Personalităţi publice solicită CSM să intervină pentru oprirea acţiunilor DNA privind referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90 de personalităţi publice, printre care scriitori, profesori universitari şi cercetători, solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să intervină pentru a opri acţiunile Parchetului instanţei supreme şi DNA împotriva cetăţenilor care au participat la votul din 29 iulie.

În sesizarea adresată, astăzi, preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, cei 91 de semnatari - personalităţi publice, scriitori, universitari, cercetători "şi alţi cetăţeni preocupaţi de binele public" - susţin că acţiunile declanşate de Parchetul instanţei supreme şi DNA trebuie oprite, întrucât cetăţenii care au participat la referendumul pentru demiterea preşedintelui devin astfel "nişte potenţiali infractori supuşi hărţuielilor declanşate fără temei legal".

"Aducându-vă la cunoştinţă dezaprobarea şi protestul nostru public în privinţa acţiunilor întreprinse de Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie în ultima perioadă în diferite regiuni ale ţării, acţiuni care pun în pericol democraţia în România, vă solicităm să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru investigarea acestora şi luarea măsurilor ce se impun", scriu semnatarii sesizării transmise CSM.

Aceştia solicită CSM să facă cercetări şi să dispună măsurile legale în cazul încălcării prevederilor legii în cadrul unor acţiuni ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de fapte precum încălcarea gravă a normelor de procedură cu privire la modul de preluare a listelor electorale cuprinzând persoanele care au participat la referendum sau publicarea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii din cadrul urmăririi penale, săvârşită cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, privind convorbirile telefonice între foştii miniştri Ioan Rus şi Victor Paul Dobre.

Semnatarii sesizării precizează că, în 9 august, presa centrală a publicat stenograme ale convorbirilor telefonice dintre Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, date care se regăseau în dosarul de urmărire penală sau pe care Parchetul nu le-a contestat public.

"Este de natura Inspecţiei Judiciare să verifice dacă anterior solicitării încuviinţării urmăririi penale a unui ministru s-a realizat cercetarea penală suficientă care să indice nevoia de a se circumstanţia făptuitorul unei prezumtive fapte penale", se mai arată în sesizare.

De asemenea, semnatarii reclamă realizarea de acte de procedură cu scopul influenţării unei cauze aflate în soluţionare la Curtea Constituţională.

Aceştia cred că aspectele semnalate au creat în opinia publică "un sentiment de neîncredere în justiţie, de frustrare şi de revoltă împotriva modului cum votul dat la urne se reinterpretează ca o afacere judiciară".

În opinia semnatarilor sesizării trimise CSM, Parchetul instanţei supreme, prin conduita sa, realizează presiuni asupra Curţii Constituţionale, atât direct cât şi indirect, prin recalificarea probelor aflate în cursul judecăţii.

Semnatarii solicită declanşarea de urgenţă şi soluţionarea sesizării, precum şi extinderea controlului şi la alte elemente pe care le vor constata în cursul anchetei, astfel încât concluziile să poată fi făcute publice în timp util pentru a se garanta obiectivitatea, independenţa şi legalitatea funcţionării instituţiilor judiciare ca fundament al statului de drept.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite