„Iubitafizica“: 60 de minute în care actori şi păpuşi în mărime naturală dezvăluie activitatea laboratorului de „iubitafizica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Iubitafizica” – 60 de minute create de regizoarea Cristina Andreea Ion în care actori şi păpuşi în mărime naturală dezvăluie activitatea laboratorului de „iubitafizica“, adică ştiinţa iubirilor imaginare, laboratorul fiind locul în care „iubitafizicienii“ fac experimente cu ştiinţa iubirilor imaginare, concepte şi cuvinte create de scriitorul Iulian Tănase.

„Iubitafizica“, „iubitafizicieni“ şi iubitele imaginare au umplut sala Teatrului Godot-Cafe marţi seara. 

Gongul bate pentru ultima oară şi reaminteşte spectatorilor că „Fumatul pe toată durata spectacolului este interzis”. Luminile se sting treptat, murmurul vocilor se diminuează. Ochii se îndreaptă spre scenă şi rămân neclintiţi. Lumină verde îţi permite să întrezăreşti câteva cutii albe, cu dungi verzi. Pe ecranul din spatele scenei, se derulează imagini. O voce feminină le explică.  

Sunetele de laborator, scurte, ascuţite marchează intrarea, în scenă, a personajelor. Actorii sunt îmbrăcaţi în negru din cap până în picioare. Ei sunt cei care dau viaţă păpuşilor, atunci când le vine rândul să fie scoase din cutie. Mişcări armonioase, echilibrate, păpuşile par a avea trăiri adevărate, îşi depăşeşc condiţia şi devin oameni. Se îndrăgostesc, suferă, trăiesc spaimele existenţiale. Un singur el, mai multe iubite imaginare.

Muzica, proiecţiile, personajele, fiecare spune povestea în felul său. O poveste departe de a fi raţională, poate imposibil de înţeles, dar pe care nu poţi să nu o simţi.

„Iubitafizica“, selectată să reprezinte România la Carnavalul Mondial de Marionete din Thailanda

„Iubitafizica” este un spectacol realizat de Lightwave Theatre Company. Actorii care au creat această trupă de teatru de animaţie independentă mânuiesc păpuşi supradimensionale, păpuşi în mărime naturală, păpuşi compuse şi păpuşi pe corp. 

Compania a fost selectată să reprezinte România la Carnavalul Mondial de Marionete din Thailanda, Harmony World Puppet Carnival Thailand 2014, cu spectacolul „Iubitafizica”. Această deplasare necesită o sumă de 4.000 de Euro, de care actorii nu dispun. Anul trecut, aceeaşi trupă a fost aleasă să participe la carnaval. Din cauza banilor, au anunţat că nu pot ajunge. O trupă de la Timişoara a mers în locul lor. „Ei asigură totul în cele 10 zile: cazare, masă, transport local, dar nu şi transportul până acolo. Anul trecut aplicaseră foarte mulţi din România, şi am fost doar eu selectată, în primă fază”, povesteşte Andreea Cristina Ion, regizoarea care a pus în scenă poezia lui Iulian Tănase.

Andreea Cristina Ion este regizorul spectacolului „Iubitafizica” şi creatoarea Lightwave Theatre Company. Poartă o rochie roz pal, iar părul brunet, lăsat desprins, se ondulează la vârfuri. Ochii negri privesc cu simpatie şi entuziasm. Îmi povesteşte că a ales volumul „Iubitafizica“ al lui Iulian Tănase pentru că generează o varietate de imagini, factor esenţial în teatrul vizual pe care îl realizează. Dificultăţile au început după ce a ales cartea. „Încercam să îmi dau seama despre ce este vorba, cum, ce vrea să spună. Apoi, a venit Iulian şi mi-a zis că «nu trebuie să înţeleg, trebuie să simt».” 

Alegerea textului şi înţelegerea lui nu sunt suficiente pentru a construi un spectacol. Andreea s-a confruntat din nou cu probleme financiare. „Nu aveam bani, voiam ceva ambiţios. Primul spectacol „Reflection” l-am făcut din banii noştri. A ieşit bine, zicem noi, dar destul de simplu, faţă de ce visez eu.” Printr-o campanie de crowdfunding, lansată pe site-ul We Are Here, Andreea a reuşit să strângă aproximativ 1.300 de Euro, din cei 3.000 de Euro, suma necesară.

Întâlnirea cu Iulian Tănase

Pe autor, l-a cunoscut prin Petru, membru Lightwave Theatre Company, care este coleg cu Iulian Tănase la Radio Guerilla. „Mi-a zis că care un coleg care scrie. Am zis: da? Hai să citesc şi eu. Atunci, am început să-i răsfoiesc cărţile. Am zis o să fac un spectacol după una dintre cărţi. Petru i-a zis lui Iulian, iar Iulian a fost încântat.”

Iulian Tănase a luat parte, atât la avanpremieră, unde a urcat pe scenă, alături de actori, cât şi la premieră. Andreea mărturiseşte că a avut emoţii să joace în faţa autorului, dar reacţia pozitivă a lui Iulian, după cele două repetiţii la care participase, i-a dat încredere. Pe Iulian Tănase, ca autor, l-a simţit cald. „Eu cred şi am gândit asta, când am citit cărţile lui, că pentru a scrie aşa ceva, trebuie să ai un suflet foarte mare.”

Tentaţii de viitor

Andreea plănuieşte să ducă spectacolul la Craiova, unde a primit o invitaţie, iar apoi la Timişoara. De curând, au jucat la Focşani, în cadrul Festivalului Vin’ la Teatru, unde susţine că au avut cea mai bună reprezentaţie a lor.

Deşi punerea în scenă a fost dificilă, pentru că păpuşile nu ascultă, nu se mişcă singure şi nu gândessc, Andreea ar repeta experienţa. Se gândeşte, de ceva timp, la o altă carte a lui Iulian Tănase „Oase migratoare”, dar acum se declară foarte concentrată pe „Iubitafizica”. Îşi doreşte un spectacol mare, „o «Iubitafizica» extinsă”. Consideră că sunt foarte multe lucruri în carte, despre care nu a avut posibilitatea să vorbească.

Zâmbeşte ştrengăreşte şi spune: „Deja plănuiesc un nou proiect, nu pot să stau. Chiar nu pot să stau!”

Recomandări pe aceeaşi temă:

Vara la Festival

Avignon 2014: un spectacol de teatru care a durat 18 ore, ovaţionat

Două filme de succes, joi şi vineri seară, în amfiteatrul din Parcul Tineretului

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite