Să trimitem violenţa la plimbare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi de la liceele din sectorul 4 al Capitalei au participat în perioada februarie-martie la şase ateliere care fac parte din proiectul „Muzeul Violenţei Şcolare“.

„Muzeul Violenţei Şcolare“ este un proiect iniţiat de Fundaţia Raţiu România Bucureşti şi se desfăşoară pe trei secţiuni: dezbatere „open space“, ateliere artistice şi expoziţie- instalaţie.

În cadrul atelierelor artistice, sub îndrumarea trainerilor, elevii s-au poziţionat faţă de tema violenţei şcolare. Metoda folosită este cea a unui spaţiu liber de exprimare, prin ateliere de artă fotografică/ video, desen/ pictură, modelaj şi mixed media- colaj şi ateliere de curatoriat.

Atelierul de modelaj şi cel de desen s-au desfăşurat la The Ark – Bursa Mărfurilor. Aici, zeci de elevi de liceu şi-au exprimat punctele de vedere despre violenţa şcolară şi le-au transformat în artă, fie prin modelare, fie prin desen.

„Eu am încercat să sculptez în lut un elev, un tânăr, care se află între patru piloni sau stâlpi imaginari. Aceştia reprezintă acele lucruri care îl fac pe tânăr să fie violent: o inimă frântă, un pumn, o gură care urlă, iar la al patrulea stâlp încă nu m-am hotărât“, a explicat Roxana Iuga, una dintre participantele la atelierul de modelaj.

„Eu am modelat o maşinuţă, care reprezintă medajul „Să trimitem violenţa la plimbare. Mai lucrez la ea, nu este gata încă. Ideea mi-a venit în timp ce mă uitam la o maşinuţă şi mi-am zis că ar fi frumos dacă am reuşi să trimitem violenţa la plimbare“, a spus Sabina Cărămisaru, elevă în clasa a zecea.



Cristina Amela Cândea a fost instructorul de modelaj al elevilor înscrişi. „La acest atelier am încercat să le arăt câteva artificii simple, de exemplu cum să modeleze o faţă de om, cum să facă un basorelief, şicum să se folosească de obiectele din jurul lor pentru amprentare. Am făcut o oră demonstrativă la început, şi pur şi simplu au fost cuceriţi de lut şi foarte dornici să înceapă să modeleze“, a explicat Cristina.

La atelierul de desen, unde s-au înscris 12 elevi, instructorul a fost Andrei Jindiceanu. „Fiecare elev are o idee pe tema violenţei şcolare. La început, le-a fost puţin frică de creion, dar pe parcurs au început să ştie ce vor să facă. Cred că încet-încet au învăţat ce înseamnă activismul artistic şi au învăţat că pot crea ceva“, a explicat instructorul de desen, Andrei Jindiceanu.

În luna martie, elevii au mai participat la atelierele de foto, de colaj, de New Media şi de curatoriat. Acesta din urmă a fost reluat începând de astăzi şi va dura până la 18 aprilie.

În luna iunie, va avea loc expoziţia „Violenţa în şcoala ta“, care va fi prezentată într-o locaţie fixă, în prezenţa participanţilor la ateliere, a trainerilor şi a membrilor comunităţii.

Traineri ateliere

Andrei Jindiceanu- atelier desen
Andra Iachim- atelier foto/film
Lavinia Muşat – atelier colaj/ mixed media
Amelia Cristina Cândea- atelier scupltură/ modelaj
Alexandru Ivan- atelier New Media
Andra Iachim – atelier curatoriat 12-18 aprilie

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite