FOTO VIDEO A noua zi de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană: protestatarii au scandat pe muzică clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A noua zi de proteste, manifestanţii au scandat pe Bulevardul Academiei, pe muzică clasică FOTO Alex Gavan
A noua zi de proteste, manifestanţii au scandat pe Bulevardul Academiei, pe muzică clasică FOTO Alex Gavan

Bucureştenii au ieşit pentru cea de-a noua zi în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Manifestaţia a avut loc după ce, duminică, peste 10.000 de oameni au participat la un marş de amploare prin zonele centrale şi semicentrale din Capitală.

UPDATE Manifestaţia de luni seară, cea de-a noua zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, a culminat cu un moment cultural, de după miezul nopţii, când cei prezenţi au făcut linişte şi au ascultat un scurt recital de muzică clasică. Unii dintre cei prezenţi, au rămas amuţiţi.

Cu toate că mai mulţi lideri politici au declarat, luni, în timpul zilei, că proiectul minier nu va fi votat de parlamentari, protestatarii au spus că nu vor renunţa până ce nu li se vor îndeplini revendicările: "Vrem fapte, nu vorbe!", scria pe una dintre pancartele oamenilor.  

-----------------------------

UPDATE 22:45:  Protestatarii, al căror număr a crescut la aproximativ 1.000, au părăsit zona fântânii de la Universitate, îndreptându-se spre bulevardul Regina Elisabeta, pe care l-au blocat pe ambele sensuri de circulaţie.

Cordoanele de jandarmi s-au repoziţionat pe bulevardul ocupat de protestatari, între rondul de la Universitate şi intersecţia cu strada Academiei.

UPDATE 21.50  Peste 400 de persoane s-au adunat în zona fântânii de la Universitate la protest şi sunt înconjuraţi de jandarmi, potrivit Mediafax.

FOTO Facebook/ Vlad Ursulean

rosia montana foto vlad ursulean

A noua zi de proteste la Universitate

UPDATE 21.50:  Peste 400 de persoane s-au adunat în zona fântânii de la Universitate la protest şi sunt înconjuraţi de jandarmi, potrivit Mediafax.

UPDATE 21.00: Protestatarii scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje ce vizează şi exploatarea gazelor de şist, printre care "Program de guvernare: 1. cianurare, 2. fracturare, 3. poluare, 4. defrişare, 5. coabitare", "România, spune nu fracturării hidraulice" şi "Nu vreau să spun copilului meu că cea mai mare resursă naturală a României este prostia, urmată de indiferenţă", relatează Mediafax.

FOTO Vice.com

A noua seara de proteste impotriva exploatarii de la Rosia Montana FOTO VICE.com

Oamenii au început să se adune în jurul orei 19.00, la fântâna din Piaţa Universităţii, locul de întâlnire al manifestanţilor stabilit încă din prima zi.

La ora 20.00, în Piaţă se aflau circa 200 de protestatari lângă fântână. 

FOTO Vice.com

A noua seara de proteste impotriva exploatarii de la Rosia Montana FOTO VICE.com

Protestul de luni vine după o zi în care întregul oraş a fost zguduit de un marş la care au participat peste 10.000 de oameni şi care a blocat bulevard cu bulevard, pornind din Piaţa Universităţii.

Potrivit organizatorilor, marşul de ieri se va repeta pe 15 septembrie în Bucureşti, atunci când sunt aşteptaţi atât Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului minier, dar şi localnici din Roşia Montană. Până atunci, sunt anunţate proteste în fiecare seară în Piaţa Universităţii.  

Marşul de duminică seara

Duminică, tineri, bătrâni, părinţi, copii, hipsteri, rockeri, intelectuali, studenţi şi suporteri, cu toţii au pornit la pas chiar din Piaţa Universităţii, de lângă fântână, locul de întâlnire devenit deja celebru pentru bucureşteni.  Marşul s-a întins pe aproximativ opt kilometri şi a durat circa cinci ore, mulţimea blocând, bulevard cu bulevard. Oamenii au continuat spre Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - Bulevardul Iancu de Hunedoara- Şoseaua Ştefan Cel Mare – Calea Moşilor – Bd. Carol I – Piaţa Universităţii.

Pentru o perioadă, în fruntea mulţimii aliniate în spatele unei copertine ce se întindea din stânga până în dreapta ei, şi în spatele bicicliştilor, ca un lider simbolic, mergea o mamă cu trei copii mici. Unul dintre ei dormea în cărucior. Pe pancartă atârnată de cărucior scria: „Ce părinte este acela care lasă moştenire copiilor săi în locul unor munţi de aur, un lac plin de cianură?”. Pe pancartă, era desenat un steag cu capul lui Decebal deasupra mesajului „Români, nu fiţi laşi!”.

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalte zile de protest, nici cel de duminică nu a primit aprobare, motiv pentru care reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei au fost reticenţi în a aproxima numărul celor prezenţi pe stradă. Liderii de la portavoce estimau, la începutul marşului, între 8.000 şi 9.000 de oameni, timp în care surse din cadrul Jandarmeriei au spus că sunt în jur de 2.000 de oameni. „Nefiind aprobat, nu putem face decât estimări subiective”, au declarat aceştia pentru „Adevărul”.

Proteste paşnice

În timp ce mulţimea făcea opriri periodice, oamenii scandau lozinci ca „Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor”, „Fără cianură la noi în natură”, „Jos cenzura”, dar şi deja celebrele „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” sau „Uniţi salvăm Roşia Montană”. De-a lungul serii, s-a atins un maximum de peste 10.000 de oameni, estimările celor care au organizat manifestaţia variind între 12.000 de oameni şi 15.000 de oameni. Nu au existat conflicte. 

Marşul s-a terminat în Piaţa Universităţii, atunci când mulţimea a blocat complet intersecţia. În jurul orei 23: 45, rondul de la Universitate era în continuare ocupat aproximativ 7.000 de protestatari. Şi aici s-a menţinut ritmul tobelor, al sticlelor batute de asfalt, dar şi steagurile României au fost în continuare fluturate. Oamenii s-au aşezat pe carosabil, pe scările Teatrului Naţional, dar şi în jurul monumentelor eroilor căzuţi la Revoluţie. Întreaga manifestaţie se apropia de final, după ora 2.00 noaptea, când în Piaţă încă mai erau circa 500 de oameni.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE VIDEO A opta zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Marşul prin Capitală a adunat peste 10.000 de oameni

FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Mii de persoane au scandat în faţa sediului TVR

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!%2

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite