Locuri mişto în Bucureşti: Se deschide Librăria Cărtureşti Carusel de pe Lipscani 55

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Librăria Cărtureşti Carusel din Centrul Vechi al Bucureştiului
Librăria Cărtureşti Carusel din Centrul Vechi al Bucureştiului

Astazi la ora 10:00 s-a deschis noua Librărie Cărtureşti Carusel din str. Lipscani nr. 55. Într-o clădire monument din centrul vechi al Bucureştilor, librăria îmbină fericit răsfăţul ochiului cu cel al spiritului. Este o fericită îmbinare a eforturilor româneşti, într-un produs pur românesc.

A doua librărie ca importanţă după Librăria Verona din apropierea Pieţei Romane, noua librărie Cărtureşti Carusel din strada Lipscani nr.55 îşi propune un concept arhitectonic cultural unic. Situat chiar în centrul vechi al Bucureştilor, în Lipscanii cei de sute de ani comerciali, mai recent turistici şi de divertisment.

Clădirea

Clădirea a fost construită în 1860 şi a fost cumpărată în anul 1900 de către bancherul Nicolas Chrissoveloni. Aici a funcţionat instituţia de credit Crissoveloni şi casa locuinţa familiei, până aproape de anii cincizeci. Comuniştii au dus-o la ruină, iar actualul moştenitor al familiei a renovat-o cu aproape un milion de euro.

Megalibrăria este foarte înaltă, are în mijloc un spaţiu larg şi gol, în jurul căruia stau lipite de pereţi rafturile cu cărţi. Cele trei etaje originale au fost suplimentate cu un mezanin şi un spaţiu expoziţional. La subsol, avem zona media, la parter papetăria şi cadourile, la mezanin şi etajul întâi stă beletristica şi nonficţiunea, iar la etajul al treilea este bistroul.  

Lumină înaltă

Când intri în librărie, eşti izbit de senzaţia de înălţime, produsă de spaţiul larg din mijloc ce urcă până sus, de-a lungul a douăsprezece coloane corintice. Totul este de un alb orbitor, ce luminează din toate părţile cărţile şi celelalte obiecte şi le pune în valoare.

La etajul trei, bistroul în lumini discrete adăposteşte de-o parte măsuţe, de alta poliţe de unde să admiri genunea albă din care iluminează cultura scrisă, vizuală şi media.

Încântare românească

Se cuvine să ne bucurăm că avem aşa ceva în România, o înfrăţire dintre un brand românesc, mai ales unul cultural şi de succes, Cărtureşti, cu un loc plin de istorie şi de frumuseţe arhitectonică, spre deliciul ochiului şi mai ale al minţii.

Să ne bucurăm că se deschid librării noi în Bucureşti, că măcar bucureştenii au păstrat, chiar şi după criza economică, moda cititului.

Să urăm Librăriei Cărtureşti Carusel viaţă lungă şi oameni frumoşi!    

Librăria Cărtureşti Carusel 7
Librăria Cărtureşti Carusel 6
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite