Record de concurenţi la Bucharest City Marathon. Un kenyan şi o rusoaică au câştigat competiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Peste 6.000 de persoane au participat la cea de-a treia ediţie a maratonului umanitar, marii câştigători fiind Duncan Koech şi Svetlana Covhon Concursul a avut un scop nobil. Persoane din 36 de ţări şi din România au alergat şi pentru împădurirea unor terenuri din Călăraşi şi pentru ajutorarea Spitalul „Marie Curie“ şi a unei fundaţii.

Bucharest City Marathon a cuprins mai multe competiţii. Pe lângă maratonul de 42 de kilometri, a mai avut loc semi-maratonul cu lungimea de 21 de kilometri, proba de maraton - ştafetă 4 x 10,54 kilometri, cursa populară de 4 kilometri şi cursa copiilor, de un kilometru.

Învingătorul maratonului a fost la kenyanul Duncan Koech (28 de ani), cronometrat cu 2 ore 13 minute şi 56 sec., el având timpul cel mai bun înregistrat până în prezent de la toate cele trei ediţii. „Este pentru prima dată când particip în România la un maraton şi mi-a plăcut mult. Am fost premiat la numeroase astfel de competiţii. Ultima la care am participat a fost cea din luna mai, din Grecia“, a declarat, pentru „Adevărul“, Duncan Koech. La feminin, marea câştigătoare a fost Svetlana Covhon, din Belarus, care a parcurs distanţa în 2 ore 35 de minute şi 10 secunde.

Câştigători trecuţi de 70 de ani
La cursa populară şi la semimaraton au participat şi persoane trecute bine de a doua tinereţe. „Am luat aurul la semimaraton, la categoria mea de vârstă. Acasă am colecţie de medalii şi intenţionez să mai particip la astfel de competiţii“, a spus Bogdan Mircea (72 de ani) din Sebeş.

Un alt câştigător este Emil Sufleţel în vârstă de 76 de ani, din Alba Iulia. El a luat argintul, la cursa populară. „Am sute de astfel de medalii, multe stau la gâtul păpuşilor nepoţelelor mele. Ca să mă menţin în formă, alerg de vreo trei ori pe săptămână mai mulţi kilometri. Altfel nu aş fi putut face faţă“, a spus Sufleţel, care a fost recompensat din partea sponsorilor cu o bicicletă medicală.

A alergat 42 de kilometri în fotoliu rulant
La rândul lor, persoanele cu dizabilităţi au avut posibilitatea să participe la una dintre probele maratonului. Medaliatul cu aur a fost renumitul Vasile Stoica (40 de ani) din Lugoj. El a parcurs în cărucior distanţa de 42 de kilometri fără a fi ajutat.

Vasile Stoica are parapareză congenitală, şi la 40 de ani se poate lăuda cu performanţe extraordinare, reuşind să demonstreze lumii întregi că orice persoană cu dizabilităţi poate să-şi depăşească limitele. „Am făcut turul lumii în fotoliul rulant. Am vizitat Europa, Canada, SUA şi multe alte ţări. Am intrat şi în Guiness Book, după ce am străbătut cea mai lungă distanţă pe un stadion, 138 de kilometri, în California“, a explicat Vasile Stoica.

Sportivii au blocat traficul
Competiţia s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Constituţiei - B-dul Unirii - Piaţa Constituţiei - Piaţa Naţiunilor Unite - Calea Victoriei - Strada Ion Câmpineanu - Splaiul Independenţei - Opera Română - Podul Eroilor - Strada Ştirbei Vodă - Strada Izvor - Calea 13 Septembrie - Piaţa Constituţiei.

Străzile din jurul Palatului Parlamentului au fost închise până aseară, la ora 16.00. Poliţiştii de la Brigada Rutieră recomandând rute ocolitoare. 

Maraton cu cauze umanitare
Competiţia a avut şi câteva scopuri nobile. Membrii Ro Club Maraton au obţinut circa 21.000 de euro pentru Spitalul „Marie Curie“, sumă insuficientă pentru a achiziţiona aparatul pentru copiii cu probleme respiratorii, pe care voiau să-l doneze clinicii.

Acum, organizaţia vrea să obţină o deducere la impozit şi să organizeze şi alte evenimente pentru colectarea sumei necesare. De asemenea, organizatorii Bucharest City Marathon au strâns câte 1.200 de euro pentru Hospice Casa Speranţei şi pentru asociaţia Viitor Plus.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite