CAMPANIE Bucureştiul nu crede în lacrimi! Cum a trecut primarul Sorin Oprescu de la „Bucureşteni dragi, SE POATE!” la „Iertaţi-ne pe toţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu, primarul Capitalei. FOTO: Adevărul
Sorin Oprescu, primarul Capitalei. FOTO: Adevărul

Sorin Oprescu i-a cucerit, de două ori, pe bucureşteni, la alegerile din 2008 şi 2012, atât prin carismă, cât mai ales prin două programe electorale, prin care le promitea rezolvarea marilor probleme ale Capitalei, una principală fiind cea a maidanezilor. După moartea micuţului Ionuţ, ucis de câini, săptămâna aceasta, în Parcul Tei, adevărul.ro vă prezintă tot traseul promisiunilor neonorate ale lui Sorin Oprescu.

”Bucureşteni dragi,

Încrederea acordată pentru mine a devenit o imensă obligaţie, o mare provocare, o sarcină nobilă de a reda oraşul cetăţenilor lui. Am înţeles, încă din primul mandat, că oamenii nu vor doar să locuiască în oraşul lor, ci vor să trăiască cu adevărat, civilizat şi confortabil, să se simtă mândri de oraşul lor, să se bucure de el. (...) Am făcut paşi înainte importanţi şi, mai ales, am demonstrat că SE POATE, că împreună putem reda o şansă oraşului şi încrederea cetăţenilor în această şansă. (...)
Al dumneavoastră,
Sorin Oprescu, Primar General (Bucureşti, mai 2012)”

 

Aşa suna o parte a scrisorii lui Sorin Oprescu cărte bucureşteni, care a fost ataşată la programul pe care primarul l-a prezentat, anul trecut, în campania electorală. Cum a ajuns Oprescu de la discursul de mai sus la ”Vă rog să mă iertaţi!” – cuvinte adresate public părinţilor băieţelului mâncat de câini?

Jurnaliştii adevărul.ro vă prezintă, de astăzi, pas cu pas, traseul promisiunilor neonorate ale lui Sorin Oprescu. Totodată, vă invităm pe toţi să comentaţi cu noi problema celor 65.000 de maidanezi din Bucureşti, să ne spuneţi experienţele voastre, soluţiile la care vă gândiţi, aşteptările pe care le aveţi de la edilii Capitalei. Mesajele pot fi trimise către jurnaliştii ”Adevărul” şi pe adresa de e-mail bucuresti@adevarul.ro.

Două reacţii inutile: scuze şi referendum
Tragedia care a zguduit România, săptămâna aceasta, în care un copil de patru ani a murit mâncat de maidanezi, lângă Parcul Tei din Capitală, a stârnit din partea primarului Sorin Oprescu două reacţii: una emoţională – lăcrimând în conferinţă de presă şi cerându-şi iertare părinţilor micuţului mort -, iar cea de-a doua, administrativă – le-a cerut consilierilor să aprobe organizarea unui referendum, prin care bucureştenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor.

De altfel, în şedinţa Consiliului General de vineri, aleşii au aprobat organizarea referendumului, în data de 6 octombrie. Dacă lacrimile lui Oprescu nu-l vor putea aduce la viaţă pe Ionuţ Anghel (micuţul de patru ani ucis de maidanezi lângă Parcul Tei, din Sectorul 2 al Capitalei), decizia organizări referendumului este una şi mai inutilă, dar şi o risipă de 6 milioane de lei din banii bucureştenilor. Acest lucru este susţinut de existenţa Legii 227/2002, care permite eutanasierea maidanezilor, motiv pentru care organizarea unui referendum nu se mai justifică. Mai mult, această lege este aplicată, de mulţi ani, în Tulcea, oraş care şi-a rezolvat, astfel, problema câinilor comunitari.

Ce n-a făcut Oprescu: Capitolul 15. Punctul L - promisiunea din 2012

Probabil aşa cum au făcut şi cei mai mulţi primari post-decembrişti, una dintre problemele de bază pe care candidatul Sorin Oprescu promitea, atât în 2008, cât şi în 2012, că o va rezolva este cea a maidanezilor.
”Întărirea activităţii de ecarisaj şi de ridicare a tuturor câinilor fără stăpân din zona zero, turistică, instituţii, parcuri şi principalele spaţii aglomerate din Bucureşti”.

Acesta este doar unul dintre multele puncte (L) din ”Programul de supraveghere şi protecţie a animalelor fără stăpân”, inclus în marele proiect electoral cu care Sorin Oprescu a câştigat, în 2012, Primăria Capitalei. Tragedia morţii micuţului Ionuţ, lângă Parcul Tei, dar şi moartea unei femei, în ianuarie 2011, atacată de o haită de câini în curtea unei instituţii publice (ADP Sector 5), demonstreză că ”Punctul L, Capitolul 15” a fost doar o simplă promisiune de-a lui Oprescu.

Promisiune din primul mandat: Poliţia Animalelor, o altă ficţiune
Sorin Oprescu a mai avansat, încă de la începutul primului său mandat, ideea înfiinţării Poliţiei Animalelor, care să se ocupe, în mod corespunzător, de animale şi să construiască câte adăposturi sunt necesare pentru patrupedele abandonate. Poliţia Animalelor nu a fost înfiinţată nici până în prezent. Nici adăposturile nu au fost construite decât într-o mică măsură şi pe baza unor proiecte controversate.

De exemplu, adăpostul de la Mihăileşti se află în lucrări de extindere, după ce Sorin Oprescu a sistat contractul de consultanţă, invocând pretenţiile băneşti prea mari ale partenerilor. „Am renunţat la firma de consultanţă, care avea nişte pretenţii de miliarde şi nu mi s-a părut normal”, a declarat Sorin Oprescu, în cadrul conferinţei de presă ţinute joi, 5 septembrie 2013, la sediul Primăriei Capitalei. Odată ce adăpostul va fi gata, acesta va dispune de circa 1.000 de locuri.

Un alt adăpost, care însă nu a fost construit din bani publici, este Centrul zonal de protecţie, îngrijire şi adopţie a animalelor fără stăpân Dotown, din satul Uzunu, comuna Călugareni, judeţul Giurgiu. Acest adăpost a fost inaugurat anul trecut, în prezenţa omologului primarului Oprescu, Iordanka Fandakova. Fondurile folosite pentru construirea lui, dar şi pentru întreţinerea şi administrarea lui sunt bani donaţi, grosul fiind asigurat de prieteni ai fiului primarului Oprescu. Acest aspect a fost, de altfel, reconfirmat de edil, chiar în discursul de joi seară. „Am adunat câţiva prieteni de-ai băiatului meu şi i-am întrebat dacă nu ar fi cazul să facă şi ei ceva pentru oraşul lor. Pentru acel adăpost nu s-a cheltuit niciun leu”, a spus Oprescu. Deşi are o capacitate de maximum 10.000 de locuri, în prezent, acolo, se află circa 400 de câini. 

Centrul de la Theodor Pallady este un adăpost pentru ajutorarea câinilor fără stăpân din Bucureşti, situat în sectorul 3, în dreptul bulevardului Theodor Pallady nr. 262. Fundaţia Vier Pfoten este prezentă în acest adăpost şi sterilizează câinii fără stăpân, după care îi reteritorializează. Capacitatea adăpostului este de aproximativ 250 de câini.

Referendumul, o promisiune pe cât de veche, pe atât de inutilă
O altă modalitate prin care actualul primar Sorin Oprescu promitea că va eradica problema câinilor fără stăpân din Bucureşti era chiar cea pe care a propus-o în şedinţa de consiliu ţinută vineri, 6 septembrie: organizarea unui referendum. Oprescu a explicat, totuşi, în cadrul şedinţei de Consiliu, că nu a putut face acest pas până în prezent, deoarece au fost persoane care s-au opus: „Am vrut să întreb bucureştenii ce să fac, acum trei ani, dar, şi atunci, au existat unii care nu m-au lăsat”.

Promisiune, 2008: Toţi maidanezii, cu microcipuri. Realitate: nici jumătate dintre câini nu au
O altă măsură promisă de primarul Capitalei, în campania electorală din 2008, este inventarierea, vaccinarea şi marcarea prin microcipuri a tuturor câinilor comunitari, pentru a putea realiza localizarea acestora. Dintre cei 64.700 de câini din Bucureşti, estimare făcută de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), doar o treime sunt sterilizaţi, deci luaţi în evidenţă într-o bază de date.

Promisiune, 2010: adăpost pentru câini, la munte. Realitate: nu s-a făcut niciodată
O altă promisiune, făcută, de data aceasta în Şedinta Consiliului General din 25 martie 2010, a fost că se va construi un adăpost de câini, întins pe 32 de hectare, la munte, construcţie pe care edilul Oprescu promitea că o va face în colaborare cu Consiliului Judeţean Prahova. Adăpostul nu a fost niciodată făcut.

Sorin Oprescu promitea, la acea vreme, că vrea să construiască un adăpost pentru maidanezii din Capitală, în judeţul Prahova, pe Valea Doftanei, unde actriţa Monica Davidescu a donat municipalităţii 32 de hectare de teren. Oprescu a precizat că mai are nevoie de acordul Consiliului Judeţean pentru construirea adăpostului.

Oprescu, 2010: Excludea eutanasierea

În urmă cu trei ani, la 28 aprilie, actualul edil al Capitalei mărturisea că este împotriva eutanasierii animalelor fără stăpân. „Nu am cum să fiu de acord cu această măsură, în primul rând având în vedere meseria mea de bază. Această problemă trebuie tranşată de societate”, a spus Oprescu. Acesta mai adăuga, atunci, că abia se începuse partea de sterilizare a câinilor şi că acest lucru este de durată. „Nu înseamnă că am uitat ce le-am promis bucureştenilor. În momentul ăsta, pe legile acestea, soluţiile sunt cele despre care am tot vorbit”, declara, la acea vreme, Sorin Oprescu.

Promisiune, 2011: adăpostul de la Fundulea şi site specializat. Realitate: Nimic terminat

Un alt adăpost fictiv, care se pare că a fost început, dar niciodată terminat, este cel de la Fundulea. „În problema câinilor, am început să-i strângem şi să-i ducem la adăpostul de la Fundulea. Vom începe să-i îngrijim acolo, iar atunci cand acel adăpost va deveni funcţional îl vom închide pe cel din Pallady", a promis primarul Capitalei la 27 ianuarie 2011. El a precizat că, în adăpostul de la Fundulea, amenajat pe cele 14 hectare ale fostului institut de cercetare, vor încăpea mai multe animale decât în alte locuri.

Nici în ceea ce priveşte informarea cetăţenilor primarul Sorin Oprescu nu a făcut mai mult decât să promită. „Vom face, zilele acestea, un site unde oamenii să îşi poată spune părerea despre situaţia câinilor”, spunea edilul în Şedinţa Consiliului General din 28 noiembrie 2011.

TU CREZI CĂ PRIMARUL SORIN OPRESCU ÎŞI RESPECTĂ ANGAJAMENTUL FAŢĂ DE BUCUREŞTENI? Rămâneţi pe bucuresti.adevarul.ro, pentru a analiza împreună promisiunile primarului Sorin Oprescu făcute bucureştenilor. Aşteptăm mesajele voastre, despre problema maidanezilor din Capitală, pe adresa de e-mail bucuresti@adevarul.ro sau în rubrica de comentarii a articolului. 

Alte ştiri despre scandalul maidanezilor

Primăria Sectorului 1, primele verficări în cazul adopţiilor maidanezilor. Andrei Chiliman, edilul sectorului, susţine eutanasierea animalelor

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au luat primele măsuri după tragedia din apropierea Parcului Tei, din sectorul 2, acolo unde un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi. Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a cerut verificarea şi sancţionarea celor care au adoptat câini dacă se dovedeşte că nu au respectat legea. Primarul a mai spus că susţine eutanasierea animalelor.

18,6 milioane de lei, bugetul aprobat pentru ASPA în 2013. Peste 850.000 de lei s-au cheltuit pentru adăpostul neterminat de la Mihăileşti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a avut aprobat pentru anul 2013, 18,6 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 850.000 de lei au fost plătiţi pentru lucrările de la Mihăileşti.

Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, atunci când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Sorin Oprescu a decis organizarea referendumului local privind eutanasierea maidanezilor pe 29 septembrie.

Moartea copilului ucis de maidanezi aduce primele sancţiuni în Primăria Sectorului 2. Doi directori ar putea rămâne fără loc de muncă

Primăria Sectorului 2 a anunţat că, miercuri, a hotărât să îi sancţioneze pe doi directori din primărie, după ce în urmă cu trei zile, un copil de patru ani a fost ucis de maidanezi în apropierea Parcului Tei.

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

Unul dintre câinii care l-au ucis, luni, pe micuţul de patru ani în apropierea unui parc din Capitală a fost adoptat în 2008 de către un ONG. Cu toate acestea, animalul a ajuns din nou pe stradă. Vina se pasează din nou între autorităţi şi iubitorii de animale.

Câinele care a ucis un copil în parc este al unui ONG. Şefa asociaţiei: „Este greu de ţinut urma fiecărui câine”

Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG. În mod normal, câinele nu ar fi avut ce să caute acolo, după cum povesteşte coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu. Acesta a mai spus că animalul a fost dat spre adopţie Asociaţiei „Caleidoscop“.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. Proprietarul terenului a fost de asemenea chemat la sediu Poliţiei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite