Delta din mijlocul oraşului. Un întreg ecosistem ascuns în spatele blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul artificial a fost construi în anul 1986 FOTO Wikipedia.com
Lacul artificial a fost construi în anul 1986 FOTO Wikipedia.com

Între blocurile construite în perioada sistemului comunist, se găseşte „lacul” Văcăreşti. Lacul este mai degrabă o baltă, în jurul căruia s-a dezvoltat de-a lungul timpului un frumos ecosistem ce adăposteşte aproximativ 90 de specii de păsări rar întâlnite. Acesta a reprezentat iniţial un proiect hidrologic al dictatorului Nicolae Ceauşescu, anunţă agenţia spaniola EFE, într-o corespondenţă de la Bucureşti.

Potrivit agenţiei spaniole de presă, locul este cunoscut drept „Delta dintre blocuri”, deoarece se aseamănă cu Delta Dunării. Lacul reprezintă un proiect hidrologic construit doar pe jumătate, al lui Nicolae Ceauşescu. Aici în fiecare an, odată cu încălzirea de după anotimpul rece, aproximativ 90 de specii de păsări rare, dintre care unele au fost delclarate specii protejate.

La suprafaţa lacului care măsoară 200 de hectare de vegetaţie şi zone mlăştinoase, alimentate de râuri subterane, trăiesc, într-un mediu natural stabil. Totodată, lacul adăposteşte diferite tipuri de peşti,raţe sălbatice, lebede, şopârle sau pescăruşi.

Banii şi timpul împiedică protejarea lacului prin lege

Autorităţiile române intenţionează să declare Lacul Văcăreşti zonă naturală protejată, şi pentru moment, aşteaptă de la cei implicaţi în proiect documentele ştiinţifice necesare, plus informaţiile cartografice şi juridice, cu acordul Academiei Române, astfel încât zona să fie protejată prin lege, indică EFE.

Acest lucru nu este uşor de obţinut, deoarece este nevoie de o serie de specialişti care să identifice animalele din zonă, precum şi tipul de vegetaţie existent. „Nu avem nici banii, nici timpul necesar, pentru că toţi avem şi alte obligaţii profesionale, asta o facem din plăcere, când putem", a explicat pentru EFE Cristian Lascu, redactor-şef al ediţiei româneşti a „National Geographic".

Lacul ar reprezenta o alternativă ieftină pentru timpul liber

Pe lângă toate aceste probleme, în calea planurilor guvernului şi a ONG-urilor stau foştii proprietari ai terenurilor pe care se află acosistemul, şi care nu şi-au primit indemnizaţiile după exproprierile abuzive comie de regimul comunist. Presa spaniolă susţine că foştii proprietari se tem acum că nu vor mai primi niciun ban pentru terenurile pe care le-au deţinut în trecut.

Presa spaniolă atrage atenţia asupra faptului că neimplicarea autorităţilor de la Bucureşti, lasă natura să se dezvolte, şi cu ajutorul unor militanţi ecologişti ar putea oferi sutelor de mii de locuitori din cartierele mărginaşe o posibilitate inedită de a îşi petrece timpul liber, care ar fi ieftină şi accesibilă.

În anul 1986, Ceauşescu a ordonat începerea lucrărilor la acest lac, care trebuia să fie inclus într-un sistem destinat evitării inundaţiilor, precum şi strângerii apei. După căderea sistemului comunist, lucrările la acest proiect au fost întrerupte şi nu au mai fost reluate nici până în prezent.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite