FOTO VIDEO Coadă de sute de metri la poarta Patriarhiei. „Calea Sfinţilor“ a deschis pelerinajul din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seria de evenimente religioase, ce se întinde până pe 29 octombrie, a început joi dimineaţă cu trei procesiuni FOTO Sever Gheorghe
Seria de evenimente religioase, ce se întinde până pe 29 octombrie, a început joi dimineaţă cu trei procesiuni FOTO Sever Gheorghe

Procesiunea „Calea Sfinţilor“, care a avut loc joi dimineaţă în Bucureşti, a deschis seria de evenimente religioase, ce se întinde până pe 29 octombrie. Manifestările au început cu trei procesiuni cu moaştele Ocrotitorului Bucureştiului, ale Sfântului Mucenic Artemie şi cu icoanele Sfintei Împărătese Elena şi ale Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

De asemenea, cu această ocazie, a sosit la Bucureşti şi o delegaţie a Bisericii Greciei condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului. Prelaţii greci au adus în Bucureşti icoana Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase, de joi dimineaţă, în faţa Catedralei Patriarhale şi aşezate într-un baldachin special amenajat. Câteva mii de enoriaşi au format, încă de miercuri seară, un lanţ de sute de metri de la Catedrala Patriarhală până pe Bulevardul Regina Maria din Capitală. Credincioşii aşteptau la rând pentru a se închina la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului.

„Am venit şi acum doi ani, am citit cartea Sfântului Dimitrie, îmi place mult să ştiu toate ce se petrec în lumea asta. Suntem un grup de nouă femei din satul Filipeşti din judeţul Brăila. Am fost şi la Sfânta Cuvioasă Parascheva şi acum plecăm la Prislop“, a spus una dintre femeile din mulţimea ce aştepta la rând.

Pelerinajul organizat cu ocazia sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou a început joi dimineaţă

Printre cei prezenţi pe dealul Patriarhiei s-au numărat şi mulţi români cu greutăţi, care nu-şi mai pun speranţa decât în ajutorul divin, bătrâni, dar şi mulţi copii şi adolescenţi.

„Doar nu te aştepţi să-ţi dea popa ceva“

Din mulţimea de la Patriarhie nu au lipsit nici bişniţarii cu flori aşezaţi la poalele dealului, nici cerşetorii ori mamele cu copii în cărucior care cereau câte ceva de pomană. „Doar nu te aştepţi să-ţi de popa vreun ban“, se plânge un cerşetor bătrân cu mustaţa grizonată.

În faţa lui, alţi câţiva cerşetori, iar pe lângă el, două femei tinere împingeau cărucioarele copiilor lor. Toţi aşteptau câte ceva de pomană. Grupul de nevoiaşi a fost gonit de autorităţi, în scurt timp, din zona Colinei Patrhiarhiei în josul dealului. 

Reprezentanţii Bisericii se aşteaptă ca timp de şase zile aproximativ 15.000 de oameni să vină la Patrhiarhie, pe zi. Anul acesta paza şi ordinea în zonă vor fi asigurate de peste 200 de jandarmi şi de 70 de poliţişti locali. „Numărul jandarmilor şi al agenţilor Poliţiei Locale este acelaşi ca în anii precedenţi. Normal, vremea este un factor important în buna desfăşurare a unui pelerinaj şi ne bucurăm că este cald“, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patrhiarhiei Române, pentru „Adevărul“.

Mâncare pentru pelerini

Stoica a mai explicat cum Biserica, prin Arhiepiscopia Bucureştilor, încearcă să vină în ajutorul pelerinilor, cu precădere celor veniţi din ţară. „Arhiepiscopia Bucureştilor, prin parohiile din Bucureşti, Ilfov şi Prahova, vor oferi zilnic între 6.000 şi 8.000 de porţii gătite pelerinilor veniţi din întreaga ţară. De asemenea, pe timpul nopţii, studenţii de la Facultatea de Teologie vor distribui ceai cald, pe lângă cafea şi apă plată care, firesc, se distribuie şi în timpul zilei. Totodată, se vor împărţi fructe, sandviciuri şi alte alimente pentru pelerinii care au de stat la rând între 10 şi 15 ore“, a adăugat Stoica.

Pe aceeaşi temă:

70 de agenţi ai Poliţiei Locale vor participa la Pelerinajul sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou

Chiar sunt de dispreţuit pelerinii?

FOTO VIDEO La moaşte, pe repede-înainte. Mii de credincioşi au stat ore în şir la coadă pentru a se închina câteva secunde la racla Sfintei Parascheva

Lepădarea de România laică

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite