„Resturi şi rosturi“: o expoziţie despre comunităţile săseşti din Transilvania, la Muzeul Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Naţional al Ţăranului găzduieşte o expoziţie despre comunităţile de saşi din România. FOTO Arhiva Adevărul
Muzeul Naţional al Ţăranului găzduieşte o expoziţie despre comunităţile de saşi din România. FOTO Arhiva Adevărul

Vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună“ va avea loc joi, 12 decembrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Bucureştenii au ocazia să ia contact cu mărturii şi fragmente de memorie materiale şi imateriale ale civilizatiei saşilor din România.

Vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună“  are loc astăzi, 12 decembrie, la ora 17.00, în sala Laolaltă a Muzeului Ţăranului din Capitală.

Expoziţia îşi propune să pună publicul bucureştean în contact cu mărturii şi fragmente de memorie materiale şi imateriale ale civilizatiei saşilor din România, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra pericolului în care se află patrimoniul cultural săsesc – mobil şi construit.

Documente, fotografii şi ceramică din secolele XVI-XX

Exponatele vor consta în aproximativ 200 de obiecte datând din secolele XVI-XX: ceramică, sticlărie, textile, obiecte din cupru şi cositor, carte veche şi publicaţii, documente, scrisori, fotografii şi cărţi poştale. Prin intermediul lor, expoziţia reconstituie imagini şi rosturi ale unei culturi de importanţă naţională, a cărei continuitate este astăzi ameninţată.

Diferite aspect din viaţa comunităţilor săseşti

Expoziţia este structurată în cinci secţiuni care prezintă aspecte diferite din viaţa comunităţilor săseşti precum: imaginea de ansamblu a zonei de locuire săsească din Transilvania, fragmente ale vieţii comunităţii şi de familie, interacţiuni culturale între saşi şi celelalte etnii din Transilvania, aspecte legate de viaţa religioasă şi importanţa bisericii în existenţa comunităţilor săseşti sau imaginea individului sas scos din comunitate şi adesea pus în faţa opţiunii de a-şi părăsi ţara natală.

În expoziţie au fost incluse şi elemente de mobilier şi fragmente provenind de la biserica evanghelică fortificată din Felmer, judeţul Braşov - monument aflat într-o avansată stare de degradare - pentru a atrage atenţia asupra pericolului dispariţiei patrimoniului construit săsesc.

Expoziţia face parte din seria evenimentelor organizate de Asociaţia Renascendis în luna decembrie, cu scopul de a marca trecerea a 95 de ani de la Adunarea Naţională a Germanilor din Transilvania şi Banat de la Mediaş din 15 decembrie 1918, eveniment prin care etnicii germani au aprobat decizia românilor transilvăneni de a se uni cu Regatul României, devenind astfel particicpanţi direcţi la construcţia statului român modern.

Pe aceeaşi temă:

Expoziţie pentru iubitorii monarhiei, la Ploieşti, cu fotografii, porţelanuri, cărţi poştale

Sărbători cu cristal, la Muzeul de Geologie din Capitală

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite