S-a dat „liber“ la eutansiere. Guvernul a aprobat normele „Legii lui Ionuţ“. Răzvan Băncescu: „Până la sfârşitul anului nu se va eutanasia niciun câine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Normele metodologice de gestionare a problemei maidanezilor au fost aprobate de Guvern FOTO Arhiva Adevărul
Normele metodologice de gestionare a problemei maidanezilor au fost aprobate de Guvern FOTO Arhiva Adevărul

Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate, miercuri, de Guvernul României, potrivit Mediafax. Acest lucru înseamnă că maidanezii nerevendicaţi sau neadoptaţi în termen de 14 zile vor putea fi eutanasiaţi.

Acelaşi proiect de norme a fost discutat şi săptămâna trecută în Guvern, dar membrii Executivului au amânat atunci aprobarea documentului şi au hotărât să fie continuate discuţiile pe această temă încă o săptămână, pentru îmbunătăţiri.

Proiectul de norme, prezentat la jumătatea lunii noiembrie, prevede că acei câini nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, iar câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul.

Totodată, câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, după cum prevede proiectul de norme.

Răzvan Băncescu, coordonatorul de Proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a declarat, pentru Adevărul, că deşi normele au fost aprobate în şedinţa de Guvern, până la sfârşitul acestui an nu se va putea discuta despre eutansie. „Normele vor fi publicate în Monitorul Oficial. Până la sfârşitul anului nu se poate vorbi despre eutansie“, a spus Băncescu.

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Totodată, cei care nu şi-au declarat câini la ASPA, o pot face până la 1 martie 2014.

Microciparea, parte din lege

În ceea ce-i priveşte pe oamenii care deţin câini, aceştia trebuie să îşi declare animalele la ASPA până la 1 martie 2014, iar animalele vor fi microcipate. Măsura vine pentru a se putea ţine o evidenţă clară a celor care deţin câini, fiind în acest fel diminuat şi abandonul. Totodată, în cazul în care un câine se pierde şi ajunge în adăposturile municipalităţii, stăpânul îl poate recupera cu uşurinţă.

Răzvan Băncescu spune că microciparea nu afectează în niciun fel animalul, iar măsura îi ajută pe reprezentanţii ASPA, dar şi pe stăpânii animalelor, să aibă un control sporit asupra câinilor. 

Pentru că în România nu există o fabrică care să producă microcipuri, acestea sunt importate din alte state. „Noi le luăm din America, iar costurile variază între 7 şi 12 lei“, precizează Băncescu.

Pe aceeaşi temă:

Cât ne costă eutanasierea unui câine şi cine va face procedura. Neutralizarea maidanezilor, blocată de neadoptarea normelor de aplicare

Raportul ASPA: 4.178 de maidanezi au fost adunaţi de pe străzi. În afară de Dogtown, niciun ONG nu a adoptat câini fără stăpân

300 de maidanezi ar putea fi prinşi pe zi, dar Primăria Capitalei a trimis hingherii acasă pentru că nu are unde să ţină câinii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite