Fenomen straniu pe lacul Herăstrău: mii de scoici moarte din cauza caniculei. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Martor ocular/Realitatea TV
Foto: Martor ocular/Realitatea TV

Canicula afectează şi vietăţile din apă. Din cauza temperaturilor foarte mari, porţiuni mari din Lacul Herăstrău sunt pline de scoici moarte. Specialiştii spun că nu e nimic de făcut pentru prevenirea situaţiei, dar ar trebui luate măcar măsuri pentru a evita disconfortul celor care se plimbă pe aleile parcului.

Bucureştenii care trec prin parcul Herăstru se uită cu groază spre lac. De câteva zile, o pătură de scoici moarte pluteşte pe apă. Biologii confirmă. Scoicile au murit din cauza caniculei.

„În apa caldă nu se dizolvă suficient oxigen şi ele la o temperatură atât de mare au un metabolism accelerat. Mai ales în lacuri sau braţe mari, pe unde apa nu se mişcă şi nu se reîmprospătează cu oxigen din cauză că este o apă statătoare”, explică Andrei Sarkany-Kiss, biolog, pentru Digi24. ro

Specialiştii spun că nu e nimic de făcut pentru prevenirea situaţie, dar ar trebui luate măcar măsuri pentru a evita disconfortul celor care se plimbă pe aleile parcului. „Numai strângerea exemplarelor mari, pentru că acestea intră în putrefacţie şi degajă un miros extraordinar de neplăcut”, precizează Andrei Sarkany-Kiss, biolog. Biologii spun că, în aceste zile, apa Lacului Herăstru are 26-27 de grade Celsius. Peştii sunt, momentan, în afara pericolului.

(Foto: Martor ocular/Realitatea TV)

"scoici moarte in herastrau"

Fenomenul a fost sesizat şi de un telespectator al postului Realitatea TV care a informat Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti: „Mii de scoici moarte zac pe luciul apei, pe langa mirosul neplacut si esteticul grotesc, discutam despre o distrugere in masa a unei parti importante a biotopului lacului Herastrau. Daca nu se actioneaza rapid catastrofa va capata o anvergura si mai mare”, a scris teşespectatorul care a postat mai multe fotografii.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite