Leslie Hawke: O generaţie întreagă de romi va fi șomeră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama actorului Ethan Hawke a publicat o scrisoare deschisă despre problema integrării romilor. Leslie Hawke este co-fondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom. Lucrează de 10 ani în România cu copii şi familii sărace. Misiunea Asociaţiei Ovidiu Rom este promovarea oportunităţilor egale pentru persoanele aflate în situaţii de risc din România. 

Poveste de succes: Tânăra care lucrează pentru mama lui Ethan Hawke

Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă un virus s-ar răspândi asupra Europei şi ar avea implicaţii severe asupra dezvoltării intelectuale şi fizice a copiilor. Boala i-ar epuiza atât de tare pe copii, încât cei afectaţi nu ar putea să aibă niciodată slujbe responsabile sau să fie membri productivi ai societăţii.
 
Și ce s-ar întâmpla dacă acei copii care ar fi susceptibili de această boală ar fi şi segmentul care ar creşte cel mai repede? Nu ar exista vindecare pentru această boală, odată contactată, dar ar exista un vaccin care să o prevină.
Cum ar proceda Uniunea Europeană şi statele membre în cazul unei astfel de crize?
 
Aceasta este situaţia curentă a copiilor de etnie romă în toată Europa. Boala este Lipsa de Educaţie. Antidotul este educaţia preşcolară de calitate. Creierele copiilor nu se dezvoltă cum ar trebui în medii necorespunzătoare. Este un fapt demonstrat. Nenumărate studii au demonstrat că educaţia timpurie reduce probabilitatea ca acești copii să rămână repetenţi, să aibă nevoie de educaţie specială, să abandoneze școala, să fie șomeri sau să aibă cazier.
 
În timp ce Franţa şi România joacă ping-pong între ele, sute de mii de copii primesc mai puţină educaţie decât au primit părinţii lor acum o generaţie. O întreagă generaţie de romi vor fi șomeri dacă nu încep școala la aceeași vârstă cu ceilalţi copii din Europa.
 
„Romii, cei mai săraci români”

Adevărul de Seară:-Cum v-a venit  ideea înfiinţării unei organizaţii pentru romi?
Leslie Hawke:-De fapt nu este o organiaţie pentru romi. Misiunea organizaţiei noastre este să educe cei mai săraci membrii ai societăţii. S-a dovedit însă că majoritatea celor mai săraci membrii sunt romi sau de descendenţă romă.
ADS:-De ce în România o astfel de organiţie?Mai există filiale şi în alte ţări unde anume şi de ce v-aţi concentrat pe acele state?
L.H.:-Lucrez în România din 2 motive: 1. România este ţara unde am fost trimisă de Peace Corps SUA. Nu am avut vreo posibilitate de alegere. 2. Am întâlnit-o pe Maria Gheorghiu, o profesoară inspirată şi o cruciată în domeniul educaţiei şi am început Ovidiu Rom împreună. Fără Maria nu aş fi aici – pentru  că nimic nu s ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost ea. The Alex Fund din New York strânge fonduri pentru munca noastră din România, dar altfel nu suntem afiliaţi.
ADS:-Când aţi venit pentru prima dată în România şi care au fost primele impresii?
L.H.:-Am ajuns în februarie 2000. Am fost destul de şocată să văd copii cerşind în faţa sediilor noi ale băncilor sau a bisericilor ortodoxe. Am fost şocată să văd oameni în costume, cu serviete, care treceau pe lângă ei fără să îi privească măcar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite