HARTĂ Şcolile unde ne refugiem în caz de cutremur. PMB: Se lucrează la amenajarea a câte două în fiecare sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) lucrează la amenajarea a 12 săli de sport de la câte două instituţii preuniversitare din fiecare sector. Prin această măsură, cel puţin 3.000 de sinistraţi ar urma să aibă unde să se refugieze, în caz de calamitate.

Prin proiectul aflat în derulare se fac investiţii pentru asigurarea independenţei celor 12 săli de sport, care vor fi dotate cu paturi, pǎturi, generatoare independente de energie, truse individuale de supravieţuire, precum şi realizarea unor puţuri de mare adâncime în curte.

Potrivit directorului de Operaţiuni din cadrul Primăriei Capitalei, Catalin Zoican, citat de Hotnews, în total, cele 12 şcoli vor putea primi cel puţin 3.000 de sinistraţi.

Aceste măsuri vor fi luate conform Protocolului încheiat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în care, la capitolul II, se menţionează “Asigurarea, în eventualitatea producerii unor calamităţi naturale sau oricăror alte situaţii de urgenţă, a unui spaţiu pentru adăpostirea provizorie a unora dintre persoanele afectate”.

image

Harta celor 12 centre amenajate în şcolile din Bucureşti SURSĂ hotnews.maps.arcgis.com

Mai mult, conform legislaţiei în vigoare, municipalitatea doreşte dotarea integrală a tuturor apartamentelor de locuinţe din imobilele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, ca parte a strategiei de protejare a populaţiei de efectele unei calamităţi naturale. Astfel, s-a decis achiziţionarea de 4.000 de truse de prim ajutor, pe lângă celelalte 2.000 deja existente pentru acoperirea integrală a acestor necesităţi.

Avem lista cu bulină roşie, dar n-avem blocuri consolidate

Problema vulnerabilităţii Bucureştiului în faţa unui cutremur de anvergură a intrat din nou în vizorul opiniei publice o dată cu mişcările seismice de mică intensitate venite însă în serie, din judeţul Galaţi. Cu această ocazie, dar şi la scurt timp după ce un cutremur mai puternic s-a resimţit şi în Bucureşti, pe 6 octombrie, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat o şedinţă operativă cu Direcţiile din cadrul Primăriei Capitalei, pentru a verifica funcţionalitatea Planului de măsuri în situaţii de urgenţă. 

Din păcate pentru o bună parte dintre bucureşteni, riscul major rămâne în picioare: sute de clădiri cu grad înalt de pericol, doar câteva zeci de imobile consolidate până în prezent.

În schimb, în timp ce doar cinci la sută din blocurile cu risc seismic din Bucureşti au fost reabilitate, Municipalitatea achiziţionează 4.000 de truse de prim ajutor în caz de cutremur, cu fluier, batoane alimentare şi şerveţele pentru igienă. Dacă în 2012 Primăria a cheltuit 100.000 de euro pe truse, anul acesta investiţia este estimată la 220.000 de euro.

În replică, Primăria Capitalei a explicat, într-un comunicat de presă, că ritmul lent de consolidare al clădirilor expertizate tehnic şi clasate cu nivelul I risc seismic ţine de legislaţia deficitară, dar şi de proprietarii din imobile.

Totodată, Primăria Bucureştiului a încheiat un protocol cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin care 36 de panouri de informare vor fi instalate în zonele aglomerate din oraş. Primite printr-o donaţie a unei societăţi comerciale, panourile vor informa cetăţenii în timp real despre posibile intemperii meteo, cutremure sau alte pericole.

Redăm mai jos lista unde se amenajează cele 12 centre, potrivit sursei citate.

Sector 1

- Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare; Calea Giuleşti, nr. 10, sector 1

- Scoala Nr.45 „Titu Maiorescu"; Calea Dorobantilor 163, sector 1

Sector 2

- Scoala Nr. 40; Str. Peris nr. 27 si Str. Peris nr. 12, sector 2

- Colegiul National" Iulia Hasdeu"; Bulevardul Ferdinand I nr. 91, sector 2

Sector 3

- Scoala Nr.80; Calea Dudesti, 191, sector 3

- Colegiul Tehnic"Anghel Saligny"; Bulevardul Nicolae Grigorescu 12, sector 3

Sector 4

- Scoala Nr. 96; Str. Rezonantei, Nr. 2, sector 4

- Scoala Nr.165; Str. Aleea Slatioara, Nr. 8, sector 4

Sector 5

- Scoala Nr.103; Strada Vigoniei 3-5, sector 5

- Scoala Nr.143; Strada Banu Maracine, Nr 16, Sector 5

Sector 6

- Scoala Nr.117; Str. Fabricii nr. 22, sector 6

- Liceul Teoretic" Eugen Lovinescu"; Strada Valea lui Mihai, nr. 6, Sector 6

Pe aceeaşi temă:

Refugierea oamenilor în şcoli, soluţia lui Oprescu în caz de calamitate

FOTO Cum vor fi anunţati bucureştenii în cazul intemperiilor: 36 de panouri publicitare s-au transformat, astăzi, în ziarul situaţiilor de urgenţă

Oprescu explică de ce imobilele clasate cu risc seismic I pericol public nu pot fi consolidate în timp util

Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru locatarii blocurilor cu risc seismic. Nicuşor Dan: „Oamenii nu mai cred în Primărie“


 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite