FOTOGALERIE/VIDEO Roşia Montana. Ministerul Culturii a emis certificatul de descărcare de sarcină arheologică. Au început lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba a emis certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic, după aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România - proiectul minier Roşia Montană".

CITEȘTE ȘI: Dezbatere "Adevărul" / "Roşia Montană“: cum s-a ajuns aici?

Roşia Montană - între cianură şi un loc de muncă

UPDATE ORA17.50 Reprezentanții Rosia Montana Gold Corporation au confirmat pentru „Adevărul“ primirea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Carnic.

Proiectul Roşia Montană ar putea demara în 2011. Comitetul de Analiză Tehnică a avizat investiţia RMGC

„Confirmăm ca am început lucrările pentru protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural din zona Roșia Montană în sumă de 70 milioane de dolari. Aceasta este o contribuție pentru patrimoniul cultural semnificativă și fără precedent în România din partea unei companii private“, ne-a transmis Cătălin Hosu, Regional Communications Manager.

Dezbaterea „Roşia Montană” - Cecilia Szentesy: Am investit în zonă 400 de milioane de dolari, dar nu din bunătate

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCJPN) Alba a emis acest certificat pe baza hotărârii din 12 iulie a Comisiei Naţionale de Arheologie privind aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România - proiectul minier Roşia Montană".

image
image
image

FOTOGALERIE: CUM MAI ARATĂ ROȘIA MONTANĂ

Planul ministerului Culturii are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80% dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printre ele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate în zona PiatraCorbului, galeriile din zona Cătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric din zona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste 100 de kilometri de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri.

Acest plan va fi realizat prin alocarea de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic.

De asemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale - din care vor face parte experţi independenţi - care va monitoriza şi va avea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia în care se vor face descoperiri importante, anunţă Ministerului Culturii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite