Povestea programatorului IT care face Drumul Mătăsii pe bicicletă: 15.000 de kilometri, nouă luni şi 4.500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţi nu ne dorim să lăsăm totul baltă şi să plecăm într-o călătorie lungă? Radu Diaconescu nu s-a mulţumit să viseze, ci a început să-şi pună visele în aplicare. Şi-a dat demisia după doi ani în care a strâns bani şi a plecat într-o călătorie de nouă luni, pe Drumul Mătăsii. La capătul celor 15.000 de kilometri făcuţi pe bicicletă, va urca pe vârful unui munte de 7.000 de metri altitudine.

Radu Diaconescu (31 de ani) locuieşte în Bucureşti de 11 ani, de când a venit aici pentru a-şi face studiile. Originar este din Slatina, dar nici prin Bucureşti nu a stat tot timpul. De fapt, până la sfârşitul anului trecut, a locuit, împreună cu soţia sa, timp de doi ani, în Berlin, unde a lucrat ca programator IT. Practică cu pasiune alpinismul de şase ani şi ciclismul cam tot de pe-atunci.

„Deşi am fost în mai multe călătorii mai scurte împreună, nu am reuşit să o conving pe soţia mea să vină şi de data aceasta. Planul a plecat de la ideea unei călătorii de lungă durată, nu doar luna de concediu pe care ţi-o poţi lua, ci mai mult de atât. Am mai fost în alte călătorii pe bicicletă. Una dintre ele a fost în 2011 când am mers împreună cu soţia mea până la poalele muntelui Mont Blanc. Am urcat pe munte şi apoi ne-am întors înapoi. Ne doream să urcăm pe un munte mai îndepărtat, doar că acesta a fost prea departe pentru soţia mea“, povesteşte Radu.

image

Radu este pasionat de alpinism. El pleacă aproape în fiecare weekend cu soţia sa, Mihaela, în scurte escapade. Aici, în drum spre Vârful Omu, Munţii Bucegi FOTO diaconescuradu.com

Traseul

IT-istul din Bucureşti pleacă în această dimineaţă, din Parcul Tineretului, într-o călătorie de 15.000 de kilometri. După ce va ajunge în Kyrgystan, în iulie, Radu va începe “partea a doua a expediţiei”:  o drumeţie de două săptămâni şi 60 de kilometri pe unul dintre cei mai lungi gheţari din lume. Punctul culminant ar urma să fie ascensiunea pe vârful Khan Tengri  - Stăpânul Spiritelor - “o  piramidă de 7.000 de metri de stâncă şi gheaţă”.

„Vreau să merg prin sudul Mării Negre şi prin sudul Mării Caspice, deci prin Bulgaria, Turcia, Iran Turkmenistan, Uzbekistan, Taijikistan şi Kyrgystan. La întoarcere voi merge prin nordul lor, deci prin Uzbekistan, Kazakhstan şi o bucăţică din Rusia. Dacă am timp vreau să ajung şi în zona Caucazului, în Georgia şi Armenia. Dacă nu, am să mă întorc direct prin nordul Mării Negre prin Crimeea, Odessa (Ucraina) şi Republica Moldova“, povesteşte relaxat Radu. Pentru el această călătorie este o modalitate care combină şi mersul pe bicicletă, şi descoperirea unor ţări noi, şi alpinismul, deci exact pasiunile lui.

Fără crowdfunding, cu bani puşi deoparte

Spre deosebire de alte expediţii de acest fel, când aventurierii se implică şi în strângerea unor fonduri pentru diverse cauze caritabile, Radu spune că nu a încercat să facă crowdfunding pentru că era prea sceptic că va reuşi. Acum nu mai gândeşte aşa.

Pentru ca un vis vechi să devină realitate, Radu a pus bani deoparte în fiecare lună cât a lucrat în Germania şi în momentul în care s-au întors în Bucureşti ştia că are destui bani pentru călătorie. Programatorul a calculat că va cheltui circa 500 de euro pe lună, fără banii destinaţi urcării pe munte, care implică o logistică mai costisitoare şi care l-ar costa circa 1.500 de euro în plus. Practic, Radu va călători 15.000 de kilometri timp de aproximativ nouă luni cu 4.500 de euro. „Am să stau şi în cort, şi pe la localnici, dar şi în hosteluri şi hoteluri mai ieftine. Eu mi-am calculat că voi stai circa 40% din timp în cort şi restul la localnici şi la unităţi de cazare. Cheltuielile cu cazare sper să fie destul de mici“.

image

Piatra Craiului FOTO diaconescuradu.com

Soţia lui ştie că el este pasionat de o călătorie lungă şi spune că îl înţelege şi îl susţine: „este destul de greu. Pe de altă parte, această experienţă va face revederea mult mai dulce“. Aventurierul din Slatina spune că va ţine un soi de blog de călătorie unde va ţine un mic jurnal fotografic şi scris despre experienţele călătoriei sale. 

„Eu voi parcurge practic acelaşi traseu cu Drumul Mătăsii, doar că nu este complet, pentru că nu voi ajunge chiar până în China“

Inspiraţia

Aventurierul care va cuceri lumea sau măcar o parte din ea, pe bicicletă spune că a citit cartea lui Mihai Barbu, un alt temerar care a mers cu motocicleta până în Mongolia, dar şi alte cărţi de acest tip. Radu spune că nu antrenamentul este cel mai mare impediment, ci mai degrabă curajul de a te rupe de tot şi fondurile minimale pentru o călătorie lungă.

image

Vârgul Omu, Munţii Bucegi FOTO diaconescuradu.com

Deşi depinde de drum şi de altitudine – există şi traseuri pe la 4.600 de metri până unde trebuie să urci aproape continuu – media pe care şi-a propus-o este de 80 de kilometri pe zi. Traseul va fi în principal pe drumuri secundare şi asta pentru că „pe marile artere nu apuci să te bucuri de drum pentru că eşti mult prea concentrat să te fereşti de tiruri“.

Tot mai mulţi oameni pasionaţi de călătorie

Bucureşteanul spune că în lume, dar şi în România, sunt tot mai mulţi oameni care pleacă în călătorii lungi de acest fel, mai ales înspre Asia. În ceea ce priveşte vizele, acestea ar fi relativ uşor de procurat în măsura în care apelezi la consulatele care sunt „mai relaxate“, acestea diferind foarte multe de la un stat la altul.

Biciclistul care a plecat sâmbătă pe Drumul Mătăsii spune că preferă traseele din România şi din estul Europei, în general, pentru că lipsa unei infrastructuri adecvate destinate bicicliştilor îl împinge să interacţioneze mai mult cu oamenii: „Când ai indicatoare peste tot, nu o să te mai opreşti să întrebi pe nimeni. Câte poveşti pierzi în acest fel?“

După ce va parcurge mii de kilometri pe bicicletă IT-istul va urca 7.000 de metri pe un munte mai puţin bătătorit de turiştii amatori de astfel de aventuri: „este interesant că este o zonă ceva mai puţin comerciala faţă de Himalaya, de exemplu. Ajungi în tabăra de bază de unde pleci pur şi simplu. Nu există şerpaşi, nu există taxă de vârf şi aşa mai departe“, explică Radu.

Mesajul lui Radu: puneţi bani deoparte şi plecaţi!

Aventurierul care va pleca într-o călătorie de nouă luni le sugerează oamenilor să strângă bani şi să plece cât mai repede, pentru că orice călătorie te face să vezi lucrurile altfel, să ai o perspectivă diferită asupra lumii şi asta ajută foarte mult pentru o viaţă trăită cu plăcere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite