Ioana Ionescu creează bijuterii cu personalitate FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra bucureşteancă face diverse briz-brizuri din Fimo (lut polimeric), o pastă pentru modelaj de tipul plastilinei, iar fiecare figurină a ei este realizată după chipul şi asemănarea persoanei care o comandă.

Ioana face briz-brizuri din Fimo din luna noiembrie 2009 şi a început să le publice pe blog, adică să le dea spre vânzare de la 9 martie, anul acesta. „Ţin minte cu exactitate data pentru că am demarat afacerea fix după intervalul 1-8 martie, realizând accesorii cu tema Mărţişorului“, povesteşte, amuzată, Ioana.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CÂTEVA DINTRE BIJUTERIILE IOANEI


Artizana a preluat ideea a de la o colegă de grupă care purta astfel de creaţii din Fimo. „Mi-am dorit să îmi fac propriile bijuterii, care să mă reprezinte şi apoi să le arăt tuturor. Îmi place foarte mult acest gen de accesorii şi consider că frumuseţea şi valoarea lor provin din faptul că sunt lucrate manual, cu pasiune şi migală, în stilul fiecărei creatoare. Această plastilină îţi oferă posibilităţi nelimitate, cu ea poţi modela tot ce îţi trece prin minte, iar figurinele rezultate sunt minunate!“, mărturiseşte Ioana.

Bijuterii „coapte“

Ioana îşi cumpără plastilina Fimo şi materialele necesare pentru crearea bijuteriilor de la Galeria de Artă şi Antichităţi „Hanul Cu Tei“ din Bucureşti. „Acolo găsesc aproape toate culorile în care este disponibil lutul Fimo. Sunt diverse culori pe care le îmbin, apoi urmează procesul de creaţie“, spune tânăra.

Are ustensilele ei speciale pe care le foloseşte ori de câte ori creează o broşă, un breloc sau o pereche de cercei. „După ce aleg culorile, modelez lutul Fimo cu fel şi fel de ustensile improvizate. De exemplu, pentru tăiat folosesc un cuţitaş, iar la modelat mă ajută nişte obiecte din plastic, cum ar fi bucăţele de cercei dezasamblaţi“, povesteşte artista.

După modelare, urmează procesul de „coacere“ a bijuteriilor. „Pun broşele, cerceii sau brelocurile pe o hârtie specială pentru copt, le aşez în tava  mamei şi le coc în jur de 30 de minute la foc mic“, explică Ioana.



Viitorul proprietar, sursă de inspiraţie

Accesoriile create de tânără şi prezentate pe blog sunt variate: cercei, broşe, brăţări şi brelocuri. Artizana îşi descrie creaţiile astfel: „Accesorii handmade în care vei regăsi farmecul şi inocenţa copilăriei, frumos meşterite în culorile primăverii“.

Tânăra şi-a împărţit creaţiile, pe care le numeşte „Briz-Briz Biju“, în mai multe categorii. Astfel, la categoria „Dulciuri“, Ioana a creat cercei cu forme de acadele, îngheţate pe băţ, la cornet sau vafe, amandine sau ciocolăţele.

La categoria „Fetiţe“, tânăra a dat naştere unor broşe care le întruchipează pe prietenele ei. Silvia, Adriana, Paulina, Elena, Maya sau Alina sunt doar câteva dintre numele fetelor care şi-au văzut chipul transpus în lutul Fimo.

O altă categorie de bijuterii sunt cele încadrate la „Meserii“. Ioana a creat o broşă-lăutar pentru un prieten, o broşă-poliţistă şi un breloc-pompier. Ba chiar a primit o cerere de la un văr, care îşi doreşte un breloc-bucătar. Pentru stilistul ei, Ioana a făcut o broşă pe care a modelat o foarfecă şi un pieptene.

Personaje din desenele animate

Artista ţine foarte mult la ideea de bază a clienţilor ei şi respectă întocmai cerinţele lor. „A venit o fată cu o idee genială, mi-a cerut să îi fac cercei cu personajele din desenele animate «Happy Tree Friends». Eu nu văzusem niciun episod, dar i-am redat cu uşurinţă elanul Lumpy sau ratonii Shifty şi Lifty din poze. O prietenă doreşte o broşă cu Buttercup, motiv pentru care am început să modelez acum drăgălaşele personaje «Powerpuff Girls». Prietenului meu, Dragoş, i-am făcut cadou un breloc cu personajul Eric Cartman din serialul «South Park»“, a explicat tânăra creatoare.


image
image

Ce-i place

„Îmi plac călătoriile, în primul rând. Mi-ar plăcea să călătoresc în străinătate. Prefer marea, dar îmi plac foarte mult şi sporturile de iarnă. De asemenea, îmi place să fac bijuterii cât mai drăgălaşe. Cel mai mult îmi place să văd oameni care poartă lucruri făcute de mine. De exemplu, am prietene care îmi poartă cerceii, le văd cu broşele făcute de mine şi atunci simt satisfacţia muncii mele“, spune tânăra.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac prietenii falşi şi ipocrizia. Nu-mi place traficul din Bucureşti, care este foarte aglomerat şi de cele mai multe ori sunt nevoită să merg cu meroul. Nici acesta nu este un mijloc de transport foarte plăcut, fiindcă dacă nu ai ceva de citit sau de butonat, te uiţi în jos sau pe geam, în neant, pentru a evita să-i cercetezi pe ceilalţi călătorii“, explică Ioana.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de des porţi accesoriile create de tine?

În fiecare zi port cercei şi alte două-trei briz-brizuri! Îmi place să le accesorizez cu ţinuta mea şi în felul ăsta să o înveselesc. Iar persoanele cu care intru în contact îmi admiră adesea modelele, de exemplu cineva observă o broşă „Vai, ce drăguţă este! De unde ţi-ai luat-o?“, iar eu răspund mândră „Este făcută de mine“. În felul acesta îmi promovez creaţiile prin viu grai.



Care este cel mai dificil lucru în realizarea bijuteriilor pe care le faci?


Cel mai dificil este atunci când nu găseşti toate nuanţele din lutul Fimo. Culorile le găseşti, în general, dar clienţii vin cu anumite preferinţe pentru modelele pe care le vor şi este foarte greu să găseşti culoarea pentru a reda, de exemplu, un raton dintr-un desen animat care este de o culoare verde-praz sau un acordeon muştar.

Care a fost cea mai trăznită cerere pe care ai avut-o de la clienţii tăi?

Cea mai trăznită idee de până acum a fost o pereche de cercei complet asimetrică. Un cercel redă un cal, iar celălalt este un rechin. Cerceii au fost comandaţi de Marius, stilistul meu care mi-a explicat că prietena lui este calul din relaţia lor, iar el este reprezentat de rechin şi vrea să îi dăruiască aceşti cercei care simbolizează personalităţile lor.

image

Profil

Născută: 26 decembrie 1987, Bucureşti
Studii: Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, specializarea Informatică Economică, în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti; face masteratul de aprofundare în Informatică Economică la ASE
Familie: Este singură la părinţi; are un motan pe nume Spooky
Blog: http://brizbrizbiju.blogspot.com

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite