Mai mulţi controlori în mijloacele de transport din Bucureşti şi Ilfov, de astăzi. Amenzile pentru cei care nu au bilet au crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul persoanelor care îşi plătesc călătoriile cu mijloacele de transport STB din Bucureşti şi Ilfov a scăzut constant în ultimii doi ani, notează sursa citată. Foto shutterstock
Numărul persoanelor care îşi plătesc călătoriile cu mijloacele de transport STB din Bucureşti şi Ilfov a scăzut constant în ultimii doi ani, notează sursa citată. Foto shutterstock

Doar 10 % dintre călătorii care folosesc transportul în comun de suprafaţă din Bucureşti şi Ilfov îşi plătesc biletul, anunţă TPBI- Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov. În această situaţie, începând de la 1 septembrie, sunt anunţate controale sporite şi cu poliţie în mijloacele de transport STB.

Numărul persoanelor care îşi plătesc călătoriile cu mijloacele de transport STB din Bucureşti şi Ilfov a scăzut constant în ultimii doi ani, potrivit comunicatului transmis de TPBI. 

Practic, potrivit datelor oficiale, 210 500 de călători au bilete valabile în fiecare zi la o estimare de aprox. 2,1 milioane de călători/zi.

„Foarte mulţi petenţi reclamă faptul că în rândul călătorilor există persoane care nu deţin titlu de călătorie, dar, printr-un comportament agresiv faţă de echipele de control, nu sunt sancţionaţi. Pentru a evita potenţialele conflicte, TPBI a obţinut sprijinul autorităţilor locale, care vor asigura prezenţa unor reprezentanţi ai poliţiei în cadrul echipelor de control”, se arată în comunicatul TPBI.

Pentru călătoriile cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul pe liniile STB, pasagerii pot folosi un card de transport, pot plăti biletele sau abonamentul cu ajutorul aplicaţiei 24Pay sau prin SMS.

Există şi opţiunea de plată a contravalorii călătoriei cu un card bancar contactless direct la validator. Această variantă poate fi folosită în autobuzele Otokar şi Mercedes Hibrid sau pe liniile de tramvai 1/10 şi 41.

Suprataxa pentru călătorii fără bilet este de 80 de lei (echivalentul unui abonament lunar pe toate liniile), iar călătorii frauduloşi care acceptă să o plătească pot utiliza cardul de suprataxă ca titlu valabil de călătorie în ziua respectivă.

A fost mărită şi amenda pentru contravenienţii care nu achită suprataxa, aceştia fiind obligaţi să plătească între 300 şi 500 de lei după încheierea procesului verbal.

De la 1 august 2021 s-au modificat tarifele transportului în comun din Bucureşti

Pentru a diversifica opţiunile de plată, TPBI a introdus la 1 august 2021 o ofertă tarifară nouă, care este integrată cu transportul regional şi cu metroul şi face apel la călători să nu mai circule cu mijloacele de transport în comun fără bilet sau abonament.

Autorităţile spun că aceaste majorări erau necesare având în vedere că ultima actualizare a tarifelor pentru bilete STB a fost în 2004, iar în cazul metroului în 2014.

Oficialii promit că încasările generate de aceste scumpiri se vor reflecta direct în condiţiile de călătorie - prin investiţiile pe care cele două companii le vor putea face.

Cât costă o călătorie cu autobuzul, tramvaiul sau metroul în Bucureşti

Tariful pentru o călătorie cu autobuzul sau cu tramvaiul a ajuns la 3 lei, de la 1 leu şi 30 de bani.

Tot atât costă şi o călătorie cu metroul, cu 50 de bani mai mult decât înainte.

Pentru 5 lei, se poate călători şi cu transportul terestru, şi cu cel subteran.

Variante de bilet STBbilet de 90 de minute – 3 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafaţă, inclusiv pe vechile linii regionale;bilet de 24 de ore - 8 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafaţă, inclusiv pe vechile linii regionale; bilet de 72 de ore - 20 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafaţă, inclusiv pe vechile linii regionale;

Variante cartelă metrou: Cartela „1 călătorie” -3 lei; Cartela „2 călătorii” - 6 lei;Cartela „10 călătorii” -25 de lei; Cartela „Abonament 24 ore” - 8 lei; Cartela „Abonament 72 ore” - 20 de lei.

Varianta combinată STB - metrou: Bilet de 120 de minute costă 5 lei, cel de 24 de ore este 14 lei şi cel de 72 de ore ajunge la 35 de lei. Aceste bilete sunt valabile, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafaţă, inclusiv pe vechile linii regionale şi pe metrou.

Cât costă abonamentele STB şi metrou

Preţul abonamentelor este majorat. Pentru un abonament lunar la tramvai şi autobuz vom scoate cu 30 de lei mai mult din buzunar.

În cazul metroului scumpirea este de doar 10 lei.

Un abonament comun lunar STB/METROREX ajunge la 140 de lei.

Variante de abonament STB: abonament 7 zile - 30 de lei; abonament lunar- 80 de lei; abonament 6 luni- 400 de lei şi abonament un an - 700 de lei.  Aceleaşi variante de abonament sunt şi pentru metrou.

Variante de abonament combinat STB/metrou

Abonamentul de 7 zile costă 50 de lei, cel lunar 40 de lei, cel pe 6 luni va fi 700 de lei, iar cel pe un an ajunge la 1.200 de lei. Acestea sunt valabile, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafaţă inclusiv pe vechile linii regionale şi pe metrou.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite