Fonduri europene pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a anunţat că va folosi bani europeni pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prima parte a anului viitor, MDRT va prezenta o nouă schemă de finanţare a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice prin fonduri europene nerambursabile. Schema de finanţare va fi inclusă în Programul Operaţional Regional 2007-2013, prin Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. Pentru structurarea acesteia, MDRT colaborează cu Comisia Europeană – DG Regio, ACIS, reprezentanţii JASPERS – Banca Europeană de Investiţii, ADI - poli de creştere.

“După cum ne-am angajat încă din primăvară, suntem în discuţii avansate cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a permite utilizarea fondurilor din POR şi pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice. Comisia Europeană susţine iniţiativa noastră, iar, în prezent, lucrăm la punerea în practică a acestei iniţiative. Dorim să facem lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor şi nu să ne rezumăm la o simplă anvelopare. Beneficiarii vor fi autorităţile publice locale în parteneriat cu asociaţiile de proprietari. Vrem ca fondurile să fie disponibile pentru întreg mediul urban. De asemenea, vrem să co-interesăm beneficiarii în acest demers, de aceea şi ei vor trebui să vină cu o parte de co-finanţare, pe care în prezent o discutăm. Prioritate la lucrări vor avea blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990 şi care, în prezent, au pierderi energetice şi costuri mari de întreţinere”, a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în MDRT.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va pune bazele acestei activităţi, urmând ca ea să fie continuată şi extinsă şi în perioada 2014-2020. Pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică prin fonduri europene, în prezent sunt discutate modificările care trebuie operate în interiorul programului, precum şi aspectele de natură tehnică, care să permită realizarea acelor activităţi astfel încât să răspundă cerinţelor europene în materie.

citeste totul despre: