STUDIU Apa potabilă a bucureştenilor e de proastă calitate! Testele arată că, din 10 probe, 3 prezintă anomalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit studiului “Calitatea apei în Bucureşti-Analiza gestionării resurselor de apă şi a impactului asupra calităţii vieţii”, apa potabilă furnizată de Apa Nova prin magistralele de distribuţie îndeplineşte normele europene. Însă, din cauza ţevilor vechi din blocuri, calitatea apei care ajunge la robinet e mult diminuată în trei cazuri de zece.

Apa potabilă pompată în magistralele de distribuţie din Bucureşti de Apa Nova corespunde standardelor de calitate. Acest lucru e demonstrat de analizele lunare efectuate de Apa Nova Bucureşti împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Capitalei.  
Aceasta nu înseamnă însă că la robinetele locuitorilor metropolei curge o apă de bună calitate, care poate fi consumată fără probleme, atrage atenţia un studiu al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.  

Potrivit sursei citate, o testare-pilot făcută în august 2011, a arătat că din zece probe prelevate din opt apartamente diferite din cele şase sectoare, trei probe au prezentat anomalii. Aceste anomalii fie provin de la starea ţevilor din blocuri, fie de la unele lucrări de reţea.   
„În trei din zece cazuri apa de la robinet nu a fost potabilă, iar principala cauză pare a fi calitatea proastă a ţevilor de bloc. Chiar dacă înlocuirea țevilor vechi din sistemul blocului este din punct de vedere legal o problemă a asociațiilor de locatari, autorităţile au obligaţia de a găsi soluţii pentru a garanta bucureştenilor accesul la apă potabilă sigură” a declarat Costel Popa, preşedinte al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.


”Situaţia este paradoxală: deşi ar avea la dispoziţie o sursă ieftină de apă potabilă care respectă toate standardele de calitate, bucureştenii se văd nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată, de 250 de ori mai scumpă decât apa de la robinet şi cu un impact ecologic de 300 ori mai mare. În parte, acest consum este justificat de presupusa proastă calitate a apei de la robinet, cetăţenii necunoscând de unde vine cu adevărat problema” a explicat Arpad Todor, expert cercetare Ecopolis.

Măsuri propuse pentru schimbarea situaţiei:


1.    Evaluarea stării ţevilor din blocuri.
2.    Testări aleatorii în reţea la robinetele consumatorilor şi nu la puncte fixe, cum se face acum.
3.    Obligarea asociaţiilor de proprietari să schimbe conductele în cazul în care se dovedeşte că apa este de proastă calitate.
4.    Iniţierea unui program prin care asociaţiile să fie susţinute să-şi schimbe ţevile uzate, după modelul termoizolării blocurilor.
5.    Introducerea filtrelor de purificare a apei.
6.    Obligarea restaurantelor şi instituţiilor de a avea filtre de purificare care să permită clienţilor şi angajaţilor să consume apă de la robinet fără a-şi pune în pericol sănătatea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite