Proba de „şezătoare“ la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat pe stil nou a debutat astăzi cu „proba de discuţii libere“ cu profesorul de la clasă. În premieră, elevii susţin timp de trei zile examenul oral la Limba Română  în timpul anului şcolar iar proba este promovată de toţi, cu condiţia să se prezinte.

Peste 19.000 de elevi de clasa a XII-a din Capitală  trec de astăzi şi până miercuri prin examenul de Bacalaureat la Limba Română oral. Timp de un sfert de oră, fiecare elev a încercat astăzi să demonstreze că este apt să poarte o discuţie liberă asupra unui text la prima vedere, fie literar, fie nonliterar.

„Cu proful de la clasă, emoţii mai mici“
La Liceul Teoretic „Jean Monnet“, aşa-zisa Şcoală de fiţe a Capitalei, elevii au intrat în clase încă de la ora 8.00, cu o oră mai devreme ca examenul să înceapă. „Mă avantajează noua formulă a Bacalaureatului. Cu profesorul de la clasă emoţiile sunt mult mai mici. Pe de altă parte, ştiu încă de pe acum că voi promova, din moment ce m-am prezentat“, a spus Lavinia, una dintre elevele liceului, înainte de a intra în examen.

Preşedintele Comisiei de Bacalaureat din cadrul liceului, Elena Ţicoş, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că noul tip de Bacalaureat avantajează majoritatea elevilor. „Copiii intră în atmosfera examenului înainte de probele scrise. Astfel, au timp mai mult să se pregătească pentru scris“, a spus Ţicoş.

Pot exista însă şi dezavantajeze pentru elevii care nu au reuşit să le câştige „simpatia“ profesorilor de Limba Română. „Suntem obiectivi, cu atât mai mult cu cât îi cunoaştem foarte bine pe elevi. Unui profesor de la o altă şcoală, care nu îi cunoaşte, îi este mult mai greu să aprecieze ce merită să primească elevul respectiv“, a declarat Ligia Codreş, profesor de Limba Română la „Jean Monnet“.

Cei mai mulţi elevi, vorbitori „avansaţi“
Elevii pot primi la limba română unul dintre cele trei calificative: “mediu”, “avansat” şi “experimentat”. Până la ora 11.30, cei mai mulţi elevi ai Liceului Teoretic „Jean Monnet“ au obţinut gradul de competenţă „avansat“. Şi la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“, o şcoală din Pipera cu mai puţine pretenţii faţă de cea din Primăverii, elevii s-au descurcat de minune. Până la ora 11.00, cei examinaţi au obţinut gradele de competenţă „avansat“ şi „experimentat“. 

„Examenul a fost uşor. Mi-a picat un articol dintr-un ziar despre examenul de Bacalaureat. Totuşi era bine dacă se dădeau note, fiindcă mi-ar fi mărit nota de la scris. Vreau să dau şi la facultate. Voi urma Turismul la «Spiru Haret»“, a spus una dintre elevele care tocmai ieşise din examen.

Următoarea probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea loc în perioada 17-19 februarie. Bacalaureatul se va încheia la 2 iulie cu proba scrisă a specializării. La examenul din acest an, la nivel naţional, s-au înscris 204.708 elevi, repartizaţi în 1.411 centre de examen. Guvernul a adoptat în septembrie 2009, Ordonanţa de Urgenţă prin care, începând cu anul şcolar 2009-2010, examenul presupune două tipuri de probe, cele practice care au loc pe parcursul anului şcolar şi cele scrise la sfârşit.

Tentativă de boicot la Bac
Liderii de sindicat din învăţământ au anunţat ieri că sfătuiesc cadrele didactice din toată ţara să nu se prezinte la examenul de Bacalaureat. Motivul: pentru acest an, Ministerul Educaţiei nu a luat în calcul remuneraţiile pentru profesorii supraveghetori şi corectori.

În 2008, la probele orale, pentru fiecare elev examinat, profesorul primea 4,7 lei. Anul trecut suma s-a înjumătăţit. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, în Capitală nu au fost însă profesori care au absentat de la examen.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite