lucrările bat pasul pe loc din pricina unor piese necesare consolidării care vor ajunge în România abia peste două luni. „Amortizorii sunt în avion şi trebuie să sosească în ţară, iar izolatorii vor ajunge în luna februarie“, a precizat Irina Bologa, reprezentanta Direcţiei Cultură, Sport şi Turism din cadrul Primăriei Capitalei. 

Izolatorii vin peste două luni

Concret, explică surse din Consiliul General, 24 de izolatori antiseismici pot fi testaţi doar în Statele Unite ale Americii şi din acest motiv vor ajunge cu întârziere în România. În aceste condiţii, Primăria Capitalei va pierde o parte din finanţarea europeană pentru că lucrările nu vor fi gata până la finalul acestui an, după cum explică consilierii generali: „Toate lucrările efectuate până la 31 decembrie sunt acoperite, însă celelalte lucrări realizate după această dată vor fi suportate de municipalitate. În schimb, riscăm să pierdem toată finanţarea europeană în cazul în care lucrările nu vor fi gata până pe 30 iunie 2016, dar nu credem că va fi cazul la Arcul de Triumf pentru că lucrările sunt gata în proporţie de 70-80%“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite