Investiţie de 10 milioane de lei din fonduri europene, în sectorul 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sectorului 2 a inaugurat o sală nouă de sport din cadrul Liceului C.A Rosetti FOTO PS2
Primarul Sectorului 2 a inaugurat o sală nouă de sport din cadrul Liceului C.A Rosetti FOTO PS2

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, împreună cu inspectori şcolari au inaugurat, vineri, un nou complex sportiv în cadrul Liceului C.A. Rosetti. Din fondurile europene atrase de administraţia locală au fost realizate o sală de sport, terenuri de baschet şi fotbal şi s-a reabilitat şi modernizat infrastructura liceului.

Primarul Neculai Onţanu împreună cu membri ai consiliului local, Constantin Trăistaru, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Mihaela Ciho, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Sector 2 şi Iulian Popescu, deputat, şi Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, au inaugurat un nou şi modern complex sportiv, în prezenţa a numeroase cadre didactice şi elevi.

Astfel, Primăria Sectorului 2 a atras 10,4 milioane lei din fonduri europene prin care s-au realizat sala de sport, terenurile de baschet şi fotbal, reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale a Liceului Teoretic „C. A. Rosetti” (str. G. Garibaldi, nr. 11).

Teren râvnit de Oprescu, blocat de Onţanu

Potrivit sursei citate, terenul pe care au fost construite sala de sport, terenul de baschet şi cel de fotbal de la Liceul Teoretic „C. A. Rosetti” s-a aflat, cu ani în urmă, în atenţia Primăriei Municipiului Bucureşti pentru a fi retrocedat. De fiecare dată când s-a solicitat retrocedarea, Primăria Sectorului 2 s-a opus vehement, cu argumente solide, astfel încât, cea mai mare parte a terenului a rămas la dispoziţia Liceului Teoretic „C. A. Rosetti”, dând posibilitatea Primăriei Sectorului 2 să construiască şi să amenajeze un minunat complex sportiv destinat în exclusivitate educaţiei tinerilor.

Prezent la reuniunea de inaugurare a sălii, Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, a mulţumit primarului Neculai Onţanu pentru implicarea „şi la bine şi în activitatea Federaţiei” şi i-a urat să continue investiţiile administraţiei locale atât de importante în domeniul educaţiei şi sportului.

Inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, a apreciat eforturile şi interesul administraţiei locale a sectorului 2 de a crea cele mai bune condiţii de educaţie pentru elevii săi, printr-un management adecvat şi îndreptat spre cetăţean.

În discursul său, fosta absolventă a liceului, Florentina Gherghiceanu şi în calitate actuală de membră a Consiliului de Administraţie şi consilier al Consiliului Local al sectorului 2, a felicitat conducerea sectorului 2 pentru interesul şi seriozitatea cu care s-a implicat în crearea celor mai bune condiţii pentru elevii acestei instituţii de învăţământ.

Primarul Neculai Onţanu a felicitat conducerea şcolii şi pe toţi participanţii la eveniment – sportivi şi foşti absolvenţi ai celor 55 de ani de activitate ai liceului – pentru că au ales o unitate de învăţământ de prestigiu, care le-a pus bazele solide ale unei educaţii de top.

Edilul sectorului 2 a oferit directoarei liceului Georgeta Cicea şi cadrelor didactice de la Liceul C.A. Rosetti, Diplome de excelenţă ale Primăriei Sectorului 2 iar primarul Neculai Onţanu a primit din partea acestei unităţi de elită, „Trofeul de excelenţă” al Liceului teoretic sărbătorit.

Potrivit sursei citate, proiectul în valoare de 10.4 miliaone de lei obţinuţi din fonduri europene cuprinde:

1. O nouă şi modernă sală de sport – SALA „EUGEN TROFIN” - este cea de-a noua sală de sport realizată de Primăria Sectorului 2

Are o suprafaţă totală de 1.472 metri pătraţi, din care suprafaţă efectiv folosită de 1.374 metri pătraţi fiind destinată desfăşurării nu numai orelor de sport, ci şi competiţiilor la nivelul colegiilor şi liceelor la discipline precum handbalul (suprafaţa de joc este de 800 metri pătraţi), baschetul (suprafaţa de joc este de 252 metri pătraţi ) şi voleiul (suprafaţa de joc este de 162 metri pătraţi).

De asemenea, sală de sport dispune şi de o pistă pentru alergări, de zone libere şi de gradene retractabile cu locuri pentru circa 200 de spectatori.

Tot în cadrul construcţiei sălii de sport au fost realizate şi o serie de anexe cu o suprafaţă totală de 500 metri pătraţi şi înălţimea de 4,2 m, după cum urmează.

 În curtea liceului, pe o suprafaţă de peste 1.200 metri pătraţi, au fost construite, în aer liber:

-un teren de baschet, cu suprafaţa betonată (412 metri pătraţi) pe care sunt instalate şase panouri;
-un teren de fotbal gazonat, în suprafaţă de 800 metri pătraţi.

Ambele terenuri vor găzdui, în curând, partide din cadrul competiţiilor inter-licee pe care primarul Neculai Onţanu le va organiza în acest an.

Reabilitare termică şi energie verde

Totodată, din suma obţinută, s-a făcut reabilitarea termică a corpului principal al liceului cu scopul reducerii costurilor de funcţionare a liceului, dar şi implementarea unei instalaţii de produs curent electric prin transformarea energiei solare regenerabile cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Această instalaţie acoperă, parţial, consumul propriu al liceului. Utilizarea celor 130 de panouri solare - cu o putere totală de 30 Kw şi a 120 de acumulatori ce pot stoca o energie maximă de 120 kwh-, în producerea de energie termică pentru încălzire, va reduce cu 30% energia consumată pentru producerea agentului termic pentru sala de sport.

Panourile fotovoltaice vor putea asigura 60% din consumul de energie electrică din surse proprii, prin sistemul conversiei energiei solare prin intermediul panourilor fotovoltaice situate pe acoperişul liceului.

Extinderea corpului principal al liceului

Prin realizarea unei săli de sport adecvată procesului educaţional modern, sistemului educaţional de la Liceul Teoretic „C. A. Rosetti” îi va fi oferit un mediu fizic integrator în cadrul căruia liceenii să-şi dezvolte aptitudini şi deprinderi necesare existenţei şi performanţei personale în lumea modernă.

Prin lucrările proiectului, a fost realizeată extinderea, în aceeaşi structură, de înălţime mai mică decât corpul existent. Extinderea păstrează sistemul de construcţie a liceului cu segmente de clădire perpendiculare unul peste altul, ansamblul fiind format din: anexă de 500 metri pătraţi, sală de sport propriu-zisă cu suprafaţă de 1.472 metri pătraţi.

Completarea dotării cu echipamente educaţionale

Proiectul prevede de asemenea, procurarea de zece „camere de documente” şi 15 sisteme de evaluare simultană. Camera de documente este un dispozitiv care prezintă pentru întreaga clasă, în timp real, imagini preluate de pe documente. În esenţă, este o cameră web de înaltă rezoluţie, montată pe un braţ în aşa fel încât să poată fi aşezată deasupra paginii. Cu ajutorul acesteia, profesorul poate să prezinte ceea ce este scris, desenat sau fotografiat pe o pagină de hârtie sau poate să afişeze obiecte în reprezentări bi şi tridimensionale. Camerele de documente pot trimite semnale către computere prin cablu USB.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite