FOTO Train Delivery, porţia de cultură din Gara de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Train Delivery, la linia 14 în Gara de Nord FOTO Daria Nedelcu
Train Delivery, la linia 14 în Gara de Nord FOTO Daria Nedelcu

Linia 14 din Gara de Nord găzduieşte în acest weekend evenimentul urban-feroviar Train Delivery, aflat la cea de-a doua ediţie. Pe cel mai lat peron al Gării, îşi dau întâlnire iubitorii de artă, de muzică, de film şi bineînţeles de trenuri.

Timp de două zile, bucureştenii se pot plimba printre compartimentele trenului garat la linia 14, unde îi aşteaptă expoziţii, cărţi, vagoane cu decor de epocă. Tot pe linia 14, cei interesaţi pot lua parte la procesul de reconversie a unui vagon de marfă într-o cafenea.

Tunsori îndrăzneţe. Pălării. Biciclete. Pe peron, au început să soseacă oamenii. O fată roşcată cu breton gros, scurt stă pe un şezlong albastru şi se bucură de wi-fi-ul gratuit. Un bătrân cu părul alb se încruntă din cauza luminii puternice şi a căldurii. Aşezat la o masă, în soare, desenează locomotive vechi.

„Gara este un loc rău famat, căruia vrem să îi schimbăm imaginea“

Train Delivery se află la a doua ediţie şi a fost creat la iniţiativa CFR-ului. Cristian Neagoe, unul dintre organizatorii evenimentului, consideră că Gara de Nord este un loc care merită să fie revalorificat. „În prezent, gara este un loc rău famat, căruia vrem să îi schimbăm imaginea“, spune Cristian Neagoe.

Organizatorii Train Delivery au propus conducerii CFR 21 de idei, dintre care ei au implementat 7 şi sunt dispuşi să continue materializarea celorlate 14. Există wireless gratuit în toată gară, au renovat două toalete, au deschis Salonul Regal pentru vizite, au oferit spaţii legale comunităţii graffiti, au pus tarabe cu fructe.
Cristian Neagoe le recomandă celor care vin la Train Delivery să viziteze Muzeul CFR, Sala de spectacole, Salonul Regal, instalaţiile expuse în vagoane, să danseze la Panoul de Informaţii.



Donează o limonadă

Pe linia 14, se află standul cu limonadă al lui Iulian. O tarabă albă, decorată cu lămâi imense, pe care scrie „Donează o limonadă“. Iulian Văcărean face limonadă pentru copiii de la Spitalul Marie Curie, de la secţia de oncologie pedriatică. „Fiecare copil internat va primi un cateter, acesta îl să face să treacă mai uşor peste tratamentul citostatic, care presupune foarte multe înţepături“.

muzeul cfr
train delivery FOTO DARIA NEDELCU

Lui Iulian i se pare frumos să dai ceva la schimb, de aceea oferă limonadă în schimbul donaţiei. Acesta povesteşte despre noua idee „Limonade day“. Vor merge în numeroase companii, unde vor face limonadă.

Echipa de artişti graffiti care reprezintă România la Festivalul de graffiti de la Burgas

Vizavi de trenul garat la peron, trei artişti graffiti lucrează la noul lor desen. Florin, zis Cage, (31 de ani) face parte din echipa de graficieni Sweet Damage. Sweet Damage Crew a participat la diverse evenimente printre care: Street Delivery, Train Delivery şi festivaluri internaţionale. Săptămâna viitoare, va reprezinta România la Burgas (Bulgaria), unde se desfăşoară un festival important de graffiti.



Florin a început să facă graffiti în anul 2000. Artistul crede că blocurile gri din Bucureşti ar fi câteva locuri care ar arăta bine desenate. Nu ştie exact ce ar crea. „Desenul depinde de istoria locului, trebuie să aibă o legătură, să se potrivească contextului“. Încă îşi aminteşte de momentele în care au fost amendaţi sau fugăriţi de poliţie, deşi au renunţat de mult timp să desene în spaţii neautorizate. „Noi nu mai suntem de mult vandali. Am înţeles că trebuie să faci şi lucruri care să placă publicului larg“, spune Florin.

Este conştient că desenele pe care le realizează pot fi distruse sau şterse, aşa că singura modalitate de a le lua cu el acasă este fotografierea lor. Mărturiseşte împăcat că „totul se rezumă la poză şi asta e“.

Peronul se aglomerează. Oamenii vin pentru a vizita trenul, pentru a-i vedea pe artiştii graffiti lucrând, pentru a vedea alţi oameni „faini“, pentru a intra în camera obscură, unde se vede totul de parcă ai fi în interiorul unui aparat de fotografiat sau pentru a pleca acasă cu o caricatură gratuită a lor. Train Delivery este declarat un eveniment inedit ce nu-i poate ţine pe bucureşteni departe de linia 14 a Gării de Nord.
 

sweet damage TD

Recomandări pe aceeaşi temă

„Street Delivery“, maratonul ideilor în stradă: campionat de sporturi urbane, filme, muzică şi ateliere

Train Delivery, la prima ediţie: cel mai larg peron din Gara de Nord, gazda unui festival urban organizat în premieră

FOTO Street Delivery a blocat străzile cu planuri optimiste, la a opta ediţie: fierari,  olari, arhitectură urbană, agricultură eco şi reciclare creativă

Oamenii închid străzile din Capitală pentru cea de-a opta ediţie a Street Delivery

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite