Marian Velcea este inginerul care vindecă durerile de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Branţurile medicale sunt o invenţie a unei echipe de cercetători francezi, dar produsă de românul Marian Velcea.

Inginer de meserie, Marian Velcea tratează afecţiunile coloanei vertebrale cu ajutorul branţurilor medicale, dar şi al altor invenţii care-i aparţin, cum ar fi un scaun special care corectează poziţia spatelui.

„Este o situaţie în care medicii au nevoie de ingineri. Un bun prieten de-al meu, inginer foarte bun, în timp ce era supus unei operaţii chirurgicale, a reparat ecograful care stricase doar dând indicaţii“, spune inventatorul Marian Velcea.

O altă întâmplare care l-a determinat să-şi concentreze munca de inginer în domeniul medicinei, a fost boala tatălui său. „Tata a fost supus unor tratamente cu izotopi radioactivi şi am constatat că sufletul pe care-l puneau medicii nu era suficient.

Aparatele nu erau destule, nu erau bune. Câmpul medical este descoperirea mea cea mai nouă, în sensul că ar trebui să contribuim cu toţii la îmbunătăţirea lui“, mărturiseşte inventatorul.

Între inventator şi antreprenor

Branţurile medicale au încorporat în ele un integrat care transmite către creier un semnal electromagmetic de o frecvenţă specială, iar creierul, la rândul lui, transmite mai departe mesaje către muşchii corpului, astfel încât coloana să se simetrizeze. Invenţia aparţine unei echipe de cercetători din Franţa, însă aplicarea i-a  fost găsită de inventatorul român Marian Velcea. „Avem un parteneriat cu o echipă din Franţa – noi suntem producătorii exclusivi.

La un momemnt dat am testat şi eu branţurile şi de atunci nu mai iau niciun fel de pastile pentru durerile de coloană“, explică Velcea.

Branţurile medicale sunt de fapt nişte „tălpici-minune“ care acţionează asupra coloanei vertebrale a purtătorului. Preţul de vânzare al unor astfel de „tălpici“ este de 50 de euro.

„Copil de bancher“

„Mama a fost profesoară, iar tata director de bancă. Deci sunt copil de bancher“, se amuză Marian Velcea. Tatăl său, însă, l-a sfătuit să nu-i urmeze calea, încurajându-l să meşterească, cum îi place inventatorului să spună.

„Prima mea aventură tehnică a fost să descompun patefonul bunicilor, ca să-i văd pe ăia mici care cântă de acolo. Eram preocupat de funcţionarea aparatului de radio cu lămpi. În cele din urmă, prin clasa a treia, am reuşit să fac un aparat de radio cu galene, folosind sârma de rufe a bunicii“, îşi aminteşte despre primele sale încercări într-ale tehnicii.

Acum, Marian Velcea face parte din Asociaţia Iustin Capră, pe care îl consideră mentorul său. Alături de cei din asociaţie a participat la saloanele de invenţii din ţară şi din străinătate. „Pe Iustin îl admir de când eram mic. Este ca un părinte pentru mine. Acum, iată, că am ajuns să lucrez alături de el“, spune Velcea.

Ce-i place:
„E sănătos să faci ceea ce-ţi place, adică să reuşeşti să-ţi identifici aptitudinile“, spune Marian Velcea. Se declară îndrăgostit de natură pentru că a  avut ocazia să-şi petreacă anii copilăriei la ţară, în mijlocul naturii.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place falsul, minciuna, superficialitatea, pierderea de timp, manipularea“, mărturiseşte inventatorul. Lista cu lucruri care nu-i plac ar putea continua, însă Marian Velcea se opreşte doar asupra celor mai grave.

Întrebări şi răspunsuri:
-Care sunt primele dumneavoastră invenţii?
-Prin clasa a VII-a am inventat un aparat cu care să se  vadă pozitivul negatitivelor alb-negru fără transformări chimice. Apoi în liceu. În perioada în care aveam cheile de la laboratorul de fizică făceam tot felul de experienţe. Am făcut un aparat de selectat ceapa uscată, în contextul în care mergeam la muncă patriotică, în clasa a X-a. Tocmai studiam electrostatica şi am construit un separator electrostatic de ceapă uscată.
-Care ar fi beneficiile integratului din branţurile medicale?Nu mai iei pastile pentru durerile de spate, nu mai otravesti ficatul...
-Frecvenţa acestui integrat este utilă şi urechii interne. Echilibrul unei persoane se îmbunătăţeşte. Dispar senzaţiile de vertij, diminuează durerile de spate.

PROFIL:
Data naşterii: 2 iunie 1954
Locul naşterii: Morunglav, jud Olt
Studii: Facultatea de Aeronave-Universitatea Politehnică Bucureşti
Specializări postuniversitare în Proprietate Industrială/Intelectuală
Profesie: Consilier european în brevete de invenţie, mărci şi design industrial
Pasiuni: Invenţiile, fotografia, muzica clasică


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite