Ministerul Muncii stabileşte reguli stricte pentru copiii care muncesc. Activitatea minorilor trebuie autorizată de Comisia pentru Protecţia Copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii care nu obţin autorizaţie de muncă pentru copiii lor pot primi o amendă de 5.000 de lei. Angajatorii riscă sancţiuni de 10.000 de lei.

Copiii implicaţi în activităţi remunerate trebuie să beneficieze de mai multă protecţie, se menţionează într-un proiect de act normativ supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii. Va fi necesară o autorizaţie emisă de Protecţia Copiilor pentru ca minorii să participe la activităţi remunerate. Părinţii vor răspunde de banii primiţi şi vor trebuie să raporteze anual ce au făcut cu sumele respective.

Banii, doar după obţinerea avizului

Copiii vor putea presta activităţi remunerate doar după obţinerea unei autorizaţii prealabile din partea Comisiei pentru Protecţia Copilului. Autorizaţia se eliberează în termen de maxim 30 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de către părinţi ori reprezentantul legal al copilului, la secretariatul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la domiciliul copilului.

Ce activităţi pot presta cei mici

• actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic (teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, precum şi orice alt concurs sau activitate de scenă)
• actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat sau model la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare;
• figurant sau model la şedinţe foto, cu sau fără scopuri publicitare;
• figurant sau model la prezentări de modă;
• sportiv profesionist în sportul de performanţă.
Sunt exceptate de la aplicarea acestor prevederi activităţile cuprinse în programa şcolară sau extraşcolară.


Monitorizare permanentă

Comisia pentru Protecţia Copilului poate solicita un punct de vedere din partea unui specialist, dar şi din partea oricărui serviciu public deconcentrat care are competenţe în domeniul în care copilul va presta activitatea.

În urma analizei şi verificării documentelor, Compartimentul de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migraţie şi repatrieri din cadrul direcţiei de asistenţă socială şi protecţia copilului redactează un raport cu privire la propunerea de acordare sau neacordare a autorizaţiei pe care îl va supune aprobării comisiei. Acest raport va cuprinde în mod obligatoriu şi opinia copilului.

Totodată, compartimentul va monitoriza activitatea copilului pe întreg parcursul desfăşurării acesteia şi va prezenta Comisiei rapoarte ori de câte ori este nevoie.


Amenzi pentru angajatori şi părinţi


Organizatorii care folosesc copii fără autorizaţie de muncă vor fi sancţionaţi cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. De acelaşi lucru sunt responsabili şi părinţii, care pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. De asemenea, dacă nu respectă timpul de muncă, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei.

Copiii cu vârsta sub un an nu pot presta activităţi mai mult de două ore pe săptămână, repartizate în zile diferite, iar cei cu vârste între 1 şi cinci ani- două ore pe zi. Minorii între 5 şi 12 ani pot munci patru ore pe zi, iar cei peste 12 ani- 6 ore.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite