Primăria Capitalei, obligată să dărâme controversatul imobil Cathedral Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de 19 etaje este construit la doar opt metri de Catedrala Sfântul Iosif. FOTO Adevărul
Turnul de 19 etaje este construit la doar opt metri de Catedrala Sfântul Iosif. FOTO Adevărul

Instanţa a decis printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, deoarece aceasta a fost construit fără să respecte prevederile legale. Toate căile de atac au fost epuizate, însă avocatul dezvoltatorului susţine că imobilul nu va fi demolat.

Potrivit declaraţiilor preotului Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), nu mai există căi de atac şi doar o anulare a acestei hotărâri pe care a luat-o Instanţa din Dâmboviţa ar mai putea salva de la demolare clădirea situată lângă Catedrala „Sfântul Iosif”.

„Este o decizie irevocabilă ce aparaţine tribunalului din Dâmboviţa. Decizia a fost atacată, însă acum două zile tribunalul din Prahova a respins cererea. Acum aşteptăm ca autorităţile să ia în considerare aceste decizii şi să demoleze clădirea. Aşa cum am mai spus noi dorim ca spaţiul să revină la forma sa iniţială de dinaintea construirii imobilului, iar făptaşii să suporte consecinţele”, a declarat pentru Adevărul, Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al ARCB.

În decizia Instanţei din Dâmboviţa este menţionat faptul că „se dispune obligarea pârâtului la luarea măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţie. În vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sfântul Iosif”. În acest caz, pârâtul fiind Primăria Municipiului Bucureşti.

Robert Roşu, avocatul care-l reprezintă pe dezvoltator consideră că hotărârea luată de instanţa din Târgovişte nu are niciun efect asupra „dreptului de proprietate asupra «Cathedral Plaza», întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces”.

Pentru a evita demolarea imobilului de către Primăria Municipiului Bucureşti, dezvoltatorul „Millenium Building Development” şi-a căutat dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a respins demersul făcut de către dezvoltator.

Totodată, mai există o hotărâre legală împotriva dezvoltatorului, luată în noiembrie 2010 de Curtea de Apel Suceava care a declarat autorizaţia de construire a „Cathedral Plaza” ilegală. Autorităţile au susţinut că dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al ARCB, şi totodată nu a efectuat expertiza Catedralei înainte de începerea lucrărilor.

Proecescul cu Millennium Building Development a început în anul 2006 şi a fost judecat la patru tribunale din ţară, la solicitarea dezvoltatorului. Tribunalul din Dâmboviţa a soluţionat cazul în favoarea ARCB, iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploieşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite