FOTO/VIDEO Evoluţia traficului din Epoca de Aur: înghesuiţi ca sardinele în trolee sau privilegiaţi cu maşină personală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada comunistă traficul rutier a suferit schimbări minore pentru că puţini erau cei care aveau maşină personală. Cei mai mulţi depindeau de transportul în comun. Cu toate că fostul ITB, actualul RATB a evoluat permanent, oamenii parcă nu scăpau de aglomeraţie.

Dacă înainte de comunism circulaţia rutieră se rezuma la plimbări de promenadă şi restricţii de 15 km/h, mai târziu, după anii 1950, au început să apară schimbările. Cu toate că nu este vorba de trafic intens, bucureştenii încă şi-aduc aminte de ce însemna transportul în comun.

Tramvaiul tras de cai dispare de pe străzile Bucureştiul în anul 1929. În 1936 societatea de transport obţine exclusivitatea transportului în comun cu tramvaie şi autobuze pentru Bucureşti. Bucureştiul avea o suprafaţă de 31.000 hectare, inclusiv 12 comune suburbane pentru care asigura transportul. Parcul de autobuze era de 392 buc (Renault, Chevrolet şi Henschel) funcţionând pe 22 trasee cu 131 Km cale dublă.

CLICK pe poze pentru a vedea imagini cu traficul din Bucureşti în anii 1950-1960

image

Sursă foto: http://forum.romanian-portal.com

În 1950 societatea comunală a tramvaielor din Bucureşti se transformă în "Întreprinderea de Transport Bucureşti" (I.T.B.), în acea vremea, existând 27 de trasee de tramvaie şi 24 de trasee de autobuze. Numărul salariaţilor era de 11000, fiind a doua întreprindere din ţară ca număr de angajaţi, după U.D. Reşiţa (22.000 salariaţi).

În 1955 se realizează în atelierele I.T.B. prototipul troleibuzului românesc. Astfel ia naştere transportul în comun modern din Capitală. În 1962 se înfiinţează staţia de calcul mecanografic şi evidenţa mecanizată (prelucrare de date). Apoi, în 1963 ia fiinţă Dispeceratul Central de Circulaţie.

CLICK pe imagini pentru a vedea cum arăta traficul în anii 1960!

image

Sursă foto: http://forum.romanian-portal.com

În 1965 se dezvoltă sistemul energetic I.T.B. şi începe construcţia primelor substaţii cu redresoare de siliciu. La începutul anilor 1970 se dă în exploatare vagonul dublu articulat V3A, fabricat în Atelierele Centrale I.T.B.

Potrivit instiuţiei, în perioada 1972 - 1980, I.T.B. era a patra întreprindere de transport urban din lume sub aspectul mărimii parcului de vehicule, al suprafeţei deservite şi al numărului de salariaţi. La varf, parcul depăşea 2.500 autobuze, 800 tramvaie şi 700 troleibuze, având 35.000 salariaţi.  

CLICK pe poze pentru a vedea imagini din traficul din Bucuresti, anii 1970!

image

Sursă foto: http://forum.romanian-portal.com

Abia în 1977 se realizează noul model de cale de rulare pentru tramvaie cu şine înglobate în dale de beton. Iar la trei ani mai târziu este construit primul troleu dublu articulat. În 1983 se naşte prima linie de tramvai peste Podul Grant şi se introduce vagonul cu două posturi de comandă şi uşi pe ambele părţi.

Propietarii de maşini personale încep să se înmulţească, însă numărul lor este în continuare foarte mic.

În 1984 se dă în funcţiune o linie cu 30 de autobuze, la care s-a aplicat sistemul automat de supraveghere şi dirijare a traficului, asistat pe calculator.

CLICK pe imagini pentru a vedea cum arăta traficul rutier în anii 1980! 

image

Sursă foto: http://forum.romanian-portal.com

A urmat apoi o perioadă de decădere pentru mijlocul de transport în comun din Bucureşti. Perioada 1981-1989 a reprezentat un declin pentru transportul urban de suprafaţă "justificat" la acea vreme prin dezvoltarea transportului public subteran (metrou) şi prin criza energetică. Cu toate acestea, în 1988 se înfiinţează dispeceratul electronic, lucrând în timp real, se fabrică cel de-al 500-lea tramvai V3A şi se realizează trenul urban, format dintr-un vagon motor şi 2 remorci. 

CLICK pe fotografii pentru a vedea cum arăta traficul din Bucureşti înainte de 1989!

image

Sursă foto: http://forum.romanian-portal.com

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite