EXCLUSIV Sorin Oprescu, arestat: cum funcţiona piramida şpăgilor în Primăria Capitalei. Surse: Erau funcţionari care cereau şpagă în numele directorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prins în flagrant delict, sâmbătă spre duminică noapte, în timp ce ar fi luat mită 25.000 de euro, aceeaşi sumă pe care a luat-o şi unul dintre cei 11 consilieri personali ai edilului, Solomon Wigler, ridicat de DNA în urmă cu câteva luni. Surse din Primăria Capitalei au declarat, pentru „Adevărul“, ce se întâmpla, de fapt, în spatele uşilor închise ale lui Oprescu şi ale locotenenţilor săi.

Sorin Oprescu a fost arestat. Magistraţii l-au trimis pe edilul Capitalei după gratii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.


În ultimii ani, chiar înainte ca Sorin Oprescu să fie primarul general al Bucureştiului, au început să apară zvonuri despre sume impresionate care ar ajunge ilegal la mai marii Primăriei Capitalei pentru contracte date privaţilor cu dedicaţie. Acum, după ce au picat mai multe capete importante ale municipalităţii bucureştene, laţul s-a strâns şi în jurul edilului-şef Sorin Oprescu, edilul României care gestionează cel mai mare buget al unei municipalităţii: circa un miliard de euro, în anul 2015.

„Noi aşteptam de multă vreme să se întâmple asta. Este consecinţa unui şir lung de arestări. Au fost implicaţi, de-a lungul timpului, mai mulţi oameni din Primărie în asemenea probleme. A fost o directoare de la Relaţii Publice, acum vreo trei ani, doi angajaţi de la juridic, Mădălin Dumitru, şeful de la Infrastructură, Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu“, a declarat Nicuşor Dan, reprezentantul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiului.

Mită Sorin Oprescu. Şpagă de la mic la mare

Sub protecţia anonimatului, surse de la vârful Primăriei Municipiului Bucureşti au explicat, pentru „Adevărul“, că, în ultima perioadă, existau zvonuri din ce în ce mai puternice care indicau faptul că primarul Sorin Oprescu ar fi ultimul şi cel mai important pion din piramida şăgilor construită în instituţie.

„Intuiam, auzisem că ar urma el, dar mi-e greu să cred că a fost prins cu 25.000 de euro. Trebuie să fii de-a dreptul tâmpit, iar el nu pare deloc genul, îl cunosc bine“, preciează aceastea. De asemenea, potrivit aceloraşi surse, în ultima vreme, în spatele uşilor închise ale birourilor din Primăria Capitalei au fost făcute o mulţime de verificări, iar marii directori şi contractele trecute pe la ei au fost verificate amănunţit de autorităţi.

„Era clar că ţinta nu eram noi, era pe undeva prin altă parte. Oricum este destul de greu să le legi între ele, pentru că au fost şi episoade în care au fost făcute plângeri penale şi împotriva altor persoane. S-a dovedit, în cele din urmă, că cei care făceau plângeri erau, la rândul lor, penali“, au mai explicat sursele citate.

Deşi s-a vehiculat, de-a lungul timpului, că sumele pe care le obţineau mai marii din Primăria Capitalei pentru un contract cu dedicaţie erau de zeci de mii de euro, echivalentul a 10% din valoarea contractului, ar fi existat şi situaţii în care sumele vehiculate erau mult mai mici. Acest lucru era, conform aceloraşi surse, de notorietate în cadrul Primăriei Capitalei.

„S-a întâmplat să fie ceruţi bani şi în numele unor directori din Primăria Capitalei, fără ca aceştia să ştie. Au aflat ulterior. Evident că nu are legătură cu ce s-a întâmplat acum cu Sorin Oprescu, este o chestiune distinctă în care de vreo trei ori au fost funcţionari care au făcut asta. Este o societate bolnavă, până la urmă, am trăit şi eu chestiuni de acest fel“, au mai precizat sursele „Adevărul“.

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Circuitul mitei în Primăria Bucureşti. Consilier: „Cât îţi trebuie de mult?“

Nici consilierii generali nu par uimiţi de faptul că primarul Sorin Oprescu a fost implicat într-un asemenea scandal. Mihai Peptan, consilier general PSD, susţine că vineri s-a întâlnit cu edilul-şef, atunci când au luat parte la o dezbatere cu privire la problemele de turism. „Ne-am întâlnit la sfârşitul săptămânii. În primărie erau zvonuri că se luau bani, dar nu se ştia cât de adevărate erau sumele vehiculate. Nu înţeleg cum să te arunci în apă când e învolburată. Cât îţi trebuie de mult ca să ajungi la asemenea fapte?“, a precizat consilierul cu privire la situaţia actuală a edilului-şef al Capitalei.

Avocatul lui Oprescu răspunde

 Alexandru Chiciu, avocatul lui Sorin Oprescu, a declarat că acuzaţiile aduse lui Sorin Oprescu sunt nefondate şi se bazează pe „deducţii” ale unor persoane. Acesta a precizat că de cazul edilului se ocupă trei avocaţi din echipa sa. 

„Este prematur să fac declaraţii la acest moment. Vă rog să înţelegeţi că noi, avocaţii, încercăm să tratăm cu echilibru acest caz şi să nu cădem în plasa afirmaţiilor nefondate. La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe «deducţii» ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiţi de la denunţători, iar domnul Oprescu nu ştia provenienţa lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om doar pe vorbele aruncate de alţi inculpaţi”, a declarat presei Chiciu. 

Pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite