„Lagărele” lui Negoiţă. Edilul a pus gard înalt de doi metri în jurul mai multor blocuri din Sectorul 3: „Zici că e Jilava“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 3 a Capitalei, condusă de Robert Negoiţă (PSD), a împrejmuit cinci blocuri cu un gard înalt de doi metri susţinând că în acest fel va ridica nivelul de securitate al locatarilor. Oamenii se plâng că edilul a investit inutil banii şi le-a transformat blocurile în închisori

Locatarii din blocul numărul 20 de pe Strada Fizicienilor sunt nemulţumiţi că, în urmă cu câteva săptămâni, garduri înalte de circa doi metri „au răsărit“ de jur împrejurul imobilului în care locuiesc. Aceştia susţin că nu înţeleg necesitatea gardurilor, în timp ce reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 spun că este vorba despre un proiect-pilot menit să le asigure un grad mai mare de siguranţă celor care locuiesc aici, dar şi să „optimizeze condiţiile de viaţă“ din zonă. În acest proiect sunt incluse cinci blocuri de pe Bulevardul Theodor Pallady, Aleea Patrioţilor, Strada Fizicienilor şi de pe Aleea Bucovina.

„Este cel mai urât gard posibil. Ce e ăsta? E spital, e puşcărie? L-am văzut pe Negoiţă şi i-am zis: «Ce e ăsta, domnule primar? Trebuie să ne faceţi un gard mic cum e la blocul de vizavi». Mi-a răspuns că aşa este proiectul“, susţine Constantin Mircea, un locatar al blocului de pe Strada Fizicienilor.

„Zici că e Jilava“

Oamenii din bloc spun că noile garduri care împrejmuiesc imobilul sunt total nefolositoare, pentru că în dreptul intrării în clădire au fost puse mai multe porţi care stau deschise, nu sunt dotate cu camera de supraveghere sau cu interfon.

image

„Cum să fim în siguranţă când nu ne ajută gardul ăsta cu nimic? L-au pus degeaba, pentru că porţile sunt mereu deschise. Noi oricum avem interfon la bloc, cheie, nu mai era nevoie de un alt interfon pe gard sau de camere video. E o prostie, risipă de bani. Zici că e Jilava“, spune o altă locatară din blocul de pe strada Fizicienilor. Vecinii acesteia, doi tineri, susţin că au trimis şi o sesizare către edilul sectorului 3, Robert Negoiţă, în care le-au explicat reprezentanţilor Primăriei că amenajarea gardului nu este justificată. Mai mult decât atât, cei doi locatari spun că nici ei nu înţeleg necesitatea acestor garduri atât de înalte în jurul blocului, dar şi că au cerut în scris explicaţii edilului de sector.

Gardul împiedică deszăpezirea

O altă problemă la care nu s-au gândit reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 ţine de felul în care se va face deszăpezirea pe timpul iernii. Chiar în faţa gardului este amenajată o parcare, iar oamenii povestesc că în fiecare iarnă aruncau zăpada în grădina blocului, eliberând astfel aleea din faţa blocului, lucru imposibil de făcut şi în iarna care urmează din cauza gardului foarte înalt.

image

„Unde o să mai aruncăm zăpada nu se gândesc! Gardul ăsta are doi metri, cum să arunc zăpada doi metri în sus. În spatele maşinii nu putem, că e strada“, mai spune Constantin Mircea. Şi administratorul blocului este de aceeaşi părere şi spune că în iarna se vor confrunta cu o adevărată problemă în ceea ce priveşte deszăpezirea. De asemenea, administratorul mai spune că el ceruse Primăriei Sectorului 3 să înalţe puţin gardurile care împrejmuiau blocul şi s-a trezit ca şi restul locatarilor „închis“ în spatele fiarelor înalte de doi metri.

La câteva străzi distanţă, se află un loc de joacă care a fost şi acesta îngrădit cu garduri la fel de înalte, însă cei care obişnuiesc să iasă cu micuţii aici susţin că este o măsură bine venită, întrucât parcul se închide noaptea şi hoţii nu mai au acces în zona de joacă.

127 de lei metrul liniar de gard

În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au precizat, pentru „Adevărul“, că amenajarea gardurilor face parte dintr-un proiect-pilot de împrejmuire a blocurilor, în care au fost incluse cinci imobile. Totodată, proiectul va fi extins doar la blocurile ale căror asociaţii de proprietari vor solicita Primăriei acest lucru, după cum susţin reprezentanţii autorităţii locale.

image

Un metru liniar de gard metalic folosit la împrejmuirea blocurilor a costat 127,17 lei, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 3. Investiţia este realizată de SC ADPB SA, o societate comercială la care Consiliul Local Sector 3 este acţionar majoritar (97%). Consilierii spun că un astfel de proiect nu a trecut niciodată printr-o şedinţă de Consiliu Local. „Nu cred că a fost aşa ceva în vreo şedinţă, deşi eu nu am fost la ultima“, a declarat consilierul PNL Ionuţ Nicolescu.

Mare „borduriadă“ în sectorul 3

O altă decizie controversată pe care a luat-o primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost cea de îmbrăcare a bordurilor vechi de pe marile bulevarde cu un strat de beton roşu. Reprezentanţii Primăriei au declarat, pentru „Adevărul“, că bordurile au fost înălţate pentru a se proteja atât spaţiul verde care desparte sensurile de mers de pe străzile din sector, cât şi partea carosabilă, împiedicând astfel pământul din zonele verzi să ajungă pe carosabil. 

În ceea ce priveşte banii necesari pentru realizarea acestor borduri, reprezentanţii primăriei de sector au precizat într-un răspuns oficial că investiţia este realizată de aceeaşi societate SC ADPB SA, la care Consiliul Local Sector 3 este acţionar majoritar, „în baza contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de amenajare a spaţiilor verzi încheiate în anii 2005, respectiv 2010“, fără a preciza însă suma plătită pentru executarea lucrărilor.

image

Dale între pomi

Noile borduri roşii au fost amenajate în scuarurile centrale ale marilor bulevarde din sectorul 3: Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu şi Baba Novac, urmând să se execute lucrări şi în celelalte scuaruri central din sector. De asemenea, pe strada Gheorghe Petraşcu au fost betonate spaţiile verzi dintre pomi. Potrivit edililor de la sectorul 3, şi acesta este tot un proiect-pilot pentru cosmetizarea zonei respective

„Astfel de operaţiuni se desfăşoară şi în marile capitale europene. Spaţiile verzi au fost amenajate cu pavaj pietonal antiderapant de culoare gri la un tarif de 385,09 lei pe metrul pătrat, cu montaj inclus. Extinderea proiectului este condiţionată de rezultatele care vor fi obţinute la finalizarea acestuia“, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 3.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/mai-multe-tiri-din-sectorul-lui-negoi" target="_blank">View the story "Mai multe ştiri din sectorul lui Negoiţă " on Storify</a>]

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite