ţepuşa cu cartof din Piaţa Revoluţiei, dezafectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul ei vor apărea pomi şi clădiri noi

adăpost, pentru o vreme, a monumentului din Piaţa Revoluţiei, dezvelit la finele anului trecut. Este vorba de Ansamblul monumental Glorie eternă Eroilor şi Revoluţiei Române din Decembrie 1989, numit adesea şi "ţepuşa cu cartof" sau "scobitoarea cu măslină". Construcţia, neînscrisă încă pe lista monumentelor istorice, a costat 76 milioane de euro.
În zona Pieţei Revoluţiei, Primăria are o mulţime de proiecte noi. Vrea să facă o parcare subterană cu 4.000 de autoturisme. Până atunci, Ministerul de Interne îşi amenajează propria parcare supraterană. Arhitecţii au confirmat intenţia edilului şef: monumentul va fi dezafectat în perioada lucrărilor din această zonă. În măsura în care din dezbaterea publică va rezulta că trebuie să-şi menţină locul, atunci va fi reamplasat. Autorităţile au un plan bine determinat pentru aceasta. Arhitecţii au prezentat soluţii pentru revitalizarea Pieţei, care va fi redefinit ca spaţiu public prin excelenţă. Zona va fi formată din trei pieţe: Piaţa Ateneului - cu infrastructură în subteran - galerii comerciale, spaţii de expoziţie, cultură, iar deasupra, în zona actualei parcări, va apărea o clădire cu parter şi şase etaje. Cea de-a doua piaţă va fi Piaţa Carol I - a cărui statuie va fi reamplasată, în faţa intrării în muzeu şi Biblioteca Centrală Universitară. Vor fi cinci niveluri subterane - două galerii comerciale, trei parcări subterane şi ieşiri la suprafaţă cu lifturi în construcţii de sticlă. Cea de-a treia piaţă va fi a Revoluţiei, cu cinci niveluri subterane, pe toată suprafaţa vor fi construite spaţii publice cu amfiteatre coborâte şi, deasupra, două construcţii cu parter şi şase etaje, înalte de aproape 30 de metri.
O altă piaţă va fi Piaţa Palatului, în partea de vest, cu spaţii verzi şi fântâni. Primăria vrea să planteze pe tot acest spaţiu aproximativ 300 de pomi. Suprafaţa de carosabil va fi redusă de la 5,5 hectare, cât este în prezent, la 3,3 hectare. Proiectul va dura aproape trei ani din momentul declanşării lucrărilor, cel mai probabil în vară. Din grupul de proiectanţi fac parte SC Metrou SA, SC Hax Arhitectură Construcţii Design, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism.

Autorităţile au planuri mari şi cu Piaţa Universităţii, şi cu Hanul Gabroveni, pe care vor să îl transforme în centru cultural european. Primăria a semnat ieri un protocol cu Ordinul Arhitecţilor Bucureşti. "Vrem să mutăm din zona diletantismului în zona profesionalismului arhitectura oraşului", a declarat primarul general Adriean Videanu. Potrivit lui Viorel Hurduc, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, Piaţa Universităţii va fi revitalizată în aşa fel încât infrastructura şi circulaţia subterană să se realizeze în mod diferit decât în prezent: ieşirea la suprafaţă din staţiile de metrou ar urma să se facă pe mai multe puncte, de la Piaţa Universităţii până la Sala Dalles.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite