Păunii s-au întors în parcurile bucureştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frumoasele păsări au fost readuse în Capitală unde vor sta până în toamnă. Pe timpul iernii, păunii au fost ţinuţi într-o fermă din comuna Frăsinet, judeţul Călăraşi unde îngrijitorii i-au încăzit cu ajutorul caloriferelor. De câteva zile, s-au întors în Capitală.

Păsările au trecut cu bine de iarna grea şi prelungită şi asta pentru că le-a purtat de grijă chiar proprietarul fermei, Gheorghe Nistor care deţine o fermă de păuni în comuna Frăsinet. „Am cărat motorină 20 de kilometri pe jos până la fermă pentru generatorul de electricitate. Adăposturile unde au fost ţinuţi păunii au fost încălzite cu calorifere“, a declarat Gheorghe Nistor.

Fermierul recunoaşte  că a fost o iarnă grea, dar păsările au fost bine îngrijite. „Păunii au crescut, iar anul acesta vizitatorii le vor putea admira penajul multicolor de pe cozi. Sunt o frumuseţe“, a spus el. A aşteptat ca reprezentanţii Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) să refacă adăposturile distruse de viscolul din iarnă şi le-a adus după ce s-a asigurat că vor fi în siguranţă. Săptămâna aceasta, opt păuni din rasele India Blue, Imperial Alb şi Arlechin au fost aduşi în parcul Cişmigiu şi deja de răsfaţă în aer liber.

Au ţarcuri împrejmuite


Sunt împrejmuite de garduri din plasă, iar bucureştenii îi pot admira şi fotografia. Ţi se taie respiraţia când le vezi penele colorate. Sunt superbe“, a reacţionat Andrei Dumitru, un tânăr care se plimba prin Parcul Cişmigiu şi care s-a oprit să privească păsările. Păunii se plimbă ţanţoşi de parcă ar simţi privirile pe care le atrag. „Seamănă cu o mireasă. Ce frumos este!“, a exclamat şi Maria o fetiţă de şase ani la vederea păunului Imperial Alb.

Paznicii stau cu ochii pe ei

Tot mai mulţi bucureşteni au profitat de zilele mai calde ca să se plimbe prin parcuri şi ori de câte ori dau cu ochii de exoticele păsări se opresc să le admire. Unii însă încearcă să-i hrănească deşi acest lucur le-ar face rău.

„Stăm cu ochii ca pe butelie pe ei. Oamenii le aruncă gumă de mestecat şi bucăţi de pâine. Îi pot omorî aşa că trebuie să fim foarte atenţi“, spun paznicii din Cişmigiu. Păsările sunt păzite în permanenţă şi vor fi ţinute în parc până în luna octombrie. Şi în Herăstrău şi Bordei au fost aduşi păunii, iar săptămâna viitoare urmează să fie aduse şi lebedele şi raţele mandarin care au iernat tot la ferma din Călăraşi.

„Am cinci perechi de lebede care îşi vor cloci ouăle chiar în adăposturile din parc. Vrem să fie ceva educativ pentru copiii care pot vedea puii“, a mai spus Gheorghe Nistor.

Păsările exotice au fost aduse vara trecută pentru prima dată în Bucureşti fiind o idee împrumutată de la marile parcuri europene. Parcurile Cişmigiu, Herăstrău şi Bordei au fost populate cu păsări exotice, iar în proiect mai sunt incluse şi parcurile Carol şi Tineretului, municipalitatea plătind 140.000 de euro.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite