Primarul Capitalei, Răzvan Sava: „Lipsa Planului Urbanistic General blochează Bucureştiul din punct de vedere economic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, „legea“ care reglementează regulile urbanistice în Capitală  expiră pe 21 decembrie. În aceste condiţii, nu se mai pot elibera documentaţii de autorizare pe teritoriul municipiului Bucureşti, situaţie care ar duce la un blocaj general al investiţiilor în infrastructura oraşului.

Conform legii, iniţierea procedurilor privind reglementările urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general. Lipsa de preocupare a fostelor administraţii succesive a adus, astăzi, Bucureştiul în această situaţie limită, susţine noul edil-şef al Capitalei.

Primarul general Răzvan Sava a cerut responsabililor Primăriei Capitalei identificarea unei soluţii pentru a nu lăsa Bucureştiul fără posibilitatea derulării oricăror investiţii în condiţiile în care Planul urbanistic General expiră pe 21 decembrie.

Potrivit legii 303/27.11.2012, Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti poate fi prelungit, pentru o perioadă de un an de zile.
„Fac un apel către Consiliul General al Municipiului Bucureşti la responsabilitate şi respect faţă de bucureşteni. Lipsa de preocupare a celor două administraţii succesive ale Capitalei faţă de problema Planului Urbanistic General nu le aparţine. Era de datoria primarilor generali în funcţie să rezolve această problemă. Acum, pentru a nu pune Capitala în pericolul unui climat de nesiguranţă investiţională este nevoie de o decizie responsabilă faţă de bucureşteni: aprobarea în regim de urgenţă a unei hotărâri de prelungire a Planului Urbanistic General“, a declarat, joi, primarul general Răzvan Sava.

Edilul a adăugat că este conştient de faptul că prelungirea acestui document nu rezolvă problema de fond în privinţa regulamentului urbanistic al Capitalei, precizând că va identifica, alături de executivul primăriei şi de consilierii generali ai Municipiului Bucureşti, soluţiile optime pentru elaborarea noului Plan Urbanistic general al Municipiului Bucureşti.

Legea 52/2003 prevede, la articolul 7, alineatul 13, că „în cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare“.

„Voi înainta, în prima şedinţă, Consiliului General, un proiect de prelungire a PUG, în baza Legii 52/2003. Voi cere adoptarea acestei hotărâri, în beneficiul oraşului. Riscul de a bloca investiţiile pentru modernizare de străzi, reţele de apă şi canalizare sau de distribuţie a agentului termic, căi de rulare ale tramvaielor, extinderea metroului şi, nu în ultimul rând, de a bloca investiţiile bucureştenilor în proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situaţie excepţională”, a precizat primarul general Răzvan Sava. Joi, 10 decembrie, de la ora 15.30, Consiliul General va avea o şedinţă extraordinară, iar pe ordinea de zi va fi şi reglementarea procedurilor de aprobare a planurilor urbanistice zonale în Municipiul Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite