„Opera” unui pianist: fura statui pentru heroină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niculae Magherescu, în vârstă de 39 de ani, a furat la sfârşitul lunii aprilie, trei statuete din Muzeul George Enescu şi din Muzeul Sportului din Capitală. Bărbatul le-a vândut apoi pe piaţa neagră, la 250 de euro bucata, pentru a-şi cumpăra droguri, fiind depedendent de heroină de opt ani.

Statueta din bronz denumită „Pro Merito“, furată în aprilie de Magherescu din Muzeul „George Enescu“, se află în curs de clasare în Patrimoniul Naţional şi valorează aproximativ 5.000 de euro. Obiectul a fost donat în 1912 de către Filarmonica din Paris compozitorului George Enescu.

În aceeaşi perioadă, fostul pianist a mai sustras alte două statui, „Alergători de fond“ şi „Femeia cu harpă“, din Muzeul Sportului. El a vândut cele trei obiecte de artă unor comercianţi pentru doar 250 de euro bucata, pentru a face rost de bani pentru dozele de heroină. „Cele trei statuete au fost recuperate, reluându-şi locul în muzeu. Suspectul se află în sevraj. Magherescu a recunoscut că are cunoştinţe în ceea ce priveşte obiectele furate, despre valoarea lor, el activând înainte în domeniul muzical“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisar şef Christian Ciocan.

Familie de artişti

Poliţiştii de la Investigaţii Criminale l-au reţinut pe Magherescu, ieri-dimineaţă, din casa unde acesta locuia împreună cu familia. Potrivit anchetatorilor, dependentul de droguri provenea dintr-o familie de artişti, tatăl său fiind în tinereţe angajat al Filarmonicii din Bucureşti. Niculae Magherescu a urmat şi el o carieră muzicală, fiind pianist pentru o scurtă perioadă, tot la Filarmonică, însă drogurile i-au schimbat traiectoria artistică, plecând apoi pentru câţiva ani în Canada.  Fostul pianist nu a fost niciodată căsătorit, iar principala lui activitate din ultimii ani a fost procurarea banilor pentru consumul de droguri.

Audiat ieri, la Poliţia Capitalei, bucureşteanul a recunoscut că este autorul furtului. După interogări, Magherescu a fost dus la spital, fiind în sevraj, unde a fost supus unui set de analize. În ciuda faptului că era narcoman de o perioadă îndelugata de timp, acesta nu se afla în evidenţele niciunui centru de dezintoxicare.
În timpul percheziţiilor, poliţiştii au descoperit în locuinţa bărbatului, din zona 11 Iunie din Capitală, şase bile de heroină. Părinţii lui Niculae Magherescu au declarat poliţiştilor că nu ştiau că fiul lor este dependent de droguri, deşi locuiau cu el în casă.

Investigatorii l-au descoperit pe Magherescu identificându-l pe camerele de supraveghere ale muzeului. Statueta din bronz a fost recuperată şi şi-a reluat locul în spaţiul expoziţional din Palatul Cantacuzino.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite