Silvia Timofte, creatoarea de genţi handmade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu contează formele, mărimile sau culorile. Silviei îi plac toate genţile la fel de mult şi când le creează încearcă să îmbine atenţia pentru detalii cu utilitatea genţii.

Mari sau mici, simple sau ciudate, scumpe sau ieftine, Silviei îi plac toate la fel de mult. În copilărie nu se considera o fetiţă foarte cochetă şi nici pasiunea de a creea genţi nu o are de când era copil.

„A fost o perioadă când îmi doream să fiu doctor cercetător. Îmi plăceau hainele, dar mai mult mama decidea cu ce mă îmbrăcam“, îşi aminteşte Silvia. A crescut înconjurată de femei preocupate de artă şi modă, de desen şi de croitorie, precum mama şi bunica sa.
Când a crescut, a avut şansa să studieze arta în două locuri, în Statele Unite şi la Londra. A pictat, a făcut cursuri de bijuterie, a petrecut mult timp prin muzee şi apoi s-a specializat în ceramică. „Am vrut să fac ceramică, dar nu am avut spaţiul necesar să-mi deschid un atelier“, adaugă ea.

După ce a terminat în ţară o facultate în domeniul bancar, Silvia şi-a dat seama că nu este atrasă de această latură. „M-am perindat pe la mai multe bănci, dar am zis „Nu!“. Şi, deschizând dulapul, am tras concluzia că aş face genţi“, explică tânăra cum s-a apucat de actuala ocupaţie.

„Destul de dificil, dar parcă aş încerca“
Pentru ea, geanta este un fel de sistem de apărare foarte bun în care îţi poţi îndesa armele pentru întreaga zi. „Înainte eram mai timorată, îmi păsa de ceea ce credea lumea şi începusem să car în geantă cam orice pentru orice situaţie“, povesteşte tânăra despre momentele în care şi-a dat seama că geanta este cel mai important accesoriu. Treptat, pasiunea pentru genţi a început să-şi ia avânt şi, chiar dacă i s-a părut dificil, a vrut să încerce.

Fiind pasionată şi de pictură şi-a făcut curaj şi le-a îmbinat. A apelat la ajutorul mamei sale care avea acasă sute de materiale şi o maşină de cusut. „Primisem o geantă de plajă din Filipine. Am analizat-o foarte bine şi aşa la sfârşitul anului 2007 am făcut prima geantă“, povesteşte Silvia. Acum, are întotdeauna la ea un caiet de schiţe pentru că inspiraţia poate veni oricând.

Atelierul îl are în apartament
Fiecare geantă este cusută individual, pictată sau decorată de mână în atelierul pe care şi l-a improvizat în propria locuinţă. În mare parte, genţile Silviei sunt create pentru adolescente în căutare de ceva special şi care doresc să iasă în evidenţă printr-un accesoriu plin de viaţă.

Cu toate acestea, şi femeile puternice au nevoie de o geantă încăpătoare şi un model unicat, iar pentru asta apelează la Silvia. „Anul 2008 a fost numai despre genţi. Am făcut în jur de 200, după modele create de mine sau la comandă“, spune Silvia.

NĂSCUTĂ: 24 decembrie 1981, Bucureşti

STUDII: Şcoala de Arte de la Londra, specializare ceramică şi Facultatea de Finanţe Bănci din cadrul Institutului Bancar Român

OCUPAŢIE: Colaborează cu Muzeul Naţional de Artă şi susţine activităţi artistice pentru copii; este lector la Fundaţia Calea Victoriei

Ce-i place
„Nu sunt o cinefilă înrăită, dar sunt pasionată de filmele vechi. Mă fascinează cărţile şi albumele de artă şi cel mai mult îmi place să lucrez cu copii“, spune Silvia.

Ce nu-i place

„Urăsc minciuna. Sunt inevitabil obsesivă şi până la urmă descopăr. Nu-mi place spanacul şi, paradoxal, mănânc urzici. De asemenea, mă enervează când văd persoane cu cizme albe, asortate cu geantă albă“, mai spune tânăra.

Participi la târguri handmade?
Am mers doar la patru târguri până acum pentru că acestea nu prea mă pasionează. Cei care vor să cumpere sau să comande pot intra pe site-ul www.gentilesilviei.com.

Vei continua să faci genţi?
Nu voi renunţa la genţi, chiar dacă anul 2009 nu am mai creat atât de multe. Pentru mine faptul că am gândit această afacere a fost foarte important. Mi-aş dori să scriu şi o carte despre genţi, iar în prezent ţin şi un curs despre istoria genţilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite