Locuitorii sectorului 1 vor plăti ridicarea gunoiului menajer, din această vară - proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Locuitorii Sectorului 1 vor plăti, din această vară, serviciul de ridicare a gunoiului menajer, propunerea de instituire a noilor taxe regăsindu-se într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei de sector.

Sub denumirea de "regulament de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare al Sectorului 1”, proiectul de hotărâre prevede introducerea noilor taxe pentru ridicarea gunoiului menajer, aceasta fiind asigurată gratuit, în prezent.

Articolul 9 din regulament prevede că sumele necesare activităţilor specifice de salubrizare efectuate în beneficiul întregii comunităţi locale, precum curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ, măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare, colectarea şi transportul deşeurilor stradale etc. se achită operatorului din bugetul local al Consiliului Local al Sectorului 1, însă pentru aceste servicii, Consiliul Local al Sectorului1 poate institui o taxă de habitat.

"Taxa se va constitui venit al bugetului local cu destinaţie specială, respectiv pentru organizarea sistemului public de salubrizare şi plata serviciilor prestate de operatorul serviciului de salubrizare. Valoarea şi modalitatea de prelevare a taxei vor fi stabilite prin Hotarâre a Consiliului Local al Sectorului 1, cu respectarea prevederilor  legale”, prevede documentul. 

Art.10 din proiect precizează că pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare de care beneficiază individual, cu excepţia activităţii de salubrizare menajeră, utilizatorii (persoane fizice ori juridice, asociaţiile de proprietari/locatarii, instituţiile, agenţii economici care au sedii şi puncte de lucru în sectorul 1) vor avea obligaţia de a încheia contracte de prestări servicii de salubrizare cu operatorul licenţiat în baza contractului de delegare şi vor achita tarifele aprobate prin Hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti, potrivit dispoziţiilor legale. 

"Refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestare de servicii cu operatorul serviciului de salubrizare licenţiat pentru sectorul 1 al Municipiului Bucureşti constituie contravenţie care se sancţionează în condiţiile art. 30 alin. (5) din Legea nr. 101/2006, modificată şi completată.  Pentru activitatea de salubrizare menajeră, atât cea prestată populaţiei, cât şi cea prestată agenţilor economici, producătorul deşeurilor menajere şi similare (precum asociaţiile de proprietari/locatarii, proprietarul casei individuale, instituţiile, persoanele  juridice, orice agenţi economici etc.) va achita taxa pentru activitatea de salubrizare  menajeră stabilită prin Hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 1, potrivit principiului poluatorul plăteşte”, se mai arată în documentul aflat în dezbatere publică.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite