Atenţie, cade primăria sectorului 5!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine s-a plimbat recent pe Bulevardul Regina Elisabeta privind cu puţină atenţie arhitectura zonei a observat negreşit că cel mai jalnic edificiu este cel de la nr. 29, adică sediul Primăriei Sectorului 5.

Clădirea a fost construită în anul 1886 şi, după cum ne informează site-ul primăriei, se numea iniţial Palatul Eforiei (Administraţiei) Spitalelor Civile. După război a funcţionat aici Primăria Raionului Lenin (devenit mai târziu sectorul V) şi sediul Comitetului de Partid al Sectorului V. Din decembrie 1989, aici se află sediul Primăriei Sectorului 5, condusă în ultimii 12 ani de Marian Vanghelie.

Clădirea figurează pe lista monumentelor istorice din Bucureşti, sub numele ”Palatul Fostei Eforii a Spitalelor Civile”. Trec aproape zilnic prin faţa ei şi de fiecare dată mă întreb cum poate fi lăsată în halul ăsta de degradare o clădire din buricul târgului, care mai e şi sediu de primărie. Mi se pare imposibil ca o primăria să nu-şi permită - dacă nu să restaureze complet, măcar să repare tencuiala care se scorojeşte şi cade peste trecători.

Dacă privirea îţi este atrasă de faţada  monumentală a clădirii nu ai cum să nu observi detaliile dezolante: în luna octombrie, primăria sectorului 5 încă mai sărbătoreşte Crăciunul, cu instalaţia de beculeţe spânzurată de ziduri. Deşi stilul arhitectural nu are nimic de a face cu rusticul, tâmplăria PVC a faţadei este o imitaţie nereuşită de lemn, la care aspectul grotesc este completat de geamurile-oglindă şi aparatele de aer condiţionat răsfirate pe zid. La toate astea se adaugă aerul de clădire părăsită, pentru că accesul în primărie se face prin spate, de pe o stradă paralelă. Jandarmul plictisit din faţa intrării şi limuzinele negre parcate uneori de-a curmezişul trotuarului sunt singurele semne ce atestă activitatea din interior.

Stau şi mă întreb: oare domnul primar e orb? Sau lucrează de acasă? Inspectoratul în construcţii nu ar trebui să intervină când pietonilor le pică tencuiala în cap? Ce fel de exemplu dă o instituţie care e incapabilă să se îngrijească de clădirile pe care le deţine şi în care îşi desfăşoară activitatea? Ce fel de imagine promovează pentru sectorul 5? Ce fel de mesaj transmite primăria în legătură cu monumentele istorice şi respectul faţă de artă, arhitectură şi istorie?

Şi mai ales - dacă fac o sesizare, primăria se va autoamenda?!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite