Firea amână benzile unice pentru autobuze după începerea vacanţei şcolare. Nordul Capitalei, blocat luni din cauza proiectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei anunţă, luni, că se va circula din nou fără restricţii pe tronsonul Băneasa-Piaţa Charles de Gaulle - unde traficul a fost dificil după ce a fost introdusă banda unică pentru transportul în comun - şi că acest proiect va fi reluat după începerea vacanţei şcolare.

Primarul general Gabriela Firea susţine că "acest proiect, coroborat cu înnoirea şi suplimentarea parcului auto al RATB şi cu extinderea sistemului de semaforizare inteligentă", reprezintă soluţia pentru descongestionarea traficului în Bucureşti, chiar dacă "este nevoie de o perioadă de acomodare pentru ca efectele pozitive să fie vizibile".

Traficul la intrarea în Bucureşti dinspre DN 1 s-a desfăşurat cu dificultate, luni dimineaţă, după ce Primăria Capitalei a delimitat o bandă unică pentru autobuzele RATB pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, pe sensul de intrare în Capitală. Mai mulţi şoferi au semnalat, pe Facebook, că s-au format cozi încă de la Săftica, unde maşinile au stat în coloană şi s-au parcurs cinci kilometri în mai mult de o oră. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Ovidiu Munteanu, traficul a fost îngreunat din zona Academiei de Poliţie, unde se trecea de la trei benzi de circulaţie la două benzi, şi s-a circulat în coloană până la Casa Presei Libere.

Primarul general al Capitalei arată, într-un comunicat de presă transmis luni după-amiază, că urmare a testului realizat în această dimineaţă "au fost identificate punctele nevralgice ale benzii unice pentru circulaţia transportului public", iar proiectul va fi implementat imediat după încheierea cursurilor şcolare. 

"Am solicitat tuturor instituţiilor implicate în proiectul benzii unice ca demararea acestuia să se facă într-o perioadă în care traficul este mai redus, respectiv imediat ce începe vacanţa elevilor. Până atunci, vor fi luate toate măsurile complementare care să asigure eficienţa acestui proiect, şi mă refer atât la componenta de informare a populaţiei, cât şi la suplimentarea efectivelor de poliţişti locali şi de la circulaţie în intersecţii. De asemenea, RATB va spori numărul de autobuze care circulă pe liniile care vor beneficia de acest culoar şi va înfiinţa noi linii preorăşeneşti care să preia o parte dintre navetiştii care vin zilnic în Bucureşti", arată primarul general.

Gabriela Firea susţine că acest proiect reprezintă soluţia pentru descongestionarea traficului în Bucureşti. 

Potrivit acesteia, studiile de mobilitate arată că implementarea benzilor unice generează o creştere cu 20% a vitezei de deplasare a autobuzelor şi o diminuare cu până la 25% a timpilor de aşteptare în staţii, iar costurile de operare ale RATB se diminuează semnificativ.

Primarul General mai spune că a solicitat direcţiilor din cadrul Primăriei Capitalei, ca măsură provizorie, să identifice terenuri la intrările în Capitală (la capătul tramvaiului 21 şi în zona Băneasa) unde cetăţenii din Ilfov care lucrează în Bucureşti să îşi poată lăsa maşinile pentru a folosi mijloacele de transport în comun. Această măsura se va lua până în momentul în care se construiesc parcările de tip park & ride.

Totodată, Primăria Capitalei va semna contracte de asociere referitor la transportul public în comun cu Primăriile Corbeanca, Snagov, Baloteşti şi Gruiu, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să beneficieze de liniile RATB, mai spune sursa citată.

Primăria Capitalei mai transmite că benzile unice vor fi implementate pe următoarele artere:  Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, Şoseaua Kiseleff până la Arcul de Triumf (pe ambele sensuri), bulevardul Constantin Prezan (pe ambele sensuri), Calea Dorobanţi – între Piaţa Dorobanţi şi bulevardul Dacia (pe ambele sensuri), Calea Dorobanţi (sensul spre centru), între bulevardul Dacia şi Piata Lahovari, strada George Enescu - între Piaţa Lahovari şi bulevardul Magheru, bulevardul Magheru (sens spre periferie), între C.A. Rosetti şi Piaţa Romană şi bulevardul Magheru (sens spre centru), între Piaţa Romană şi strada George Enescu.

În Capitală, există benzi de circulaţie destinate transportului public pe următoarele artere: bulevardul Mihail Kogălniceanu – bulevardul Regina Elisabeta, Splaiul Independenţei, porţiunile dintre Şoseaua Cotroceni şi bulevardul Eroilor şi din dreptul Centrului Istoric, bulevardul Unirii, între Piaţa Unirii şi Piata Alba Iulia, Calea  Dorobanţi, între bulevardul Dacia şi Şoseaua Ştefan cel Mare, bulevardul Dacia, între calea Dorobanţi şi strada Icoanei, Calea Griviţei, între Piaţa Mureş şi strada Caraiman, pe sensul Gara de Nord, bulevardul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite